🛠️ Stille luchtbak – still air box (Optioneel)

Werkblad: Bij deze les kan je gebruik maken van het bij behorende werkblad, zie het werkboek

Werkblad 1 – Stille lucht bak maken

 

Info deze stap is alleen nodig als je steriel moet gaan werken bijvoorbeeld bij het maken van je eigen paddenstoelenbroed.

 

In het proces van paddenstoelen kweken in een gecontroleerde omgeving is één moment cruciaal om de steriliteit te bewaken. Je hebt straks een substraat (voedingsbodem) die steriel is en waarin geen andere sporen, bacteriën of virussen meer leven. Er kan alleen van buitenaf nog concurrentie worden toegevoegd. Eén van die concurrenten zijn straks jouw sporen of mycelium. De overige concurrentie noemen we contaminatie. Bij het inoculeren (toedienen van sporen of mycelium) bestaat de kans dat je sporen van buitenaf meeneemt in het steriele substraat.

Als alternatief op een net schoongemaakte badkamer kan je gebruik maken van een zogenaamde stille luchtbak. Dit is een bak waarin de lucht stilstaat en je zeer eenvoudig steriel kan werken. Hiervoor heb je een doorzichtige plastic bak nodig waarin twee gaten zijn gemaakt om je handen doorheen te steken.

Je kan deze bak overal gebruiken! Houd er wel rekening mee dat alles wat in deze bak geplaatst wordt eerst wordt gereinigd en daarna gedesinfecteerd met alcohol om contaminatie te voorkomen. Ook helpt het om tijdens het proces in een ruimte te zijn die al redelijk schoon is en waar niet veel beweging in plaatsvindt.

Benodigdheden & Stappen

Zie werkblad uit het werkboek

 

Let op! Gebruik een stille luchtbak altijd in combinatie met een makkelijk te reinigen ondergrond, zoals een gelamineerde houten tafel, tegels of metaal. Je kunt ook gebruikmaken van de deksel als ondergrond.