Steriel / schoon werken

Zoals je nu weet bevinden zich overal in de lucht sporen van schimmels. Dit zijn de concurrenten van de schimmel die jij uiteindelijk wilt gaan groeien in het substraat. In deze les leer je om schoon te werk gaan.

Kies je ervoor om je paddenstoelenbroed zelf te gaan maken is deze les erg belangrijk. Ga je paddenstoelenbroed aanschaffen en niet zelf maken? Dan moet je alsnog zuiver te werk gaan maar hoef je niet alles steriel te werk gaan.

Schoon werken

Alle oppervlakken en materialen die je gebruikt, moeten eerst grondig worden schoongemaakt en ontsmet. Dit voorkomt de kans op contaminatie aanzienlijk.

Metalen objecten

Gereedschap zoals lege sporenspuiten, naalden en mesjes kun je steriliseren door ze mee te koken in een pan wanneer je je eigen paddenstoelenbroed gaat maken. Wikkel ze in zilverfolie tijdens het koken. Tijdens het gebruik van het metalen gereedschap kun je deze eenvoudig tussendoor steriliseren door ze te verhitten met een aansteker of crème brûlée brander.

Overige oppervlaktes

Alle andere oppervlakken, zoals de containers waarin we het substraat doen, de inoculatieruimte, de buitenkant van je sporenspuit, enzovoort, worden eerst grondig gereinigd met zeep en vervolgens nagespoeld met water. Daarna afnemen met een schone doek en een doekje met alcohol over het gehele oppervlak halen. Een alternatief voor alcoholdoekjes is keukenpapier met 70% alcohol. Het is belangrijk op te merken dat alleen ontsmetten met alcohol niet voldoende is; gebruik altijd eerst zeep.

 

Let op! Zorg ervoor dat je handen altijd goed gewassen zijn voordat je aan de slag gaat. Draag naast het wassen van je handen altijd handschoenen en een mondkapje; de meeste verspreiding van andere sporen gebeurt via de luchtwegen.

 

Extra maatregelen voor paddenstoelenbroed maken

Het proces van het injecteren van de sporen in het substraat noemen we inoculeren. Om jouw schimmel de meeste kans op succes te geven moeten we het substraat steriliseren en tijdens het inoculeren zo steriel mogelijk te werk gaan.

Tijdens het inoculeren zorg je ervoor dat de ruimte waarin je werkt zo schoon mogelijk is, met inachtneming van de bovenstaande paragrafen. Draag schone kleding en doe lang haar in een staart of gebruik een haarnetje.

 

Inoculatie ruimte

Voor sommige handelingen, zoals het inoculeren van je substraat, wil je het liefst werken in een inoculatieruimte. Houd ramen en deuren gesloten om luchtcirculatie te voorkomen en beperk het aantal keren dat je in en uit de steriele ruimte loopt. Zorg ervoor dat al je materialen en gereedschappen gesteriliseerd zijn voordat ze de ruimte ingaan. Hier volgen 2 voorbeelden van ruimtes

De badkamer

De badkamer dient voor gebruik eerst goed schoongemaakt te worden met zeep en daarna met alcohol. Houd ramen en deuren gesloten om geen sporen van buiten af naar binnen te laten komen.

 

 

Stille luchtbak

Bij gebrek aan ruimte en als alternatief kan je ook gebruik maken van een stille luchtbak (still air box). Dit is een doorzichtige plastic bak met 2 gaten waar je handen doorheen passen. Deze bak is makkelijk op te bergen en kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld al je andere kweekmaterialen in te bewaren. Gebruik deze bak bij voorkeur ook in een ruimte waar geen luchtcirculatie is. (Zie volgende les)

Ook al neem je alle voorzorgsmaatregelen in acht, de kans op contaminatie is er altijd. De voorgaande handelingen verkleinen die kans wel aanzienlijk!