Slakken zijn voor veel tuinders het grootste probleem en de plaag waar de meeste mensen last van hebben. Ik vind het een lastig onderwerp, ik zal eerlijk tegen je zijn. Wat kun je eigenlijk tegen slakken doen? Slakken zijn een teken dat ons systeem uit balans is, maar soms wordt de overlast zo groot dat het ten koste gaat van je oogst. Wat doe je dan?
Ik kan alleen maar delen wat ik zelf doe; uiteindelijk zul je zelf moeten ontdekken wat het beste bij jou en je tuin past.
De rol van slakken in de natuur
Slakken zijn opruimers. Ze helpen om zwakke en zieke planten op te ruimen, net zoals rottende en schimmelende bladeren en andere organische resten. Helaas kan een slak zich snel tot een plaag ontwikkelen. Zodra ze een fijne plek vinden, leggen ze hun eitjes vlakbij, net zoals vlinders doen. De jonge slakjes beginnen direct aan je kolen te eten, leggen als volwassenen nog meer eitjes in jouw walhalla en voor je het weet, heb je een plaag.
Het grappige is dat slakken van nature aangetrokken worden tot rottende, zwakke planten. Heb je veel slakken in je tuin, dan is dat vaak een teken dat je grond niet optimaal is en je planten niet sterk genoeg zijn. Die slak zie je niet zitten op je wilde eetbare planten. Die zijn rijk aan antioxidanten, voedingsstoffen en sporenelementen. En ze hebben veel sterkere smaken dan ons blaadje sla. Daar houdt familie slak een stuk minder van. Ik vind dat toch ook bijzonder. Ze laten de weegbree staan aan de zijkant van de moestuinbak, maar zitten wel op mijn veel smaakloze blaadje sla. Wat zegt dit over de natuur? Willen ze ons misschien vertellen dat we meer wildpluk aan ons menu moeten toevoegen?
Wat kun je doen tegen slakken?
Het begint met het bevorderen van biodiversiteit. Nodig egels, kikkers en andere natuurlijke vijanden van de slak uit in je tuin. Een vijver kan bijvoorbeeld kikkers aantrekken. Zie ook in Een jaar in de Permacultuur moestuin hoe je simpel en snel een vijvertje aanlegt. Ook op Instagram deel ik allerlei trucs over hoe jij jouw tuin biodiverser maakt.
Maar wat als je tuin toch wordt overspoeld door slakken? Wat doe je dan?
Er zijn verschillende methoden:
Mijn aanpak
Zelf raap ik slakken op. Ik begin hier al vroeg in het seizoen mee, vooral de kleine slakjes. Deze voer ik aan de kippen; als ze nog klein zijn, eten de kippen ze wel. Grote slakken laten mijn kippen helaas liggen. Geef wel je kippen geregeld een natuurlijke ontworming, want ook slakken kunnen weer van alles met zich meedragen.
Daarnaast probeer ik slakken af te leiden door bladeren op de grond te leggen die al een beetje beginnen te rotten. Of ik laat ze op één plant helemaal losgaan. Zo kunnen ze daar van eten in plaats van mijn gezonde planten.
De tijgerslak
Zie je deze vrolijke vriend in je tuin? Laat deze slak vooral lopen. Hij is je held en eet juist slakkeneitjes van andere slakken op. Soms misschien een slablaadje maar voor de rest is hij je natuurlijke predator in de moestuin.
Acceptatie en evenwicht
Het omgaan met slakken vraagt ook om acceptatie. Ze zijn een teken dat de tuin nog niet in evenwicht is. Geduld hoort er ook bij en een tuin doet er tenminste 7 jaar over om in evenwicht te komen met alle betrokken partijen. Sinds ik een speciekuip vijvertje heb geplaatst, zie ik veel meer kikkers in de tuin. Ook egels komen vaker langs. Dit helpt enorm om de slakkenpopulatie onder controle te houden.
Uiteindelijk gaat het erom wat past bij jou en jouw tuin. Hoe zorg je ervoor dat je tuin zo sterk mogelijk wordt en in evenwicht komt? De natuur geeft ons signalen en het is aan ons om te luisteren en de juiste actie te ondernemen.