Ruth Stout Methode

Ruth Stout methode

Deze methode passen wij toe in onze aardappelbedden. In bovenstaande video legt Alena het jullie uit. 

De Ruth Stout-methode is een natuurlijke en arbeidsarme manier van tuinieren, ontwikkeld door Ruth Stout in de jaren 50. Deze methode staat ook bekend als de “no-work gardening method”, omdat het tuinieren eenvoudiger en onderhoudsarm maakt door het gebruik van een hele dikke mulchlaag. In Nederland zie je ook wel moestuiniers die telen in strobalen, dat heeft er ook iets weg van. En het mulchen, dat in een latere module besproken wordt, is hier ook mede door geïnspireerd.

Hoe werkt het?

De bodem voorzie je van een hele dikke mulchlaag van stro, hooi, bladeren of gemaaid gras van 20 tot 30 cm hoog. In die mulchlaag plant jij je stekken, zaai je en poot je. Voor de rest doe je eigenlijk niks. Althans, wij niet bij onze aardappelen. Wij leggen de aardappelen op de grond en leggen er een dik pak stro over heen. That’s all! 

Wat zijn de kernmerken?

  1. Dikke mulchlaag: In plaats van te spitten of de grond om te woelen, wordt een dikke laag organisch materiaal (zoals hooi, stro, bladeren of gras) direct op de bodem gelegd.
  2. Onkruidonderdrukking: De mulch voorkomt dat onkruid zaadjes ontkiemen
  3. Vochtregulatie: De mulch houdt vocht vast, waardoor er minder water gegeven hoeft te worden.
  4. Bodemverbetering: Terwijl de mulch afbreekt, verrijkt het de bodem met voedingsstoffen en stimuleert het het bodemleven, inclusief wormen en micro-organismen.
  5. Geen externe mest, compost of kunstmest nodig: Omdat de mulch de bodem continu voedt, is extra voeding vaak overbodig.
  6. Planten direct in de mulch: Zaden en planten worden eenvoudigweg in de mulch of in kleine openingen in de bodem geplant.

Wat zijn de voordelen?

  • Minder werk: geen ploegen, spitten of schoffelen.
  • Gezondere bodem: natuurlijke compostering door afbrekend mulchmateriaal.
  • Duurzaam: weinig tot geen externe inputs nodig, op het stro na.
  • Weinig onderhoud: onkruidgroei wordt geremd en de grond blijft vochtig.

Wat is het verschil tussen de Ruth Stout methode en mulchen?

Mulchen wordt later in de cursus behandeld, maar misschien roept dit nu al vragen op. Het verschil zit vooral in de toepassing, de filosofie en de intensiteit van het gebruik van mulch.

De Ruth Stout methode is een methode waarbij mulch de basis vormt van je moestuin. Er wordt jaarrond getuinierd in een dikke laag die constant wordt aangevuld. De grond wordt nooit omgespit of bewerkt. Man, wat was die dame haar tijd vooruit, nietwaar? Planten worden ook direct in de mulch of in kleine openingen geplant en ze gebruikt geen andere vorm van bemesting/ voeding. 

Mulchen is meer een onderdeel ofwel techniek binnen jouw eigen teeltmethode. Een mulchlaag is meestal dunner en wordt afhankelijk van het seizoen en het gewas aangebracht op de tuin. Het ligt bij mij aan de situatie waar ik meer of minder mulch en met welk materiaal. En mulchen als techniek gebruiken zegt niets over of tuinders wel of niet spitten (helaas) of bemesten. De Ruth – Stout methode zegt dit wel. Daarnaast kan bij mulchen het materiaal variëren. Naast stro, hooi, bladeren en houtsnippers (bruin, dood, materiaal) kun je ook gras en eigen groente – afval gebruiken (groen, levend, materiaal). 

Beide methoden helpen bij vochtbehoud, bodemverbetering en onkruidonderdrukking, maar de Ruth Stout-methode is een radicaal “no-dig” systeem waarbij alles afhangt van mulch.

Het mulchen, dat wordt besproken in een volgende module, is ook mede geïnspireerd door Ruth Stout. 

Wil je meer weten van Ruth Stout? Bekijk dan deze korte inspirerende documentaire over een vrouw die rigoreus stopte de traditionele landbouwmethode toen ze per ongeluk een geniale vondst deed. Een soort mulchen XL.https://www.youtube.com/watch?v=FB5_NmqTOm8