Stel, je wordt wakker en iedereen op de wereld ziet er precies hetzelfde uit en denkt hetzelfde. Het lijkt mij een horror scenario. Hoe sterk ben je dan als samenleving? Diversiteit en de grootsheid in verschillen maakt ons als mens naast uniek ook juist veerkrachtig. Denk maar aan samenwerken met allemaal verschillende type mensen. Hoe meer verschillen, hoe meer creatieve oplossingen en hoe meer mogelijkheden om iets voor elkaar te krijgen. Een stevig huis wordt immers gemaakt door een heel team van mensen met verschillende expertise zoals een stukadoor, schilder, metselaar, architect etc.
Denk maar terug aan de teeltmethodes in module 5. Het verschil tussen monocultuur, alles hetzelfde, en polycultuur, alles anders. Of de gemengde bedrijven versus de gespecialiseerde bedrijven. Eén keer de vogelgriep en alle kippen op het gespecialiseerde bedrijf en in de wijde omgeving moeten geruimd worden. Hoe meer verschillen, hoe meer veerkracht. Zijn je kippen ziek? Dan heeft de boer met een gemengd bedrijf nog varkens en graan. De kracht is om die diversiteit te blijven waarderen en ook actief in te zetten voor een steviger fundament van wat dan ook. Het geldt voor een organisatie, een gezin, een team van leraren tot jouw moestuin.
De natuur is één en al diversiteit. Als wij niet tegenwerken, is die natuur volledig ingesteld op een juist evenwicht zoeken. Kijk naar het voorbeeld van de wolf. Er is een reden dat hij is teruggekomen. Er zijn tegenstanders en voorstanders en het is lastig in een klein land als ons. De wolf zorgt er in ieder geval voor dat populaties van wild onder controle worden gehouden en de jager dit niet meer hoeft te doen. Haal je die wolf weg, dan zal de jager weer aan de slag moeten. Een natuurlijk systeem in de voedselkringloop en uitdagend in een land waar er (te) weinig natuur is.
Verminderde natuur en diversiteit verzwakt nu onze wereldse ecosystemen waardoor de aarde minder veerkrachtig is in het aanpassen op de klimaatverandering. Het resultaat daarvan weten wij allemaal. Uit balans betekent op wereldniveau overstromingen, orkanen, aardbevingen, branden.
Hoe komt dat toch? Misschien wel omdat de mens steeds minder “divers” is geworden in zijn manier van handelen. We zijn het contact met – en het respect voor de natuur kwijtgeraakt. Dat contact maken doe je namelijk met je Hart en Handen. Kortom, je zintuigen en je gevoel. Onze samenleving is echter gegroeid naar een Hoofd samenleving. Een monocultuur samenleving met mentale ziektes en plagen zoals burn – outs en depressies die nog nooit zoveel aanwezig zijn geweest. We zijn niet gemaakt voor al dat hoofd denken en uren achter een laptop zitten. Op wereldniveau zie je dat ook terug in grootmachten die patenten aanvragen op eigenschappen van zaden en zaden veredelen onder het mom van genoeg voedsel willen maken voor iedereen, maar ondertussen ook de meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen verkopen (Round Up) waarmee de natuur volledig kapot gaat.
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2141661-monsanto-een-omstreden-grootmacht
En wat fijn is het om te weten dat er een filosofie en visie is op hoe we wel de wereld in balans kunnen brengen? Soms kan ik zo depri worden van bovenstaand verhaal maar als ik mij dan omring met Permacultuur vrienden, zie ik weer hoop en mogelijkheden!
In de permacultuur kijken we met dit principe naar de werkzame relaties in een systeem die ervoor zorgen dat ditzelfde systeem stabiel en veerkrachtig is. Het doel hiervan is dat het systeem prima een stootje of verandering kan hebben zonder direct om te vallen. Denk aan de veerkracht van je bodem als jij een paar wortels uit je grond trekt en daarmee eigenlijk de bodem verstoort of de relatie tussen planten en dieren in het voorkomen van ziektes en plagen.
Dus wat kunnen we doen?
Bewustzijn is de eerste stap en de tweede stap is je zintuigen aanzetten en je gevoel weer meer ruimte geven bij het maken van beslissingen. Zet je diversiteit van raadgevers weer in. De raadgevers die ons vroeger in het wild, denk maar aan Inheemse volkeren, alles leerde over wat giftig, gezond, heilzaam en juist was. Hoe meer onderdelen we inzetten bij het maken van beslissingen, hoe meer creatieve, goed onderbouwde, sterke acties te kunnen doen. Klinkt logisch toch?
Hoe kun je dit principe toepassen in de moestuin?
En integreer meer vaste planten en bomen in je moestuin zodat je de onderlinge relaties onder de grond kunt bevorderen. Plant een boom nooit alleen, maar maak een bomengilde. In deze maand leg ik je precies uit hoe je dat kunt doen.