Praktische benodigdheden

We beginnen in week 4 met het maken van kruidenmiddelen, maar ik geef je nu alvast een lijst met de benodigdheden voor deze cursus mee. Hoewel het misschien zo lijkt heb je absoluut niet allerlei bijzondere of dure spullen nodig om kruidenmiddelen te maken. Ik heb mijn best gedaan om in deze cursus zoveel mogelijk met keukenspullen en benodigdheden te werken die je vast allang in de kast hebt liggen, zodat je niet ook nog van alles moet aanschaffen.

Ook heb je niet per sé de mooiste potjes of flesjes nodig om kruidenmiddelen te maken. Een lege (gesteriliseerde) notenpasta pot kan bijvoorbeeld heel goed werken als potje om kruidenolie mee te maken of in te bewaren! Daarnaast kun je een hoop handige benodigdheden goedkoop in een tweedehands winkel vinden. Bijna al mijn apothekerspotten en keukengerei komen uit de kringloop!

Het enige wat ik wel echt aanraad om nieuw in te kopen zijn pipetflesjes. Deze zijn erg handig voor de dosering van tincturen, bitters en olie. Deze kun je heel gemakkelijk via internet inkopen in talloze maten en kleuren.

 


Als je keukengerei nieuw of tweedehands koopt, kies dan het liefst voor RVS of glas, in plaats van plastic of kunststof. Glas en RVS kan je namelijk makkelijk steriliseren en beter schoon houden. Daarnaast doe je er langer mee en is het een duurzamer en veiliger product.

 


Benodigdheden

Hieronder het keukengerei dat we regelmatig gebruiken voor de recepten in deze cursus en handig is om in huis te hebben. Bij ieder recept geef ik aan welke van deze spullen je precies nodig hebt. 

 

  • Een fijnmazige zeef (groot en klein)
  • Een theezeefje of theepot met zeef (franse koffiepers of vulbare theezakjes kan ook)
  • Koffiefilters (ongebleekt) of kaasdoek
  • Trechter
  • Maatbeker (minstens 500 ml)
  • Cup maatbekers
  • Maatlepeltjes (eetlepel en theelepel)
  • Een schaar
  • Bakpapier (liefst ongebleekt en natuurlijk)
  • Bain-marie pannen (of gewoon een steelpan of rvs schaal in een grotere pan)
  • Blender of keukenmachine die goed kan malen (niet noodzakelijk, wel handig)
  • Vijzel

 

Kruiden en ingrediënten

Natuurlijk heb je ook kruiden en basisingrediënten nodig voor deze cursus. In week 3 bespreken we wildplukken, oogsten, drogen en bewaren van kruiden en volgende week geef ik je online verkooppunten waar je goede kwaliteit kruiden en andere ingrediënten kunt inkopen. Welke kruiden en basisingrediënten je nodig hebt hangt natuurlijk af van welke kruidenmiddelen je wil gaan maken en vooral welke kruiden passend zijn voor jou. Hieronder vind je een overzicht van de basisingrediënten die je nodig hebt voor sommige kruidenmiddelen die we behandelen in de cursus.

Als je tijdens de praktijklessen direct aan de slag wil kunnen, raad ik aan om deze ingrediënten vóór week 5 in huis te halen. Voor wie nog geen tot weinig kennis heeft van kruiden, raad ik echter af om direct allerlei kruiden in te kopen. Hiermee kun je beter wachten totdat we het werken met kruiden uitgebreider hebben behandeld en de Plant Profielen vrijkomen in de cursus. Ik geef hieronder alvast een lijst mee van welke kruiden we uitgebreid in de Plant Profielen gaan bespreken en gebruiken voor de kruidenmiddelen.

 

Benodigde basis ingrediënten:
  • Bijenwas of vegan was (bijv. carnauba was of vegobalsem)
  • Een goede kwaliteit en pure basisolie (bijv. koudgeperste olijfolie of amandelolie)
  • Pure wodka 40% (ik koop dit graag biologisch)
  • Pure rauwe honing of andere zoetstof
  • Appelciderazijn (liefst ongepasteuriseerd en biologisch)

 

Plant profiel kruiden:
  • Bijvoet (Artemisia vulgaris)
  • Brandnetel (Urtica dioica)
  • Duizendblad (Achillea millefolium)
  • Framboosblad (Rubus idaeus)
  • Goudsbloem (Calendula officinalis)
  • Groene haverstro (Avena sativa)
  • Grote Klis (Arctium lappa)
  • Hartgespan (Leonurus cardiaca)
  • Heermoes (Equisetum arvense)
  • Kamille (Matricaria chamomilla)
  • Paardenbloem (Taraxacum offinicale)
  • Populier (Populus spp.)
  • Roos – blaadjes/bottels (Rosa spp.)
  • Rozemarijn (Salvia rosmarinus)
  • Salie (Salvia officinalis)
  • Sint Janskruid (Hypericum perforatum)
  • Smeerwortel (Symphytum officinale)
  • Tijm (Thymus vulgaris)
  • Vlier – bessen/bloesem (Sambucus nigra)
  • Weegbree (Plantago major)