Paddenstoelenbroed, sporen of vloeibare mycelium

Paddenstoelenbroed

 

Kant-en-klaar broed

Om je substraat te voorzien van een schimmelcultuur gebruik je paddenstoelenbroed. Dit is substraat wat al volledig is overgenomen door een schimmel. Je kan op internet paddenstoelenbroed aanschaffen waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Dit zijn vaak granen waarin een schimmelcultuur al leeft. In deze cursus wordt alleen vaan de oesterzwammen het werken met kant-en-klaar broed behandeld, voor de pruikzwam en magische paddenstoel ga je aan de slag om je eigen paddenstoelenbroed te maken.

Zelf maken

Voor oesterzwammen kan je en voor de pruikzwam en de magische paddenstoel maak je altijd je eigen paddenstoelenbroed. We gaan dan aan de slag met PF TEK methode, hierbij heb ik een substraat gekozen wat voor jouw paddenstoel werkt. Om specifieker te zijn zullen we gaan voor BRF TEK, dat staat voor Brown Rice Flour TEK. Bruine rijst wordt dus ons substraat! Dit is de makkelijkste manier om paddenstoelenbroed te maken. Bruine rijstmeel kan ook worden vervangen door bijvoorbeeld roggemeel of volkoren tarwemeel. In dat geval heb je alleen een schimmelcultuur nodig, zoals een sporenspuit of een vloeibare cultuur.

 

Sporenspuit of vloeibaar mycelium

Zoals je bij de kennismakingsmodule hebt geleerd begint het verhaal van elke paddenstoel bij sporen. Veel beginners starten dan ook met sporen in vorm van een sporenspuit. Dit is echter niet het enige medium waarmee je het substraat kan inoculeren. In deze les leer je over twee soorten sporen en vloeibaar mycelium. 

 

Sporenspuit

Het bewaren van sporen is erg eenvoudig en kan tientallen, honderden of misschien wel duizenden jaren goed blijven. Men gebruikt hier vaak een stuk steriel zilverfolie voor, waarop ze de sporen laten vallen. De sporen worden bewaard in een archief, zodat ze op een later moment weer ‘tot leven gewekt’ kunnen worden. Zo’n plaatje of stukje folie met sporen wordt ook wel een sporenprint genoemd.

Sporenprint op een stuk zilverfolie

Van een sporenprint kan je ook een sporenspuit maken. Dit kan door deze in een steriele omgeving met schoon, gedemineraliseerd water te vermengen en op te zuigen in een spuit. In module 7 leer je hoe je dit zelf kan doen.

Omdat dit proces relatief eenvoudig is en een sporenspuit in de koelkast heel lang houdbaar is is dit soort medium voor de magische paddenstoel overal te koop. Je koopt een sporenspuit meestal in volume van 10ml, dit is goed voor ongeveer 10 cakes uit de BRF PF TEK methode.

Toch kent het enkele nadelen. Ook al is het relatief eenvoudig te maken: contaminatie ligt op de loer. Er moet tijdens het maken echt heel voorzichtig te werk worden gegaan. Daarnaast duurt het een stuk langer voordat het mycelium gaat groeien. Ze moeten eerst paartjes vormen en het substraat analyseren voor de vertering van de voeding. Daarnaast kan er concurrerende mycelium ontstaan, waardoor er niet gelijk een harmonieuze cake ontstaat. 

Voordelen / Nadelen

✅ lang houdbaar
✅ relatief goedkoop
✅ zelf eenvoudig te maken

❌ komt traag op gang
❌ bij zelf maken kans op vroege contaminatie
❌ niet beschikbaar voor oesterzwammen en pruikzwam

 

Sporenflacon

Magische paddenstoelen worden ook wel geleverd in een sporenflacon. Anders dan een sporenspuit is dit luchtdicht verpakt in een flesje. Door de luchtdichte verpakking zijn ze langer houdbaar dan een gewone sporenspuit en worden geleverd met een spuit om de sporen uit de flacon te halen.

 

Liquid Culture flacon (vloeibare cultuur)

Soms wordt er ook een ‘vloeibare cultuur flacon’ geleverd bij je sporenspuit. Hiermee maak je dan eerst je eigen vloeibaar mycelium om te gebruiken. Dit kan je ook zelf maken zie les ‘Vloeibaar mycelium maken‘.

 

Vloeibaar mycelium

Omdat het proces van sporen naar mycelium enige tijd kan duren en soms ook niet geheel slaagt is er een oplossing bedacht om deze stap te versnellen. Dit is vloeibaar mycelium. Ook wel bekend als liquid mycelium of liquid culture (LC). Dit is een cultuur in vloeibare vorm waarbij het mycelium leeft in een pot met suikerwater.

Wit mycelium in suikerwater met blauwe knikker

Vloeibaar mycelium is heel eenvoudig om mee te werken omdat dit een levende cultuur is. Deze is al klaar om elke uitdaging aan te gaan. Ze zijn vrij van contaminatie en zullen na enkele dagen, na het betreden van het substraat, direct zichtbaar gaan groeien. Het is een homogene cultuur en zal niet met zichzelf gaan concurreren, maar juist versneld samenwerken.

Het is echter niet overal te verkrijgen. De houdbaarheid van de culturen lopen ook flink uiteen. Je kan er van uitgaan dat in de koelkast het ongeveer een half jaar goed blijft. Een vloeibare cultuur kan het beste gekocht worden in een buisje van minimaal 10 ml, hiermee kan je 10 cakes inoculeren. Je kan deze bestellen in mijn winkel.

Voordelen / Nadelen

✅ eenvoudig mee te werken
✅ snel resultaat

❌ niet zo lang houdbaar
❌ soms geleverd zonder spuit en naald

 

Jouw keuze

Welke optie je ook kiest, er bestaat geen verkeerde keuze. Zelf ben ik begonnen met een sporenspuit en heb hier veel succes mee gehad. Nu ik me wat meer ben gaan verdiepen en meer ervaring heb opgedaan werk ik uitsluitend nog met vloeibaar mycelium. Dit levert ontzettend veel tijdwinst op en ik heb zo altijd een stabiele cultuur tot mijn beschikking.

De keuze wordt vaak ook bepaald door het aanbod. Voor Magische Paddenstoelen zul je waarschijnlijk alleen sporenspuiten vinden en voor de Pruikzwam vind je vaker alleen vloeibaar mycelium. Voor de Oesterzwam kan het voorkomen dat je een cultuur vindt die geen sporen meer maakt, deze is dus dan ook alleen in vloeibaar mycelium te vinden.

Keuze Paddenstoelenbroed – Wil je snel resultaat en is paddenstoelenbroed van jouw paddenstoelensoort voorradig? Ga dan voor kant-en-klaar paddenstoelenbroed.

Keuze Vloeibare cultuur – Als er vloeibaar mycelium beschikbaar is dan zou ik daar altijd voor kiezen aangezien dit het proces vergemakkelijkt. Let er wel op dat sommige webshops deze culturen aanbieden, maar ze dan eerst op afroep gaan kweken. Dit duurt dan enkele dagen / weken voordat je ze in huis hebt.

Keuze Sporenspuit – Wil je ervaren hoe het is om echt vanaf 0 te beginnen en een eigen cultuur tot leven te roepen? En heb je geduld? Ga dan voor een sporenspuit of sporen flacon.