🛠️ Paddenstoelenbroed – incubatie

Nu de cakes helemaal klaar zijn is het tijd om ons geduld op de proef te stellen! De incubatieperiode is de langste fase van het hele kweekproces. De sporen van de schimmel zitten nu in het substraat en bekijken de voedingsstoffen die hen omringen. Zodra ze in hun DNA hebben kunnen vinden hoe ze om moeten gaan met het substraat zal er een schimmeldraad ontstaan. Heb je gebruik gemaakt van vloeibaar mycelium dan zal dit proces heel snel gaan.

 

Incubatie temperatuur

Stabiele temperatuur
Min 15°
Magische paddenstoel Max 28°
Oesterzwam & Pruikzwam Max 24°

 

 
< 15°
18°
 
22-24°
28°
40°

De cakes moeten op een donkere plek staan waar de temperatuur stabiel is. Je simuleert op deze manier een leven onder de grond. Ik raad je aan om een plek te nemen waar de temperatuur 18 graden Celsius is en een maximum heeft van 28 graden. Het liefst zo stabiel mogelijk. Onder de 15 graden gaat de schimmel in winterslaap. Bij te grote temperatuurschommelingen gaat hij in shock en zal het groeiproces stoppen of heel traag gaan. Bij 40 graden of meer gaat het mycelium zelfs dood.

 

Geschikte ruimtes

Lichtarme ruimtes zijn het meest geschikt voor de natuurlijke ontwikkeling van je mycelium. Dit simuleert het onder de grond zijn van je paddenstoel. Leg in de ruimte een thermometer neer om te zien of ‘s ochtends, overdag en ‘s avonds de temperatuur goed is.

 

De meterkast

Dit is een zeer geschikte ruimte, deze is vaak afgesloten en zo doende weinig tot geen licht. De elektra produceert warmte waardoor je vaak ook in de winter periode niet hoeft bij te verwarmen.

Trapkast

Wederom ook weinig licht waar vaak leidingen lopen van het warmwater.

Koelbox / warmtemat

Heb je deze ruimtes niet, of is het momenteel winter bij jou thuis? Dan kun je gebruikmaken van een koelbox of kartonnen doos in combinatie met een warmtemat die je aan de binnenkant langs de rand van de koelbox hangt. Laat de deksel van de koelbox openstaan, zodat je cakes kunnen ademen. De cakes produceren bij de groei ook zelf warmte, waardoor je misschien helemaal geen warmtemat nodig hebt. Zet je cakes nooit direct op de warmtemat.

De koelbox is vaak al voldoende, omdat bij de groei van het mycelium veel warmte vrijkomt. Als je dan een stuk of 10 cakes hebt staan, produceert dit al gauw genoeg warmte. Je kunt dit controleren met een thermostaat.

 

Incubatie tijd

5 dagen tot 3 weken eerste schimmeldraad
2 tot 6 weken substraat volledig overgenomen
1 week wachten tot overgaan fruitperiode

 

Na een dag of vijf is het mogelijk om al witte schimmelvorming te kunnen zien. Deze verschijnen dan op de plekken waar je de sporen hebt ingespoten. Soms kan dit proces wel twee weken duren. Als je na drie weken nog niks kan zien kan je er vaak vanuit gaan dat het is mislukt of dat de condities waar de cake in staat niet goed zijn.

Laat de cakes zoveel mogelijk met rust in deze periode. De schimmel zal zich steeds verder in het glas verspreiden. Na twee tot zes weken zal het cakeje helemaal bevolkt zijn met wit schimmeldraad. Laat het daarna nog één week staan voordat je overgaat naar de bloeiperiode.