Oxymel – recepten

 

Oxymel basisrecept

Benodigdheden:
  • Gedroogde of verse kruiden
  • Goede kwaliteit azijn (bij voorkeur biologische appelazijn) – minimaal 5% azijnzuur
  • Honing (bij voorkeur biologisch en rauw)
  • Gesteriliseerde glazen pot met deksel
  • Fijnmazige zeef
  • Koffiefilter/kaasdoek/notenmelkzak
  • Trechter
 

Azijn tast metaal, rubber en siliconen aan. Mocht je alleen een metalen deksel of weckpot met rubberen ring hebben, doe er dan natuurlijk ongebleekt bakpapier tussen. Gebruik ook geen andere metalen gebruiksvoorwerpen tijdens het maken van een oxymel. Ik ben geen fan van plastic doppen, maar dat werkt wel beter dan metaal en rubber in dit geval. RVS kan ook.

 

Instructies:

Steriliseer van tevoren je glazen pot en deksel en werk met schone handen en gebruiksvoorwerpen. Hiermee verleng je de houdbaarheid en kwaliteit van je product!

  1. Vul de glazen pot tot ongeveer de helft met gedroogde of verse kruiden die je zo fijn mogelijk hebt geknipt of gesneden. Gebruik iets minder met gedroogde kruiden, iets meer met verse kruiden.
  2. Voeg er gelijke delen honing en azijn aan toe, en vul de pot tot net onder de rand. Zorg dat alle kruiden onder staan. Wanneer ze boven het mengsel uitkomen, kan dit leiden tot schimmelvorming en bacteriegroei.
  3. Gebruik een satéstokje of iets anders van natuurlijk en schoon materiaal om het mengsel goed mee door te roeren.
  4. Doe de deksel er stevig op en label met ingrediënten en datum. Plaats op een donkere plek, op kamertemperatuur. In de zomer is het beter om hem in de koelkast of kelder te bewaren.
  5. Laat het mengsel zo’n twee weken trekken, waarbij je de pot om de paar dagen heen en weer schudt en in de gaten houdt of er geen schimmelvorming of fermentatie ontstaat. Zorg dat alle kruiden onder de azijn blijven zitten.
  6. Zeef het mengsel door een trechter/zeef met kaasdoek of een koffiefilter in een andere schone pot of fles. Het is belangrijk dat de azijn goed gefilterd wordt en er geen plantmateriaal achterblijft. Pers de kruiden in de filter goed uit (met schone handen).
  7. Doe de deksel erop, label opnieuw met ingrediënten en datum en bewaar op een koele, donkere plek. Voor optimale houdbaarheid in de koelkast bewaren.

 


Kies de grootte van de pot en de hoeveelheid kruiden aan de hand van hoeveel azijn je wilt maken. We vullen de pot tot de rand, dus hoe groter de pot die je kiest, hoe meer oxymel je maakt. 

 

 

Oxymel recepten

 

Plant Profiel Recept – Herstel oxymel

Met Haverstro, Brandnetel en Framboosblad

Een mineraalrijke en versterkende oxymel voor momenten of periodes in je leven wanneer je wat extra ondersteuning kan gebruiken, zoals na griep, menstruatie, postpartum en burn-out. Maar ook simpelweg in stressvolle periodes. Eventueel kun je wat extra Lavendelbloemen of Rozenblaadjes toevoegen voor smaak en rustgevende werking.

Ingrediënten:
  • Haverstro
  • Brandnetel
  • Framboosblad
  • Goede kwaliteit azijn (bij voorkeur biologische appelazijn) – minimaal 5% azijnzuur
  • Honing (bij voorkeur biologisch en rauw)
Instructies:

Gebruik gelijke delen gedroogde Haverstro, Brandnetel en Framboosblad.

Volg het oxymel basisrecept voor verdere instructies.

 

Plant Profiel Recept – Vlierbessen oxymel

Een simpele, maar doeltreffende oxymel voor het griepseizoen! Een variant op de Vlierbessensiroop, maar net even anders. Zeker voor mensen die siroop te zoet vinden, is dit een uitkomst. Een heerlijke combinatie van zuur, zoet en de zoetbittere smaak van Vlierbessen! Te lekker om alleen maar te drinken als je ziek bent.

Ingrediënten:
  • Gedroogde Vlierbessen
  • Goede kwaliteit azijn (bij voorkeur biologische appelazijn) – minimaal 5% azijnzuur
  • Honing (bij voorkeur biologisch en rauw)
Instructies:

Volg het oxymel basisrecept voor verdere instructies.

Dennenoxymel

Dit is een krachtig medicijn én bijzonder lekker, zeker in de wintermaanden, wanneer Dennennaalden extra lekker ruiken. Te gebruiken als medicijn bij slijm, verstopte sinussen en natte hoest. Maar ook verwerkt in bruisend water of thee is het erg smaakvol.

Ingrediënten:
  • Verse Dennennaalden
  • Goede kwaliteit azijn (bij voorkeur biologische appelazijn) – minimaal 5% azijnzuur
  • Honing (bij voorkeur biologisch en rauw)
Instructies:

Volg het oxymel basisrecept voor verdere instructies.

Fire cider

Een zeer bekend oxymel recept is Fire Cider; een pittig en krachtig medicijn waarbij allerlei spicy kruiden worden gecombineerd met ui, knoflook, azijn en honing. Fire cider wordt gezien als hét middel bij verkoudheid en griep. Het heeft een antibacteriële, ontstekingsremmende en antivirale werking en stimuleert de bloedsomloop. Hierdoor is het onmisbaar in de medicijnkast wanneer de herfst haar intrede doet.

Het oorspronkelijke fire cider recept is bedacht door gerespecteerd en bekende kruidengeneeskundige Rosemary Gladstar en alle credits gaan dan ook naar haar. Maar inmiddels is het zo’n wijdverspreid fenomeen geworden en door zoveel mensen eigen gemaakt, dat er vele manieren zijn om dit recept te maken en het zeker open staat voor eigen invulling en inspiratie.

Pas het bijvoorbeeld aan naar eigen smaak, behoefte en ook zeker naar eigen gevoeligheid voor pit!

Hieronder volgt het Fire Cider basisrecept. Ik heb dit recept bedacht met het idee dat bijna iedereen deze ingredriënten meestal wel in huis heeft of ze heel makkelijk in de supermarkt te vinden zijn. Hierdoor kun je het altijd maken, maar daarnaast ook als basis gebruiken en vervolgens een eigen invulling aan geven. Voel je vrij om je eigen favoriete kruiden erin te verwerken die in jouw tuin groeien en je eigen persoonlijke fire cider te creëren.

 

Vegan? Je kunt de honing vervangen voor rijststroop, maar ik raad honing wel aan voor de medicinale kwaliteit. Rijststroop heeft deze kwaliteit niet.

Ingrediënten:

Voor 1 liter fire cider

  • 1 grote ui
  • 8 teentjes knoflook
  • 1/3 cup verse Gember
  • 1/3 cup verse Kurkuma of 2 eetlepels Kurkumapoeder
  • 1 citroen
  • 2 el verse Rozemarijn
  • 2 el verse Tijm
  • 1 tl zwarte Peperkorrels
  • 1 Kaneelstokje
  • Appelciderazijn (ongepasteuriseerd)
  • +/- 100-200 ml honing / Rijststroop

Andere ingrediënten die je erin kunt verwerken:

Verse of gedroogde Mierikswortel, Echinaceawortel, Hyssop, Sinaasappel, Chilipeper, Jalapenopeper, Cayenne, Rozenbottels, Salie, Vlierbessen.

 

Instructies:
  1. Pel/schil de Ui, Knoflook, Gember en Kurkuma en snijd in kleine stukjes. Verdeel de Citroen in dunne partjes. Snijd Rozemarijn en Tijm zo fijn mogelijk.
  2. Doe alle ingrediënten (behalve de azijn en honing) in een gesteriliseerde glazen (liter) pot. Schenk de appelazijn eroverheen tot net onder de rand. Doe de deksel erop. Label met naam en datum en zet op een donkere, koele plek. Schud iedere dag even heen en weer en zorg dat alle kruiden worden bedekt met azijn.
  3. Laat 4 weken trekken.
  4. Als de fire cider klaar is, moet hij gezeefd worden. Schenk het mengsel door het kaasdoek, een fijne zeef of koffiefilter. Knijp het goed uit. Zorg dat er zo weinig mogelijk plantmateriaal in terecht komt.
  5. Voeg vervolgens de honing (naar smaak) toe. Hoe minder honing, hoe pittiger en zuurder de fire cider. Je kunt dit ook altijd later nog toevoegen als je hem toch iets zoeter wil.
  6. Schenk de firecider in een (gesteriliseerde) literfles of verdeel meerdere kleine (gesteriliseerde) flesjes. Label met naam, datum en ingrediënten. Sluit het goed af en bewaar in de koelkast voor optimale houdbaarheid. Het is dan minstens 6 maanden houdbaar.

 

Dosering

Neem 1-2 eetlepels fire cider wanneer je voelt dat je verkouden of grieperig wordt – of ter preventie als jouw omgeving ziek is. Herhaal dit ieder uur met een maximum van vijf keer per dag. Je kunt fire cider ook dagelijks nemen tijdens het griepseizoen. Bijvoorbeeld elke ochtend een halve tot één eetlepel, of vermeng in een glas water.

 


Fire cider kan behoorlijk scherp zijn in je keel! Verdun eventueel in een glas water wanneer het te sterk voor je keel of maag is om onverdund te nemen.