Oxymel – basisrecept

 

Er zijn twee manieren om een oxymel te maken.

 

  1. De eerste, simpelste manier is om een kruidenazijn die al klaar en gezeefd is, te vermengen met gelijke hoeveelheid honing. Hierbij hoef je alleen de honing door een kruidenazijn te roeren. Dit is fijn wanneer je al een kruidenazijn in huis hebt die al klaar is. Het voordeel van deze manier is dat je alleen kruiden in azijn hoeft te laten trekken en het zeven wat gemakkelijker gaat dan wanneer er honing bij zit. Dit werkt fijner bij de meer tere kruiden, zoals rozenblaadjes en citroenmelisse.
  2. De tweede manier is dat je de kruiden direct met gelijke delen azijn en honing vermengt en dit 2 weken laat trekken. Onderstaand basis recept gebruikt deze manier. Maar weet dat het ook op de eerste manier kan.

 

Oxymel basisrecept


Lees voor het maken van kruidenazijn de paragraaf “houdbaarheid en verse/gedroogde kruiden”.

 

 

Benodigdheden

  • Gedroogde of verse kruiden
    Goede kwaliteit azijn (bij voorkeur bio appelazijn) – minimaal 5% azijnzuur
  • Honing (bij voorkeur biologisch en rauw)
    Gesteriliseerde glazen pot met deksel
    Fijnmazige zeef
  • Koffiefilter/Kaasdoek/Notenmelkzak
  • Trechter

 


Azijn tast metaal, rubber en siliconen aan. Mocht je alleen een metalen deksel of weckpot met rubberen ring hebben, doe er dan natuurlijk ongebleekt bakpapier tussen. Gebruik ook geen andere metalen gebruiksvoorwerpen tijdens het maken van een oxymel. Ik ben geen fan van plastic doppen, maar dat werkt wel beter dan metaal en rubber in dit geval. RVS kan ook.

 

Instructies

Steriliseer van te voren je glazen pot en deksel en werk met schone handen en gebruiksvoorwerpen. Hierbij verleng je de houdbaarheid en kwaliteit van je product!

 

  1. Vul de glazen pot tot ongeveer de helft met gedroogde of verse kruiden die je zo fijn mogelijk hebt geknipt of gesneden. Gebruik iets minder met gedroogde kruiden, iets meer met verse kruiden.
  2. Voeg er gelijke delen honing en azijn aan toe, en vul de pot tot net onder de rand. Zorg dat alle kruiden onder staan. Wanneer ze boven het mengsel uitkomen, kan dit leiden tot schimmelvorming en bacteriegroei.
  3. Gebruik een satéstokje of iets anders van natuurlijk en schoon materiaal om het mengel goed mee door te roeren.
  4. Doe de deksel er stevig op, label met ingrediënten en datum en plaats op een donkere plek, op kamertemperatuur. In de zomer is het beter om hem in de koelkast of kelder te bewaren.
  5. Laat het mengsel zo’n 2 weken trekken, waarbij je de pot om de paar dagen heen en weer schud en in de gaten houdt of er geen schimmelvorming of fermentatie ontstaat. Zorg dat alle kruiden onder de azijn blijven zitten.
  6. Zeef het mengsel door een trechter/zeef met kaasdoek of een koffiefilter in een andere schone pot of fles. Het is belangrijk dat de azijn goed gefilterd wordt en geen plantmateriaal achter blijft. Pers de kruiden in de filter goed uit (met schone handen).
  7. Doe de deksel erop, label opnieuw met ingrediënten en datum en bewaar op een koele, donkere plek. Voor optimale houdbaarheid in de koelkast bewaren.

 


Kies de grootte van de pot en de hoeveelheid kruiden aan de hand van hoeveel azijn je wil maken. We vullen de pot tot de rand, dus hoe groter de pot die je kiest, hoe meer azijn je maakt.