Oogsten & flush

Het is nu zaak om weer geduldig te zijn. De schimmel zal nu knopjes in het mycelium gaan maken welke na één of twee weken zichtbaar zullen zijn. Deze knopjes zullen uit gaan groeien tot paddenstoelen. Vanaf dat moment heb je binnen een paar dagen goed gevormde paddenstoelen. Het moment van oogsten verschilt per soort.

Soms kan het zijn dat er iets mis is gegaan tijdens de eerste flush en er geen paddenstoelen gaan groeien. In dit geval kan het wel eens helpen om een nieuwe flush te starten door het mycelium in water te leggen. Dit geeft een nieuw signaal af aan je schimmel dat het tijd is om te gaan groeien.

Oogst

Onder de kop van deze paddenstoel zit een membraan waaronder de lamellen zijn verstopt. Zodra de grootste en eerste paddenstoel losbreekt van dit membraan, is het tijd om te oogsten. Je oogst alle paddenstoelen die klaar zijn. Over de twee dagen die daarna volgen, oogst je de rest. Als je alles hebt geoogst heet dit een flush.

Het breken van deze ring kan heel snel gaan. Ben je te laat? Dan kan het zijn dat de paddenstoel de sporen al loslaat en de bak helemaal zwart ziet van de sporen. Dit kan ervoor zorgen dat een eventuele nieuwe flush meer moeite heeft om zich te ontwikkelen.

Flush

Na de eerste ‘flush’, een soort vloedgolf aan paddenstoelen die geoogst kunnen worden, kan je van je cake nog meer flushes of oogsten halen. Je zal merken dat na één flush je cake wat droog oogt. Door je cake in schoon, koud water te leggen voor 12-24 uur kan het mycelium zich volzuigen met water. Hierna is het klaar voor een volgende flush. Je kan zo’n twee tot drie flushes krijgen uit één cake, met een beetje geluk zelfs vier of vijf! Je zal merken dat elke volgende flush iets minder paddenstoelen geeft dan de vorige.