Materialen en waar je ze haalt

Nu wordt het tijd om de materialen te gaan verzamelen die je nodig hebt voor het kweken. In de lijst hieronder zal ik zoveel mogelijk informatie geven over waar ik mijn materialen vandaan haal, maar wees ook creatief als je bepaalde materialen niet voor handen hebt.

Hygiëne materialen

Alcohol

In sommige drogisterijen kun je alcohol doekjes vinden of een flesje 70% alcohol. En anders bij een online drogisterij daar kan je voordeliger 1 liter flessen aanschaffen. 

 

Handschoenen, mondkapje en zeep

Tijdens de les steriel / schoon werken heb je geleerd hoe je schoon te werk gaat een aantal voorzorgsmaatregelen verbeteren je kans op een gezonde oogst. Sinds corona kun je latex/nitrile handschoenen, mondmaskers en zeep overal verkrijgen. Deze ga je hoe dan ook nodig hebben.

Substraat

Het substraat voor de paddenstoel die je gaat kweken, verschilt. In de desbetreffende module zal ik je vertellen wat je nodig hebt. Deze producten zijn vaak makkelijk te vinden in winkels zoals tuincentra, gezondheidswinkels of dierenspeciaalzaken.

 

Fruitruimte

Er zijn vele manieren om je fruitruimte in te richten.Voor oesterzwammen kan je gewoon gebruik maken van je woonkamer of badkamer. Echter voor de beste oogst van oesterzwammen, pruikzwam en magische paddenstoelen is het verstandig om er zelf eentje te maken. Het maken van de fruitruimte wordt behandeld in de hoofdstukken van de des betreffende paddenstoel.

 

Overige materialen

Bij een aantal lessen heb je ook gereedschap nodig, bij iedere werkopdracht staat ook vermeld wat je precies nodig hebt om de werkopdracht te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Boormachine
 • Boor 6mm
 • Afbreekmes
 • Schuurpapier
 • Markeerstift
 • Kussenvulling of watten

 

Alles voor het maken van paddenstoelenbroed

Info! Voor het maken van paddenstoelenbroed ga je meer spullen nodig hebben dan wanneer je kant en klaar paddenstoelenbroed koopt. Ook is er een eenvoudigere methode om paddenstoelenbroed zelf te maken dit wordt behandeld tijdens een alternatieve methode in module 8 – extras

 

Sporen of vloeibaar mycelium

Het begint met sporen! De sporen of een vloeibare schimmelcultuur moet je aanschaffen voor het maken van het paddenstoelenbroed in de les paddenstoelenbroed, sporen of vloeibaar mycelium: je krijgt alle informatie hierover.

 

 

Een cadeautje! Ontvang 1,50 korting op je sporenspuiten bij een bestelling via paddenstoelenman.nl, alleen voor deelnemers van de online cursus. Gebruikt de code J3UWGA7F in het bestelproces. Deze code is speciaal voor jou en gelieve niet delen met anderen.

 

 

Vloeibaar mycelium

Paddenstoelenman Oetserzwammen, Pruikzwam

Paddenstoelenman Magische paddenstoelen te bestellen via de mail: info@paddenstoelenman.nl

 

Sporen

Azarius Magische Paddenstoelen

Zamnesia Magische Paddenstoelen

 

Substraat voor paddenstoelenbroed

Het substraat voor de techniek die wij gaan gebruiken bestaat uit 3 ingrediënten: Vermiculiet, bruine rijstmeel en water. Hoogwaardig kraanwater is goed, eventueel gefilterd. Vermiculiet kan je bij veel tuincentra kopen of sommige bouwmarkten. Let op dat de vermiculiet voor moestuin toepassing is. Bruine rijstmeel kan je kopen bij natuur- en gezondheidswinkels. Koop geen gewone rijstmeel, deze heeft te weinig voedingsstoffen. Als alternatief kan je ook roggemeel of speltmeel gebruiken.

 

Grote pan

Een grote pan van 10 liter. Vaak is de pan na 1 keer gebruik niet meer goed voor het bereiden van eten. Dit komt doordat de deksel van inmaakpotjes kunnen gaan roesten en kringen achterlaten. Grote pannen kan je vaak voor 5 – 10 euro bij een kringloopwinkel kopen. Een kleinere of grotere pan kan natuurlijk ook, het recept is berekend op 8-10 glazen. Je zou dus dan bijvoorbeeld het recept door de helft kunnen doen dan heb je aan een 5 liter pan genoeg.

 

Glazen

Je hebt 10 glazen van ongeveer 0,3 liter nodig die sterk zijn en tegen hitte kunnen. De vorm is belangrijk: ze zijn smaller bij de bodem en breder aan de bovenkant. Bij de kringloop heb je vaak geen goede glazen. De beste glazen die ik heb kunnen vinden voor een goedkope prijs zijn glazen van 0,27cl van een bekende woongigant ;). Deze glazen zijn niet stuk te krijgen! Ook heb ik wel eens whiskeyglazen gehaald bij de actie discounter, deze zijn iets minder stevig maar het formaat van 33cl is perfect. Ook zou je eens kunnen kijken naar oude mosterdglazen; deze zijn ook stevig en hebben vaak de goede vorm. Zorg er voor dat ze helder zijn, geen gekleurd glas.

 

Overige materialen

 • Houten spatel
 • Aluminium folie, gebruik hiervoor de stevigere variant 
 • Mengkom
 • 4-5 Deksel van potjes, van ingemaakt voedsel
 • Aansteker
 • Innoculatie ruimte (stille luchtbak of schone badkamer)