Maceraat – recepten


 

Zoals je in het bovenstaande filmpje kunt zien maak je een maceraat met een paar eenvoudige stappen. De basisinstructies staan hieronder op een rij en verderop geef ik een aantal van mijn favoriete maceraatrecepten ter inspiratie.

 

Maceraat basisrecept – instructies:

  1. Doe 2 eetlepels kruiden in een liter pot.
  2. Vul de pot met een liter koud/kamertemperatuur water en dek het af.
  3. Laat infuseren voor minstens 12 uur, schud eventueel af en toe zachtjes heen en weer.
  4. Zeef de kruiden eruit en pers ze in je vuist nog een beetje uit in het water.
  5. Nu is je maceraat klaar om te drinken.

 

➤     Meer informatie over dosering en afmeting kun je vinden in het hoofdstuk ‘Dosering & afmeting‘ van deze week

 


  • Neem langzaam en door de dag heen slokjes. Drink het niet in een keer achter elkaar op.
  • Je kunt het maceraat ook gebruiken voor omslagen, om mee te wassen en te gorgelen. Voor een omslag dompel je een lap stof in de vloeistof, drukt deze vervolgens goed uit en wikkelt deze om de betreffende plek. Hieromheen leg je een wondverband of een zwachtel aan om alles op zijn plek te houden.

 

➤     In week 7 gaan we dieper in op omslagen.
 
 

In de zomer maak ik graag een speciaal bloemen- en kruidenmaceraat om de overvloed in de kruidentuin te vieren. Het smaakt ook nog eens heerlijk, alsof je de zomer kunt drinken. Hieronder geef ik een recept hiervoor.

 

Maceraatrecepten

Voor deze recepten geldt een liter water als basis. Wil je wat minder maken? Voor 500 ml kun je de hoeveelheid kruiden door de helft doen en voor 250 ml kun je een kwart van de hoeveelheid kruiden nemen. Houd dan wel de hoeveelheid kruiden ten opzichte van elkaar hetzelfde.

Verkoelend maceraat voor ont-spanning

Voor momenten dat het lichaam oververhit en/of overprikkeld aanvoelt. Dit kan zich uiten in buikpijn, irritatie, droge hoest, spanning in de buik, oververmoeidheid of overprikkeling. Dit maceraat brengt verkoeling en ont-spanning.

  • 1 el Weegbree en 1 el Rozenblaadjes. Volg het maceraat basisrecept voor instructies.

 

 

Zomers bloemenmaceraat

Deze mix van zoete bloemen en frisse kruiden is perfect voor droge, hete zomerse dagen. Niets is meer zomers dan het drinken van heerlijk verkoelend en dorstlessend bloemenwater.

  • 3 el Malva (of Kaasjeskruid) bloemen en bladeren, 1 el Goudsbloemen, 1 el Hyssopbloemen, 1 el Munt. Eventueel extra: 1 tl Limoensap en honing. Volg het maceraat basisrecept voor instructies.

 

 

Droge keel/droge hoestmaceraat

Voor die momenten dat je keel pijnlijk, schurend en droog aanvoelt.

  • 3 el Malva (of Kaasjeskruid) bloemen en bladeren, 1 el Kamille, 1 el Weegbree. Eventueel extra: 1 tl honing. Volg het maceraat basisrecept voor instructies.

 

 

Vier de lente maceraat

Een favoriet ritueel van mij om de lente te vieren is om zoveel mogelijk eetbare bloesem en bloemen te verzamelen die ik om me heen kan vinden en daar dan bloemenwater van te maken. Zo drink je letterlijk de lente! Daarnaast is het heel fijn om zo bewust bezig te zijn met de seizoenswisselingen. Je kunt dit recept aanpassen op wat er in jouw omgeving te vinden is. Ook als je maar één eetbare bloem kan vinden, kun je dit recept prima maken! Om nog meer lente-energie aan je infusie toe te voegen, kun je het bloemenwater op een heldere dag in het zonlicht zetten.

  • 1 tot 4 el bloemen of bloesem. Bijvoorbeeld Appelbloesem, Rozemarijnbloemen. Volg het maceraat basisrecept voor instructies.

 

In de lente maak ik graag een grote pot maceraat van de heerlijke en prachtige Vlierbloesem. Het geeft een zoetige en bloemige smaak aan het water. Zo kun je een maceraat ook puur inzetten voor de smaak en ervaring van kruiden.