Dit recept kan gebruikt worden voor allerlei soorten kruiden, zoetstoffen en zowel voor infusies als decocten. Volg simpelweg de basis instructies en vul in met jouw gewenste ingrediënten. Zie verderop voor een klassiek vlierbessen siroop recept!
Zorg ervoor dat al je gebruiksvoorwerpen en handen schoon zijn. Steriliseer de fles waar je de siroop in gaat bewaren!
Benodigdheden
- Steelpan met deksel
- houten lepel
- een kom of glazen pot
- trechter
- koffiefilter
- gesteriliseerde pot of flesjes met deksel
Ingrediënten
Voor 250 ml siroop:
- 250 ml water
- 1/3 cup gedroogde kruiden of 2/3 cup verse kruiden
- ½-1 cup suiker, honing of andere zoetstof
- Optioneel: +/- 15 ml (1 eetlepel) tinctuur/alcohol
Voor 1 liter siroop:
- 1 liter water
- 1 cup gedroogde kruiden of 2 cups verse kruiden
- 1-2 cups suiker, honing of andere zoetstof
- Optioneel: +/- 60 ml (4 eetlepels) tinctuur/alcohol
Instructies
- Maak een decoct van de kruiden: doe de kruiden in een steelpan, schenk het water erover heen en breng zachtjes aan kook met de deksel erop. Laat ongeveer 30 minuten op zacht vuur trekken. Je kunt dit eventueel langer laten trekken voor een sterker aftreksel.
- Zet het vuur uit en laat afkoelen totdat het lauwwarm is. Doe een koffiefilter in een trechter en zeef het decoct hier doorheen in een schone pan of schaal.
- Doe de zoetstof erbij en roer goed door. Laat de zoetstof volledig oplossen in het water. Als je rietsuiker gebruikt kun je de pan op laag vuur nog 15 minuten laten indikken, maar dit raad ik niet aan met honing. Afhankelijk van de gewenste dikte van de siroop kun je eventueel meer zoetstof toevoegen.
- Optioneel: als de siroop is afgekoeld kun je nu eventueel alcohol of een tinctuur toevoegen, roer goed door.
- Laat afkoelen en schenk daarna de siroop over in een glazen pot óf verdeel over meerdere flesjes. Label je siroop altijd met datum, ingrediënten en houdbaarheidsdatum. Bewaar in de koelkast, dan is deze ongeveer 2-3 maanden houdbaar. Schudden voor gebruik.