Kruidenolie verwerken

Hoewel kruidenolie op zichzelf al een heel fijn en heilzaam middel is, kun je het ook zeker gebruiken als ingrediënt voor andere kruidenmiddelen. Daarmee voeg je de geneeskrachtige werking van de kruidenolie toe. Kruidenolie kun je gebruiken als ingrediënt voor zalf, lippenbalsem, crème, zeep, body butter en kruidenscrub.

Kruidenolie Zout Scrub

Zoutscrub met kruidenolie is een hele simpele en fijn manier om je lichaam te reinigen, te masseren en tegelijkertijd te verzorgen. Onder de douche of in bad masseer je je huid in met de scrub en dit laat je een paar minuten intrekken. Nadat je je huid hebt afgespoeld zul je zien dat je huid heel zacht, verzorgd en schoon aanvoelt. Het werkt bij mij ook enorm ontspannend en ik voel me vaak totaal anders nadat ik de scrub gebruikt heb. Het is mijn favoriete ritueel na een lange dag werk of wanneer ik toe ben aan totale ontspanning. Dit is ook een fijn simpel ritueel als je jezelf energetisch wil reinigen of de dag van je af wil wassen. Je kunt dit meerdere keren per week doen.

Benodigheden

Goede kwaliteit zout (zee of himalaya) – fijn of grof
Kruidenolie
Mengschaaltje

Instructies:

Je maakt deze scrub op het moment dat je hem gaat gebruiken.
Voor 1 persoon: het zout is de basis van je scrub en daarmee bepaal je de hoeveelheid. Neem zoveel zout als dat je aan scrub nodig hebt. Ik doe meestal een halve cup zout. Vervolgens voeg je de helft van de hoeveelheid zout aan olie toe. Op een halve cup zout gebruik ik dus ¼ cup olie. Roer dit goed door tot dat alles goed gemengd is en dan kun je het gebruiken!

 

Volgende week gaan we uitgebreid in op zalf, lippenbalsem, crème, bodybutter en hoe je dit precies maakt! Maar tot die tijd geef ik je alvast een heel simpel en snel recept mee voor kruiden bodybutter.

 

Kruidige bodybutter
Dit recept is perfect voor wanneer je zin hebt in een natuurlijke body butter, maar geen zin en tijd hebt om lang bezig te zijn met het maken ervan. Het duurt letterlijk maar een paar minuten om deze heerlijke kruidige body butter te maken maar is vergelijkbaar met bodybutters en zalf die om meer tijd en middelen vragen. We gebruiken voor dit recept shea boter, omdat dit op kamertemperatuur al vrij zacht is en makkelijk te mengen met kruidenolie. Hierdoor hoeven we het niet eerst te smelten zoals met bijenwas of cacaoboter. Verder is shea boter een heerlijk voedende boter die de huid diep kan verzorgen. In principe maak ik de hoeveelheid die ik op dat moment nodig heb, maar als je wat meer maakt is dit minstens een paar weken houdbaar.

 

Benodigheden
Shea boter
Kruidenolie naar keuze (Sint Janskruid, Goudsbloem of Populier zijn mijn favorieten hiervoor)

Mengschaaltje
Kleine lepel

Optioneel: afsluitbaar potje/blikje om in te bewaren

 

Instructies
Doe de hoeveelheid bodybutter die je wil maken in een mengschaaltje. Roer dit met de lepel door elkaar heen om het wat zachter te maken. Voeg dan een gelijke hoeveelheid kruidenolie toe aan de bodybutter. Meng dit door elkaar heen totdat het een egaal geheel is. Je kunt het mengsel eventueel wat dunner of dikker maken door meer of minder kruidenolie toe te voegen. Nu is je heerlijk voedende kruiden bodybutter klaar om te gebruiken. Je kunt het eventueel bewaren in een schoon potje of blikje dat je goed kan afsluiten.