Kruidenolie – basisrecepten
Basisrecept – koude methode kruidenolie
Dit recept is zowel geschikt voor de koude methode als de solar infusie, en zowel voor gedroogde als verse kruiden.
Benodigdheden
Ingrediënten:
- Verse of gedroogde kruid(en)
- Draagolie
- Alcohol (optioneel)
Benodigdheden – keukengerei:
Werk met schoon keukengerei en steriliseer zoveel mogelijk
- Mes of schaar
- Pot met deksel
- Mes of satéstokje
- Tape / label
- Voor gedroogde kruiden: blender of koffiemolen
Benodigdheden – om de olie later te zeven:
- Pan of schaal
- Fijne zeef
- Koffiefilter die in de zeef past (evt kaasdoek)
- Pot met dezelfde grootte of kleinere flesjes om je olie in te bewaren
Gebruik een pot die gelijk staat aan de hoeveelheid olie die je wil maken. Neem liever geen grotere pot, want dan wordt de olie blootgesteld aan meer lucht en dat beïnvloedt de houdbaarheid.
Het recept wat ik je geef is een volksmethode. Dat betekent dat we kruiden en olie niet precies afwegen maar het meer met richtlijnen en op gevoel doen. Zeker voor beginners kan dat een fijne manier van werken zijn. Voel je je er beter bij om alles wel precies af te meten? Gebruik dan 20 gram gedroogde kruiden per 250 ml olie.
Om het niet moeilijker te maken dan het is, heb ik het recept eerst even samengevat tot vijf simpele stappen. In wezen komt het hierop neer. Het recept daaronder gaat dieper in op deze stappen en geeft antwoord op vragen die je tegenkomt tijdens het maakproces.
- Kies je kruiden en draagolie
- Snijd of maal de kruiden fijn
- Doe de kruiden in een schone pot
- Schenk er olie overheen
- Laat 4 weken staan en zeef de kruiden er daarna uit
Instructies:
Dit recept kun je voor alle soorten olie en kruiden gebruiken.
- Kies een glazen pot die gelijk staat aan de hoeveelheid olie die je wil maken.
Vul de pot tot de helft met kruiden om af te meten hoeveel je nodig hebt. Als je gedroogde kruiden gebruikt, vul je de pot tot 1/3. - Snijd of knip daarna de kruiden zo fijn mogelijk. (Alleen bij Populierknoppen hoeft dit niet, die mogen er heel in). Door de kruiden fijn te snijden creëer je meer oppervlakte waardoor er meer inhoudsstoffen kunnen worden opgenomen door de olie. Een schaar of blender kan helpen bij hardere plantdelen zoals Dennennaalden. Bij gedroogde kruiden gebruik je een blender of koffiemolen om de kruiden tot poeder te vermalen.
- Optioneel: voeg de alcohol toe aan de kruiden. Richtlijn: Bij gedroogde kruiden 2 eetlepels alcohol per 1 liter olie. Voor 250 ml olie gebruik je dus een halve eetlepel alcohol. Voor verse kruiden kun 1 eetlepel per 1 liter olie gebruiken. Roer de alcohol door de kruiden met een lepel zodat de alcohol goed intrekt.
- Schenk de olie over de kruiden tot de pot bijna vol is. Roer de olie langzaam maar goed door met een schoon mes of satéstokje, om zo veel mogelijk luchtbubbels naar de oppervlakte te laten komen. Je zult ze er niet allemaal uit krijgen, maar ga hier een tijdje mee door totdat het meeste eruit is. Dit is belangrijk omdat we zo min mogelijk zuurstof in de olie willen.
- Vul dan de olie tot net onder de rand van de pot. Doe de deksel erop en zet de pot op een donkere plek (bijvoorbeeld een keukenkastje) óf op een zonnige plek als je de solar infusie methode wil uitproberen. Leg een schoteltje onder de pot om olievlekken te voorkomen. Het komt vaak voor dat de olie kan gaan lekken door de deksel heen, dat is normaal.
- Maak een label voor je olie. Hierop schrijf je de datum, de ingrediënten en de draagolie. Zo weet je precies wanneer je het gemaakt hebt, wanneer hij klaar is en wat erin zit.
- Kijk de eerste week elke dag en daarna om de paar dagen of het nog goed gaat met de olie. Schud de pot zachtjes heen en weer om de kruiden goed te bedekken met de olie. Ik zet de pot ook wel eens een tijdje op z’n kop om de kruiden weer goed te laten mengen met de olie en te voorkomen dat kruiden te lang boven op de olie blijven liggen.
- Laat de olie ongeveer 4 tot 6 weken staan. Ik doe meestal een maancyclus. Minder lang kan ook, maar dan is je olie wat minder sterk. Doe wel minstens 2 weken.
- Na ongeveer 4 weken is de olie klaar: tijd om te zeven. Zet een schone pan, pot of schaal klaar waar je zeef op past en doe het koffiefilter in de zeef. Schenk de olie in het koffiefilter om de olie van de kruiden te scheiden. Afhankelijk van de grootte van je koffiefilter en de hoeveelheid olie kan het een paar uur tot een dag duren voordat alle olie gezeefd is. Dek het af en ga tussendoor gewoon iets anders doen.
- Let op: als je verse kruiden gebruikt, knijp de kruiden in de filter dan liever niet fijn om er meer olie uit te persen. Bij verse kruiden pers je dan namelijk ook het vocht eruit en dat willen we niet in de olie. Wat ik vaak doe, is dat ik het laatste beetje olie eruit pers in een apart bakje. Zo gebruik ik het wel en gaat er niets verloren, maar komt het niet terecht in de olie die ik wil bewaren. Bij gedroogde kruiden kun je dit wel uitpersen bij de rest.
- Als alle olie gezeefd is, kun je het weer in een schone pot terugschenken of verdelen over kleinere flesjes.
- Maak een label voor je kruidenolie waar de ingrediënten en draagolie op staan en de datum waarop je het hebt gemaakt. Bewaar de olie op een donkere, koele en droge plek. Gebruik binnen een jaar tot 1,5 jaar.
- Je kunt de olie nu gebruiken of in een ander middel verwerken, zoals een zalf. Dat gaan we volgende week behandelen!
Gebruik je verse kruiden? Zorg er dan voor dat ze zo min mogelijk vocht bevatten en schoon zijn. Oogst de kruiden op een droge dag. Je kunt ze eventueel twaalf tot vierentwintig uur laten verdrogen voordat je ze in de olie verwerkt. Op deze manier komt er minder water in de olie terecht en heb je minder kans op bederf.
Als je het leuk vindt kun je een intentie toevoegen aan je olie. In wezen doe je dat al een beetje wanneer je kruidenolie vanuit liefde en zorg voor jezelf of iemand anders maakt. Maar het is mooi om hier bewuster bij stil te staan. Je kunt bijvoorbeeld de persoon in gedachten nemen als je de olie voor iemand anders maakt. Of een goede sfeer neerzetten tijdens het maken, met bijvoorbeeld muziek of een kaars. Sta erbij stil dat je een mooi heilzaam middel aan het maken bent. Je kunt de olie ook tussen je hand nemen en focussen op bijvoorbeeld heling, liefde of een gebed. Zo infuseer je de olie niet alleen met kruiden, maar ook met je hart.
Kruidenolie maken met fijngemalen gedroogde kruiden
Dit is een manier waarop je gedroogde kruiden beter tot hun recht kunt laten komen in olie. Ik heb deze methode geleerd van mijn docente Kami McBride, die zij heeft ontwikkeld in de tientallen jaren dat zij kruidenolie maakt en leert aan duizenden studenten. Zoals je in de video hieronder kunt zien, maal je de gedroogde kruiden eerst fijn in een (high-speed) blender of in een elektrische koffiemolen. Vervolgens gebruik je het olie basisrecept hierboven om kruidenolie te maken met dit poeder.
Deze manier zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van gedroogde kruiden. Deze hebben namelijke een hardere celwand dan verse kruiden en door het fijnmalen wordt deze opengebroken. Hierdoor breng je de kruiden veel beter in contact met de olie, wat een sterkere kruidenolie oplevert van hogere kwaliteit. Weet dat dit absoluut niet de enige manier is om olie te maken van gedroogde kruiden, maar het levert wel het beste resultaat op. Ik merk zelf keer en keer opnieuw dat de kleur, geur en werking van kruiden veel beter tot uiting komen als ik met deze methode werk.
Let op dat je de hoeveelheid kruiden afmeet vóór het fijnmalen. Als je gedroogde kruiden fijnmaalt wordt de inhoud namelijk een stuk minder. Bepaal dus eerst hoeveel olie je wilt maken, neem vervolgens 1/3 deel kruiden op 1 deel olie en maal daarna pas de kruiden fijn.
Basisrecept – warme methode kruidenolie
Dit recept is geschikt voor de warme methode en zowel voor gedroogde als verse kruiden.
Ingrediënten:
- Kruid(en)
- Draagolie
- Alcohol (optioneel)
Benodigdheden – keukengerei:
Steriliseer al je keukengerei voor gebruik!
- Hittebestendige schaal of pan die in een andere pan past
- Thermometer
- Mes of schaar
- Tape/label
Benodigdheden – om de olie later te zeven:
- Pan of schaal
- Fijne zeef
- Koffiefilter die in de zeef past (evt kaasdoek)
- Pot met dezelfde grootte of kleinere flesjes om je olie in te bewaren
Instructies:
- Pluk kruiden op een droge, zonnige dag of gebruik gedroogde kruiden. Zorg dat er zo min mogelijk vocht in de olie terechtkomt, anders kan dit zorgen voor schimmelvorming.
- Kies eerst de hoeveelheid olie die je nodig hebt, en neem vervolgens de helft van datzelfde volume aan kruiden. Bijvoorbeeld 1 cup olie (250 ml) met een halve cup kruiden.
- Doe de kruiden en olie in een hittebestendige schaal of pan die in een andere pan past. De onderste pan vul je met een laag water en de bovenste pan met kruiden en olie.
- Zet de pannen op laag vuur. Belangrijk is dat de olie niet warmer wordt dan 60 graden, hier komt een thermometer van pas of zorg dat je de pannen op zeer laag vuur zet.
- Laat 4-8 uur trekken. Roer af en toe door met een schone lepel en zorg dat het laagje water in de onderste pan niet verdampt.
- Laat de olie afkoelen en zeef het daarna door een kaasdoek of koffiefilter. Je kunt de olie vervolgens verdelen over kleinere gesteriliseerde flesjes. Knijp de kaasdoek of filter uit in een apart bakje, dit bevat namelijk vaak vocht dat de houdbaarheid van de olie vermindert.
- Label met naam, datum en ingrediënten. De olie is minstens 6 maanden tot 1 jaar houdbaar.
➤ Heb je vragen over het maken van olie of loop je tegen problemen aan? Verderop in deze week kun je de ‘FAQ‘ lezen waar de meest gestelde vragen over het maken en gebruiken van kruidenolie staan uitgelegd. Alles wat ik had willen weten toen ik begon, staat hier uitgebreid beschreven.
Gebruik geen dure olie of kruiden de eerste keer dat je dit probeert. Hierdoor ligt er minder druk op en maakt het niet zoveel uit als het mislukt. Maak kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld 100 ml) zodat het minder erg is als het mis gaat.
- Zorg ervoor dat de kruiden onder de olie blijven om schimmelvorming te voorkomen. Zodra kruiden in contact komen met lucht bestaat de kans dat ze gaan schimmelen. Vaak kun je niet echt voorkomen dat ze een beetje aan de oppervlakte blijven drijven, dat is oké. Als je maar zorgt dat ze goed bedekt zijn met een laagje olie en je de olie regelmatig heen en weer schudt of roert.
- Het komt niet vaak voor, maar mocht je toch een beetje schimmelvorming krijgen op de olie, dan kun je dat er in veel gevallen gewoon afscheppen en de olie bewaren. Meestal doet een beetje schimmel namelijk niets met de rest van de olie. Als je hele pot olie slecht ruikt en schimmel heeft, moet je hem natuurlijk wel wegdoen.