Kruidenhoning – recepten
Kruidenhoning basisrecept
Instructies:
- Verzamel zoveel kruiden als dat je kruidenhoning wil maken. De honing moet de kruiden bedekken wanneer het eroverheen gegoten wordt, dus hoe meer kruiden je gebruikt, hoe meer honing je zal moeten toevoegen.
- Vul een schone pot (best gesteriliseerd) met de gesneden/versnipperde verse of gedroogde kruiden.
- Giet de honing er overheen en zorg dat alle kruiden bedekt worden.
- Roer met een satéstokje of schoon mes door de honing om te zorgen dat de honing en kruiden goed vermengd worden én om zo veel mogelijk luchtbellen uit de honing te halen. Zorg dat alle kruiden onder de honing zitten.
- Doe de deksel er stevig op en label met datum en ingrediënten. Laat 1 week trekken bij verse kruiden en 2 weken bij gedroogde kruiden. Hoe langer je het laat ‘trekken’, hoe sterker de kruidenhoning wordt. Ik raad aan om het in de koelkast te bewaren wanneer je verse kruiden gebruikt, zeker in de warmere maanden. Bij gedroogde kruiden zetten sommige mensen de kruidenhoning op een warme plek, wat ervoor zorgt dat de inhoudsstoffen van de kruiden makkelijker worden opgenomen door de honing.
- Giet de honing door een fijne zeef over in een andere schone glazen pot om de kruiden eruit te zeven. (Dit geldt alleen voor verse kruiden en wat groter gedroogd plantmateriaal. Mocht je gedroogd kruidenpoeder hebben gebruikt, dan kun je dat in de honing laten zitten en zo gebruiken. Bij verse kruiden en wat groter gedroogd plantmateriaal is het fijner en veiliger om dit eruit te zeven zodat de honing langer houdbaar blijft.)
Je hoeft deze gezeefde kruiden niet weg te gooien! Je kunt er nog heerlijke thee van zetten, een scrub/masker van maken of in een kruidenbad verwerken! - Doe de deksel erop met een label met datum en de ingrediënten.
- Bewaar kruidenhoning, zowel van verse als gedroogde kruiden, voor de zekerheid altijd in de koelkast na het zeven van de kruiden.
Vegan?
Ik raad niet aan om zomaar plantaardige zoetstoffen, zoals rijststroop of agavesiroop, met kruiden te mengen zoals we dit met honing kunnen doen. Wil je een vegan versie, dan kun je het beste een kruidensiroop maken. Volg het basisrecept voor kruidensiroop en vervang de honing voor een vegan zoetstof.
Plant Profiel Recept – Salie- en Tijmhoning
Een aromatische én zeer heilzame mix bij (beginnende en zware) keelklachten. Meng gelijke hoeveelheden Salie en Tijm met honing en volg het kruidenhoning basisrecept voor verdere instructies. Ook heerlijk om in je eten of drinken te verwerken als je niet ziek bent!
Instructies:
Gebruik het kruidenhoning basisrecept voor instructies.
Bedtijd honing
Er is weinig fijner en rustgevender dan een kop warme melk met wat honing voor het slapen gaan. Wanneer we dan ook nog eens kruidenhoning gebruiken met kruiden die heel ontspannend werken, werkt dit extra goed.
Kruiden die je hiervoor kunt gebruiken zijn:
Citroenmelisse, Lavendel, Kamille, Passiebloem, Rozenblaadjes, Salie, Kaneelstokjes, Anijszaad.
Instructies:
Gebruik het kruidenhoning basisrecept voor instructies.
Medicinale uienhoning
Ik geef toe dat dit niet erg spannend klinkt, maar de meest simpele middelen die we altijd in huis hebben, kunnen vaak nog het allerbeste werken! Honing en uien zijn een match made in heaven. Beide zijn zeer antibacterieel en verzachtend, en maken zo een sterk duo om ons te ondersteunen wanneer we last hebben van verkoudheid, griep en keelklachten. Het mooiste aan dit recept is dat het na vierentwintig uur al klaar is en je de ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt, waardoor je het last minute en vers kan maken wanneer dat nodig is. De meeste mensen vinden dit recept ook nog eens heel lekker, waardoor je het ook in de keuken kunt gebruiken wanneer je niet ziek bent: voor de smaak en/of om je immuunsysteem mee te ondersteunen. Het is heerlijk om in gerechten in de koudere maanden of in saladedressing te verwerken.
Instructies:
- Voeg 1 cup fijngesneden verse ui toe in een schone pot. Je kunt er eventueel nog extra kruiden aan toevoegen zoals salie, rozemarijn, gember of tijm.
- Giet de honing er overheen en zorg dat alle ui en kruiden bedekt zijn. Roer goed door.
- Doe de deksel erop en laat op kamertemperatuur 24 uur staan. Je kan dit ook een paar dagen langer laten trekken, maar dat hoeft niet.
- Na 24 uur is de honing klaar voor gebruik. Je kunt de ui eruit zeven en alleen de honing gebruiken, maar ook de uienstukjes samen met de honing opeten of in je eten verwerken. Beide zijn effectief.
Bij keelklachten, griep en verkoudheid kun je hier regelmatig direct theelepels van in je mond nemen en de keel mee ‘smeren’, of in kruidenthee verwerken.
Knoflookhoning
Gebruik bovenstaand uienhoning-recept en vervang de gesneden ui door hele knoflooktenen. Dit recept is na 24-48 uur klaar voor gebruik. Zeef de knoflooktenen eruit na een paar dagen, het is niet de bedoeling dat ze er wekenlang in blijven zitten. Je kunt de knoflooktenen daarna rauw opeten, de smaak is veel milder. Je kunt ze ook verwerken in je eten. De honing die overblijft kun je op eenzelfde manier gebruiken als de uienhoning.
Bloemenhoning
Dit is meer medicijn voor de ziel dan voor het lichaam, eerlijk is eerlijk, maar soms is dat precies wat we nodig hebben.
Mijn favoriete bloemenrecept is gelijke delen van rozenblaadjes, seringenbloemen en vlierbloesem. Voel je vrij andere eetbare bloemen en kruiden te gebruiken en zo de lente (of zomer/herfst) te vieren.
Instructies:
- Verzamel bloemen zoveel als dat je bloemenhoning wil maken. De honing wordt net over de bloemen heen gegoten, dus hoe meer bloemen je plukt, hoe meer honing je zult moeten gebruiken om het te bedekken.
- Doe de bloemen in een schone glazen pot (best gesteriliseerd), giet de honing eroverheen en roer voorzichtig maar goed door met een mes/eetstokje. Roer de luchtbelletjes er zo veel mogelijk uit en zorg dat alle bloemen bedekt zijn onder de honing.
- Doe de deksel op de pot, label met ingrediënten en datum. Zet de honing in de koelkast en laat een week trekken.
- Zeef de bloemen uit de honing (gooi niet weg, je kunt hier nog heerlijke thee of een bad van maken!) en bewaar de overgebleven honing (met label) in de koelkast.
Het beste is om deze honing in de koelkast te bewaren en binnen een maand op te maken, vanwege het vochtgehalte in de bloemen.