Kruidenhoning – basisrecept

 


Lees eerst de paragraaf “Verse en gedroogde kruiden + botulisme” voordat je kruidenhoning gaat maken.

 

Instrcuties

  1. Verzamel zoveel kruiden als dat je kruidenhoning wil maken. De honing moet de kruiden bedekken wanneer het erover heen gegoten wordt, dus hoe meer kruiden je gebruikt, hoe meer honing je zal moeten toevoegen.
  2. Vul een schone pot (best gesteriliseerd) met de gesneden/versnipperde verse of gedroogde kruiden.
  3. Giet de honing eroverheen en zorg dat alle kruiden bedekt worden.
  4. Roer met een satéstokje of schoon mes door de honing om te zorgen dat de honing en kruiden goed vermengd worden én om zoveel mogelijk luchtbellen uit de honing te halen. Zorg dat alle kruiden onder de honing zitten.
  5. Doe de deksel er stevig op en label met datum en ingrediënten. Laat 1 week trekken bij verse kruiden en 2 weken bij gedroogde kruiden. Hoe langer je het laat ‘trekken’, hoe sterker de kruidenhoning wordt. Ik raad aan om het in de koelkast te bewaren wanneer je verse kruiden gebruikt, zeker in de warmere maanden. Bij gedroogde kruiden zetten sommige mensen de kruidenhoning op een warme plek, wat ervoor zorgt dat de inhoudsstoffen van de kruiden makkelijker worden opgenomen door de honing.
  6. Giet de honing door een fijne zeef over in een andere schone glazen pot om de kruiden eruit te zeven. (Dit geldt alleen voor verse kruiden en wat groter gedroogd plantmateriaal. Mocht je gedroogd kruidenpoeder hebben gebruikt, dan kun je dat in de honing laten zitten en zo gebruiken. Bij verse kruiden en wat groter gedroogd plantmateriaal is het fijner en veiliger om dit eruit te zeven zodat de honing langer houdbaar blijft)
    Je hoeft deze gezeefde kruiden niet weg te gooien! Je kunt er nog heerlijke thee van zetten, een scrub/masker van maken of in een kruidenbad verwerken!
  7. Doe de deksel erop en label met datum en ingrediënten.
  8. Bewaar kruidenhoning, zowel van verse als gedroogde kruiden, voor de zekerheid altijd in de koelkast na het zeven van de kruiden.

 

Vegan?

Ik raad niet aan om simpelweg rijststroop of agavesiroop met kruiden te mengen zoals we dit met honing kunnen doen. Wil je een vegan versie, dan kun je het beste een kruidensiroop maken. Volg het basisrecept voor kruidensiroop en vervang de honing voor een vegan zoetstof.