Kruidenazijn – basisrecept

 

Zelf een kruidenazijn maken is simpel. We voegen verse of gedroogde kruiden toe aan biologische appelazijn (of een andere hoge kwaliteit azijn) en laten dit zo’n 2 tot 4 weken trekken, waarna we de kruiden eruit zeven. Hieronder precieze instructies en tips.


Lees voor het maken van kruidenazijn de paragraaf “houdbaarheid en verse/gedroogde kruiden”.

 

 

Benodigdheden

 • Gedroogde of verse kruiden
  Goede kwaliteit azijn (bij voorkeur bio appelazijn) – minimaal 5% azijnzuur
 • Gesteriliseerde glazen pot met deksel
  Fijnmazige zeef
 • Koffiefilter/Kaasdoek/Notenmelkzak
 • Trechter

Azijn tast metaal, rubber en siliconen aan. Mocht je alleen een metalen deksel of weckpot met rubberen ring hebben, doe er dan natuurlijk ongebleekt bakpapier tussen. Gebruik ook geen andere metalen gebruiksvoorwerpen tijdens het maken van kruidenazijn. Ik ben geen fan van plastic doppen, maar dat werkt wel beter dan metaal en rubber in dit geval. RVS kan ook.

 

Instructies

Steriliseer van te voren je glazen pot en deksel en werk met schone handen en gebruiksvoorwerpen. Hierbij verleng je de houdbaarheid en kwaliteit van je product!

 1. Vul de glazen pot tot ongeveer de helft met gedroogde of verse kruiden die je zo fijn mogelijk hebt geknipt of gesneden. Gebruik iets minder met gedroogde kruiden, iets meer met verse kruiden.
 2. Schenk de azijn er overheen en vul de pot tot net onder de rand. Zorg dat alle kruiden onder staan. Wanneer ze boven de azijn uitkomen, kan dit leiden tot schimmelvorming en bacteriegroei.
 3. Gebruik een satéstokje of iets anders van natuurlijk materiaal om de azijn mee door te roeren en zoveel mogelijk luchtbubbels eruit te halen.
 4. Doe de deksel er stevig op, label met ingrediënten en datum en plaats op een donkere plek, op kamertemperatuur. In de zomer is het beter om hem in de koelkast of kelder te bewaren.
 5. Laat de azijn zo’n 2 weken trekken, waarbij je de pot om de paar dagen heen en weer schudt en in de gaten houdt of er geen schimmelvorming of fermentatie ontstaat. Zorg dat alle kruiden onder de azijn blijven zitten. Hoe langer je de azijn laat trekken, hoe sterker de smaak en werking wordt.
 6. Zeef het mengsel door een trechter/zeef met kaasdoek of een koffiefilter in een andere schone pot of fles. Het is belangrijk dat de azijn goed gefilterd wordt. Pers de kruiden in de filter goed uit (met schone handen).
 7. Doe de deksel erop, label opnieuw met ingrediënten en datum en bewaar op een koele, donkere plek. Voor optimale houdbaarheid in de koelkast bewaren.

 


kies de grootte van de pot en de hoeveelheid kruiden aan de hand van hoeveel azijn je wil maken. We vullen de pot tot de rand, dus hoe groter de pot die je kiest, hoe meer azijn je maakt.