Kruiden voor bitters

Het fijne aan bitters is dat je er een geheel eigen mengsel van kan maken. Je maakt een basis van bittere kruiden en combineert dit vervolgens met kruiden met een medicinale kwaliteit die je erbij wil en smaakvolle kruiden die het geheel qua smaak aanvullen en balanseren. Dit verzacht ook de bittere werking, zodat het mengsel meer in balans is. Maar het is wel belangrijk dat het een bitter blijft, dus dat de bittere smaak wel echt aanwezig. Je kunt de bittere smaak niet gaan verbergen, want de impact van de bittere smaak is het hele punt van een kruidenbitter. Als je het niet bitter smaakt, zul je niet gewenste effect ervan krijgen.

Een handige richtlijn voor het maken van bitters is:

25% bittere kruiden – 75% aanvullende kruiden (smaak/werking)

Om een bitter te maken is het om deze reden handig om alle kruiden direct met elkaar te combineren in één recept. Je kunt de tincturen ook apart maken en later met elkaar mengen en dezelfde verhouding aanhouden.

Kruiden

Er zijn talloze medicinale bittere kruiden. Hieronder een aantal van mijn favoriete kruiden om als basis te gebruiken voor bitters

Bitter kruiden:

Citroenverbena
Bijvoet
Hartgespan
Hop
Citrus schil (bijv. sinaasappel, grapefruit of citroen)
Korenbloem
Rozemarijn
Chichorei – wortel
Paardenbloem – wortel en blad
Kliswortel
Venkelzaad
Kamille
Glidkruid (Scutellaria lateriflora) – wortel
Gentiaan – wortel
Ijzerhard (Verbena hastata)

Veel zenuwstelsel ondersteunende kruiden zijn tegelijkertijd bitter. Dat maakt het idee van “bitter in mond maakt het hart gezond” nog wat dieper. Een ontspannen zenuwstelsel en spijsvertering zorgt voor minder stress en spanning en dus voor een gezonder hart. Dit gaat bijvoorbeeld over Hartgespan, Bijvoet, Hop, Ijzerhard. Dit zijn dan ook mijn favorieten om in een bitter te gebruiken.

 

 

 

 

 

Kruiden ter aanvulling op bitter kruiden, voor smaak of medicinale werking (bijv de ondersteunende/verzachtende werking op de spijsverstering):

Gember
Kardemom
Salie
Kaneel
Haverstro (Avena sativa)
Linde
Hyssop
Goudsbloem
Lavendel
Zoethoutwortel
Duizendblad
Korianderzaad
Steranijs
Munt
Citroenmelisse
Malva
Heemst
Rozenblaadjes
Tijm
Vlierbessen

Je kunt verschillende kruiden gebruiken om je bitter mee aan te vullen (zeker als je met de smaak wil spelen), maar kruiden die de spijsvertering op natuurlijke wijze ondersteunen maken je bitter nog effectiever en medicinaler. Ik kies bijvoorbeeld graag kruiden die ik lekker vind smaken én een verzachtende werking op mijn spijsvertering hebben, zoals Citroenmelisse, Munt, Goudsbloem en Hyssop.

De kruiden hierboven zijn voorbeelden, maar is zeker niet compleet. Voel je vrij te werken met jouw favoriete kruiden.