Kinderen en olie

Hoewel kruidenolie één van de veiligste manieren zijn om met kruiden te werken, wilde ik graag wat dieper in gaan op hoe je kruidenolie het beste bij kinderen gebruikt.  

Kruidenolie is een hele mooie en makkelijke manier om kinderen kennis te laten maken met kruiden. Het is een super milde maar hele effectieve vorm van kruidengeneeskunde. Het is wonderlijk hoe een beetje olie en een simpele massage kinderen tot rust kan brengen. Dit kan je doen aan het einde van de dag, voor het slapen gaan of na het wassen, om zo de dag af te sluiten. Maar ook voor kinderen die vaak overprikkeld of hyperactief zijn, is simpele oliemassage een manier om ze weer in hun lichaam te brengen en te kalmeren. Zeker in deze tijd met enorm veel prikkels, kan het voor veel kinderen enorm waardevol zijn om door olie massage beter in hun lichaam te komen en dit soort rust momenten te hebben. Voor baby’s kan massage met olie ook een bijzondere mooie manier zijn om ze te kalmeren en krampjes te verminderen. Daarnaast is olie massage ook een manier om je kinderen te leren hoe ze zichzelf liefdevol en met aandacht aan kunnen raken. Je kunt de olie in bad doen, er een simpele massage mee geven maar natuurlijk ook gebruiken voor de onvoorkomelijke blauwe plekken en zere knieën.

Kinderen vinden het vaak heerlijk om een middeltje te krijgen wanneer ze iets hebben en een natuurlijke kruidenolie is daar perfect voor. Zo leer je ze dat ze de natuur kunnen raadplegen voor hulp en geneeskracht. Het lijkt me mooi om de nieuwe generaties kinderen meer besef en kennis mee te geven over de enorme geneeskracht van de natuur. Maar ook dat ze hun eigen lichaam goed leren kennen en aanvoelen. Kruidenolie biedt daarvoor een mooie opening. Dat ze opgroeien in een wereld waarin het normaal is om met de kruiden samen te werken en de aarde van enorme waarde is.

Leeftijd
Dat gezegd hebbende, raad ik het niet aan om zomaar iedere kruidenolie bij kinderen te gebruiken. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met kruiden die ik aanraad voor baby’s, kinderen van 2 tot 5 jaar en oudere kinderen. Onderstaande kruiden kun je over het algemeen onbezorgd gebruiken, maar doe wel altijd een huidtest van te voren.  

Baby’s

Kamille en Goudsbloem

Kruidenolie voor kinderen van 1 tot 4 jaar:

Goudsbloem, Kamille, Lavendel, Vogelmuur, Roos, Weegbree,

Kruiden olie voor oudere kinderen:

Goudsbloem, Kamille, Lavendel, Vogelmuur, Sint Janskruid*, Arnica, Roos en alle andere kruiden die volwassenen ook kunnen gebruiken. Verdun de olie eventueel met wat water om hem milder te maken bij gevoelige kinderen.

*Let wel op dat Sint Janskruid niet gebruikt moet worden in combinatie met fel zonlicht. Dit kan zorgen voor fotosensitiviteit.

 

Manieren om kruiden olie gebruiken bij kinderen:

Luier uitslag •  Goudsbloem of Vogelmuur
Oververmoeide / hyperactieve kinderen •  Smeer de voetjes of rug in met Kamille of Lavendel
Ontspanning voor het slapen gaan •  Doe wat Kamille, Roos of Lavendel in bad of smeer de voetjes, buik of rug in.
Bij schrik en verdriet •  Kamille of Arnica
Bij schaafwondjes, sneetjes en blauwe plekken •  Goudsbloem
Bij spierpijn / groeipijn •  Sint Janskruid*
Om te helpen aarden en te kalmeren • Sint Janskruid, Kamille of Arnica
Krampjes •  Kamille
Hoogsensitieve kinderen / Overprikkeling •  Sint Janskruid, Kamille, Lavendel of Roos

Dosering: Over het algemeen niet vaker dan 1 keer per dag. Milde kruiden zoals Goudsbloem, Kamille en Lavendel kunnen wat vaker toegepast worden.

Belangrijk
Doe altijd een huidtest als je de olie voor het eerst gebruikt.
Gebruik niet in combinatie met medicatie of overleg eerst met je arts.

Blijft er alcohol aanwezig in de olie? Is dat geschikt voor kinderen?
We gebruiken 1 of 2 eetlepels alcohol per liter olie. Dat is 15 – 30 ml alcohol op 1000 ml olie. Je kunt je voorstellen dat wanneer je deze olie op je huid smeert, daar dus heel weinig alcohol in zit, op z’n hoogst een paar druppels. We gebruiken een goede kwaliteit alcohol die geschikt is voor consumptie. In principe is dit veilig voor kinderen (boven de 2 jaar) omdat het slechts kleine sporen van alcohol zijn en het vermengd is met olie. De huid neemt dus geen pure alcohol in zich op. Eventueel kun je de olie met wat water mengen om deze zo nog meer te verdunnen.

Als je dit toch liever niet wil gebruiken voor je kind, maak het recept dan simpelweg zonder alcohol.
Bij baby’s en kinderen tot 2 jaar raad ik het wel aan om de olie zonder alcohol te maken.