Je bed aanleggen volgens de No – Dig methode

No – Dig Methode

In eerdere video’s, zoals monocultuur, heb ik uitgelegd dat de grond omkeren nadelig is voor jouw bodemleven. Je gooit de hele boel op zijn kop en verstoord opgebouwde netwerken. In de intensieve grootschalige landbouw gebeurt het om organisch materiaal in de bodem te brengen (die groenbemesters), onkruid te verwijderen en direct met een “schone lei” gewassen grootschalig te kunnen zaaien met machines. Er zijn nog genoeg tuinders, veelal de wat oudere generatie, die op deze manier moestuinieren. Die “schone lei” is ook gewoon fijn. Net als een opgeruimd huis. In de Permacultuur hoeven we gelukkig niet met grote machines aan de slag, laten we de bodem met rust en is het bijkomend effect van niet spitten misschien ook minder fysiotherapie? 

Charles Downing is de man die de No – Dig methode groot heeft gemaakt. Hij heeft meerdere boeken geschreven en heeft een heel actief Instagram en Youtube kanaal. Check hem zeker. 

Hoe werkt het?

In bovenstaande video laat ik zien hoe ik zelf volgens de No – Dig methode graag bedden aanleg op bestaande grond zoals een grasveld in dit geval en met opstaande randen. En gratis en voor niets ook nog een leuke hack met palletranden in de video.  

De stappen:

  1. Maak je bestaande grond vlak. Stamp begroeiing het liefst plat. Zo blijft het organisch materiaal aanwezig in plaats van dat je het afvoert als maaisel. Doordat dit materiaal straks toch geen meer zonlicht krijgt, verteert het vanzelf en wordt weer verwerkt door het bodemleven. 
  2. Maak je randen. Denk terug aan de vorige les: Randen en bakken. In dit geval palletranden. Minimaal 15, liefst 20 cm hoog.
  3. Denk de grond af met stevig schoon bruin karton. Verwijder voor gebruik het plastic, nietjes etc. Doe het liefst twee lagen. Waarom? Sommig hardnekkig groen onder het bed geeft het leven pas na een jaar op. Je wilt dus niet dat het karton te snel “verteert”. 
  4. Voorkom kieren en open stukken waar licht doorheen komt en groen weer een kans ziet er tussendoor te groeien. Leg je randen altijd over elkaar heen. 
  5. Maak het karton nat zodat de vertering snel op gang komt.
  6. Vul het bed tot de rand met compost. Heb je ander mulchmateriaal voor handen zoals bladeren, groen keukenafval, of kleine takjes, een laagje wol? Je kunt dit op de bodem leggen als grovere lagen en dan verder afvullen met compost. Maak het zo gek als je zelf wil uitproberen, zie het als leuke experimenten.
  7. Ik top het bed af met een dunne laag bio moestuingrond uit een zak omdat dit gegarandeerd goed vocht vasthoudt en ik er direct goed in kan zaaien. Compost kan wisselend zijn in “zaai klaar” zijn. Dit is namelijk afhankelijk van de kwaliteit van jouw compost, hoe het is gecomposteerd en op welk moment van het composteerproces de compost zich bevindt. 

Tips:

  • Zorg dat je paden breed genoeg zijn zodat je er met een grasmaaier of kruiwagen doorheen kan, dus 80 cm. 
  • Zorg voor een dubbele laag karton en voorkom kieren en open plekken, anders komt alles er heel snel weer van alles doorheen.
  • Fietsenmakers, verbouwende buren & de Ikea zijn plekken waar je grote stukken karton kan halen.
  • In april kun je makkelijk rechtstreeks zaaien en is de kale grond tijdelijk wel fijn. Zijn je plantjes groot genoeg, voeg mulch tussendoor toe om de aarde te bedekken.
  • In het najaar of vroege voorjaar? Leg dan een goede mulchlaag op het bed om de aarde vochtig en warm te houden. Bladeren of stro bijvoorbeeld. Dat doe ik in de video ook in het bed waar de dahlia’s komen. Ik haal dat straks een beetje aan de kant, plant de knollen erin en schuif de mulch weer terug.

No – Dig zonder verhoogde bedden

Misschien is het voor jouw tuin handig dat je niet met verhoogde bedden werkt. Omdat je goed hebt geobserveerd en hebt gezien dat jouw grond erg droog en hoog ligt, kun je dus beter lage bedden maken om het vocht goed vast te houden. 

Hoe maak je dan een bed met No – Dig? Heel simpel. Je kunt de stappen hierboven volgen maar doet het zonder verhoogde rand. Hou er wel rekening mee dat jouw compost/aarde makkelijk kan “weglopen” omdat randen het niet op de plek houden. 

Tips: 

  • Maak met het karton nog een rand van ongeveer 20 cm eromheen. Zo voorkom je ook dat evt. gras of ander onkruid direct naast je bed groeit en zo je bed in wandelt of zichzelf er snel in uitzaait. Je kunt hier ook goed paden van maken (zie andere video) met bijvoorbeeld houtsnippers of andere vormen. Zie les Paden aanleggen.
  • Leg een goede laag compost aan van tenminste 15 cm. 
  • Maak deze bedden het liefst in het najaar. Een nadeel is namelijk dat als je, door deze methode, een minder dikke laag compost neerlegt en de compost ook wat schuin wegloopt, de wortels van je zaailingen snel tegen het karton “botsen” en nog niet door kunnen groeien. 
  • Wil je het bed gebruiken voor grote gewassen zoals pompoenen en courgettes? Dan kun je het ook in het voorjaar doen. Het maakt dan niet uit dat het karton nog niet is verteerd. Maak dan een gat in het karton, doe er goede schep rijke compost in, plant je stek in het gat en go! Ik doe dit vaker maar dan met jute zakken. Werkt perfect.

Hier legt Charles het ook uit in een uitgebreide video van 30 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=0LH6-w57Slw 

No – Dig op kale grond

In sommige gevallen heb je kale grond waarop je gaat moestuinieren. Ik kreeg mijn volkstuintje omgespit en wel aangeleverd. Ook hebben wij eenmalig, toen wij startten met onze huidige moestuin, het paardenweiland laten omploegen tot 30 cm diep. Zo kregen wij direct organisch materiaal in de bodem en werd de bodem ook beter bewerkbaar. Het was helemaal dicht getrapt door de paarden en er zaten zulke grote graspollen in dat we daar niet eens een vlak bed op konden gaan maken. Wij hebben er, bij ons paardenweiland, direct compost doorheen laten werken en het daarna, in zone 3, 4 en 5, laten inzaaien met een eetbaar bloemen- en kruidenmengsel van de kwekerij Eetbaar Goed (tip!). Zie indeling bij zondering. Soms moet je even naar nul om daarna weer op te bouwen of iemand anders heeft voor jou bedacht dat dit een goed idee was. En daarna is het NO- DIG forever, dus hoe pak je dat aan?

Heb je dan karton nodig? Nee, dat hoeft niet. Je kunt direct je bakken op de grond zetten en de bakken vullen zoals hierboven staat beschreven. Of bij geen randen en bakken jouw bed direct ophogen met lagen organisch materiaal (zie stap 6) en compost.

Tips:

  • Maak je laag met compost wel hoog genoeg (15 cm) zodat er genoeg voeding is voor je planten.
  • Als de grond is omgeploegd of gespit, kunnen (onkruid) zaden bovenop komen te liggen die kunnen ontkiemen. Mocht je te weten kunnen komen wat er mogelijk nog in de grond leeft, zoek het uit. Beslis dan of het handig is om wel of niet een laag karton erop te leggen.

De voordelen nog een keer op een rijtje:

  • Door het niet spitten bescherm en bevorder je het bodemleven
  • Je krijgt een hogere vruchtbaarheid van je bodem door het steeds toevoegen van organisch materiaal van bovenaf door compost, mulch & chop and drop.
  • Je bed blijft lekker warm door continue activiteiten van het bodemleven
  • Het is veel minder zwaar werk dan je moestuin elk jaar omspitten. 
  • Het houdt het water veel beter vast dan omgespitte grond.
  • Het is super makkelijk en snel gedaan!