Introductie

Welkom bij de online cursus paddenstoelen kweken

 

Info! Deze cursus heeft sinds 2024 een complete make-over gekregen. Ik heb de technieken voor het kweken verbeterd, vereenvoudigd en geüpdatet met mijn huidige kennis. Mocht je deze cursus voor die tijd hebben gevolgd, dan is het de moeite waard om het opnieuw door te lopen en een van de toegevoegde nieuwe kweektechnieken uit te proberen.

 

In deze cursus neem ik je mee in de wondere wereld van paddenstoelen en schimmels. Tijdens de lessen leer je wat paddenstoelen zijn, waar je ze kan vinden en hoe je ze zelf thuis, in een gecontroleerde omgeving, kan kweken met huis-, tuin- en keukenspullen. In enkele lessen krijg je een opdracht mee die je zelfstandig kan uit voeren. Ook zal ik bij de lessen extra informatie voegen van boeken en video’s.

Wie ben ik?

mijn naam is Reinier, oftewel: de Paddenstoelenman! Een paar jaar geleden verschoof mijn kijk op het leven radicaal. Voorheen probeerde ik te voldoen aan een sociaal opgelegd ideaal: een goede baan, een groot huis en veel bezit. Ik had op deze manier geen bevredigend leven en dit werd me duidelijk door het gebruik van onder andere magische paddenstoelen. Zij lieten mij zien dat ik ook gelukkig kan zijn met minder. Ik raakte geïnspireerd door Paul Stamets, een bekende mycoloog (paddenstoelendeskundige), en zijn zoektocht om de wereld te veranderen met behulp van paddenstoelen.

Langzaam begon ik thuis met het kweken van verschillende soorten paddenstoelen, een onderzoek van trial and error. Mensen om me heen waren geïnteresseerd en wilden van mij leren; dus begon ik met het geven van workshops. De mensen die zo’n workshop volgden, vertelden erover aan vrienden en familie en toen merkte ik pas hoeveel mensen er over paddenstoelen willen leren. Mijn passie voor het overdragen van kennis en mijn liefde voor paddenstoelen kwamen zo samen en de Paddenstoelenman was geboren.

Mijn droom is om uitsluitend met paddenstoelen te werken; om ze te kweken en te onderzoeken en om de sporen ervan te verspreiden, tegelijk met mijn kennis en liefde voor deze wonderlijke levensvorm. Ik geloof dat de paddenstoel, het mycelium, een krachtig instrument is om de wereld te genezen, zowel persoonlijk op mentaal en fysiek niveau, als op grotere schaal.

Het kweken van paddenstoelen heb ik mogen leren van mijn leraar genaamd Darren Le Baron. Hij heeft me de basis geleerd en heeft me geïnspireerd om hiermee bezig te blijven en bij te leren via verschillende boeken, video’s en andere collega kwekers. Vanaf vandaag ben ik jouw “leraar” en hoop ik je net zo te kunnen inspireren als Darren dat voor mij heeft gedaan.

Ik ben ontzettend blij dat ik mijn kennis met jou kan delen. Ga snel met me mee in de wereld van deze bijzondere levensvorm.