Hoe ga jij je moestuinbedden aanleggen? Je kunt dit doen in de volle grond en je kunt dit doen met randen en bakken. In deze les leg ik je de voordelen uit en geef ik een aantal mogelijke opties ter inspiratie om randen of bakken te maken.
Voordelen
Hoe maak je al die randen en bakken?
Dat kan op heel verschillende manieren.
Wij hebben nu bakken die gemaakt zijn van onze oude houten vloer. Achterin de moestuin heb ik palletranden gebruikt voor twee plukbloembedden. In de tuinkas hebben we bakken gemaakt met oude stoeptegels die we uit de tuin hebben gehaald. De rand rondom de bomengilde in de moestuin is van boomstammen van onze lindeboom. Daar heb ik overal in de tuin borders van gemaakt. Om andere bomengilden heb ik ook hekjes van wilgentenen gemaakt.
Dakpannen zijn ook heel geschikt om randen mee te maken.
Moestuinbakken met oude vloerdelen
Zo kan het ook! Bijzonder moestuinontwerp Italie.
Moestuinbed met dakpannen
Verhoogde Moestuinbak
Bak met klinkers en bakstenen
Bedden met stoeptegels
Bak met dakpannen
Bakken met douglashout
Ik vind het een heel mooie Permacultuur gedachte dat je iets gebruikt wat je kan hergebruiken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt er misschien wel randen van maken.
Tips
Dus, wees lekker creatief. Kijk om je heen. Bedenk wat voor je werkt en wat je over hebt.
Hoogte? Ik maak de randen meestal niet hoger dan 15 à 20 centimeter als ik werk in de volle grond. Omdat de groenten dieper kunnen groeien dan de rand is dat geen probleem. Een hoge rand vind ik persoonlijk erg irritant om mee te werken. Je moet er overheen werken, belast je schouders meer en het kan vervelend zijn als je op je knieën zit en met je knieën tegen die rand per ongeluk aanleunt. De rand is dan kwetsbaarder.
Als je met een vaste moestuinmix werkt met een verhoogde bak (dus met een bodem erin en geen contact met andere aarde), maak de rand dan minimaal 20 cm hoog. Dat is wat groenten nodig hebben om goed te kunnen wortelen en groeien.
Heb je zelf geen materiaal tot je beschikking en wil je zelf hout kopen, dan is mijn ervaring met Douglas hout positief. Dat gaat buiten ongeveer 7- 8 jaar mee bij een plankdikte van minimaal 18-21mm. Vurenhout vergaat snel (3-4 jaar). Let op met moestuinbakken die je kunt kopen in de tuincentra. Dit is veelal vurenhout en geïmpregneerd met schadelijke stoffen die je liever niet in je grond wil hebben. Helemaal niet bij je moestuin. Er is verf en olie op natuurlijke basis om je materiaal te beschermen en de levensduur te verlengen. Lijnolie is een goede optie.
Succes!