Infusie – basisrecept

 

Infusie basis recept:

 • Voeg de kruiden toe aan een hitte bestendige glazen liter pot. Vaak wordt de hoeveelheid aangehouden van 1/2 cup kruiden op 1 liter water, maar voor een mildere infusie kun je ook beginnen met 2 eetlepels op 1 liter water.
 • Vul de pot met gekookt (liefst wat afgekoeld) water.
 • Het is belangrijk dat je de pot direct goed afsluit. Hierbij voorkom je dat de etherische oliën en andere vluchtige inhoudsstoffen verdampen.
 • Laat de infusie trekken voor 1 tot 12 uur, afhankelijk van de sterkte je die je wil. Dat kan bijvoorbeeld heel goed ’s nachts. (Wil je een snelle infusie? Laat hem dan minstens 30 minuten trekken. Bedenk wel dat de infusie dan een stuk minder sterk is.)
 • Daarna kun je de kruiden eruit zeven met een fijne zeef. Knijp de kruiden ook goed uit, zo laat je niets verloren gaan. Nu is de infusie klaar om te drinken. Drink warm, op kamertemperatuur of gekoeld.
 • Over het algemeen kun je veilig 2-3 kopjes per dag drinken.

Meer informatie over dosering en afmeting kun je vinden in deel 4.3 (?)

 


Gebruik het liefst biologische of onbespoten kruiden voor je infusie om ongewenste extra ingrediënten in je infusie te voorkomen. • Een heel klein beetje zout toevoegen aan je infusie kan helpen om het beter te doen smaken. Dat werkt vaak beter dan een zoetmiddel.
 • Glazen weckflessen zijn perfect voor infusies en handig om mee te nemen en af te sluiten. Ze kunnen ook goed tegen hitte, maar wees wel altijd voorzichtig met glas.
 • Neem langzaam en door de dag heen slokjes. Drink het niet in een keer achter elkaar op.
 • Pas de afmetingen die ik geef in het recept eenvoudig aan voor een sterker/milder brouwsel of voor een grotere of kleinere hoeveelheid. Voor een mildere infusie kun je wat minder kruiden gebruiken met dezelfde hoeveelheid water.
 • Hoe lang je de infusie laat trekken hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en van de kruiden die je gebruikt. Hoe langer je kruiden laat trekken, hoe sterker de smaak en werking zal zijn. Soms is dit niet wat je wil of wordt de smaak er bitter door. Veel aromatische kruiden zoals bijvoorbeeld Lavendel en Kamille hebben maar 5-10 minuten nodig om te infuseren. Als je deze kruiden in een infusie stopt van een paar uur bestaat de kans dat je infusie te bitter wordt, dus kun je ze beter voor een thee gebruiken. Sommige kruiden hebben juist een lange infusie tijd nodig en worden er juist meer inhoudsstoffen ontrokken als je hem langer laat staan. Bijvoorbeeld bij een Brandnetel infusie komen er meer mineralen vrij als je hem lang laat trekken, dat is juist enorm waardevol. De duur hangt dus af van het soort kruid, de inhoudstoffen en het gewenste effect. Maar laat je niet demotiveren door hoe complex dit lijkt in het begin, dat wordt vanzelf makkelijker. Het helpt enorm om dit per kruid uit te zoeken en uit te proberen.
 • Je kunt infusies licht opgewarmd, gekoeld of op kamertemperatuur drinken. Dit hangt bij mij heel sterk van het seizoen en mijn behoefte af. In de zomer kan het fijn zijn om hem koud of iced te drinken, maar in de koudere maanden drink ik het liefst op kamertemperatuur of opnieuw verwarmd (maar niet opnieuw laten koken). Daarnaast zijn sommige infusies warm of koud lekkerder, maar dat verschilt sterk per persoon en per kruid.

Bewaren en Houdbaarheid

Een belangrijk element van thee en infusies is dat je deze zo snel mogelijk moet gebruiken. Met alleen water als basis, is er geen conserveermiddel en zo kan de kwaliteit en houdbaarheid snel achteruit gaan. Dat gezegd hebbende, kun je infusies zeker 24 uur op kamertemperatuur bewaren. Als je hem in de koelkast zet, blijft hij minstens 48 uur goed. Ik drink mijn infusies meestal binnen 2 dagen op. Als je hem niet op krijgt voor die tijd, kun je de thee goed gebruiken als voedende haarspoeling (hoef je niet uit te spoelen) of als voeding voor je planten! Wanneer de infusie niet meer fris ruikt of smaakt kun je hem beter niet meer drinken. Als je veel bubbeltjes of schimmel erop ziet weet je ook hoe laat het is.

 


Gebruik een Franse koffiepers, dit maakt het infusie proces makkelijk en effectief.