Functie combinatie

De kracht van permacultuur design
Misschien wel een van de belangrijkste maar ook moeilijkste onderdelen in permacultuur ontwerpen is functie combinatie. 

Functie combinatie gaat over het verbinden van elementen. Doe je dit goed dan krijgt elk onderdeel in je ontwerp meerdere functies.

Hoe meer elementen in een design je met elkaar kunt verbinden, hoe duurzamer je systeem gaat worden. Je gaat er weinig werk aan hebben omdat je minder stappen doet. Je hoeft er minder in te stoppen want elementen versterken elkaar. Als je kippen bijvoorbeeld je moestuin bemesten en tegelijkertijd daar uit eten hoef je minder graan te kopen, te voeren en nooit mest op je land te brengen. Het scheelt je heel veel werk, tijd en geld als je de kippen verbindt met je moestuin. Functie combinatie is de echte kracht van Permacultuur design.

Duurzaam
Weet je nog de eerste video “wat is permacultuur”? Met duurzaam bedoelt Bill elk systeem dat in zijn levensduur meer energie kan produceren dan dat het kost om het te bouwen en onderhouden. Dit is het onderdeel waarmee we ontwerpen echt duurzaam maken.

Een voorbeeld
Een voorbeeld is onze kas. Ik heb deze geplaatst naast het huis zodat we maar weinig stappen hoeven te maken om er te komen. Elke ochtend loop ik er even langs voor ik naar de kippen ga om die onze schillen te voeren (die eerder uit de moestuin kwamen). Direct naast de kas heb ik de moestuin geplaatst. Plantjes die we in het voorjaar opkweken in de kas kunnen met 1 stap naar buiten. Oogst uit de moestuin kan met enkele stappen mee terug naar het huis. Water van de kas vangen we op in een tank en gebruiken we vervolgens in de kas en in de moestuin. Die tank ligt onder een grondwal. Die grondwal kent een ander klimaat dan de moestuin en is dus weer een mooie plek om iets te groeien. Om het water in de tank te krijgen hebben we een pergola gebouwd. Die is perfect om weer druiven op te telen en om onze jonge plantjes in de zomer wat schaduw te geven. Overtollig water uit de tank gaat in een vijver naast de moestuin waar kikkers en eenden wonen die de slakken uit de moestuin eten. Snoei en overtollige oogst uit de moestuin gaat naar de kippen die direct naast de moestuin een hok hebben. Ze maken er compost van die vervolgens weer met enkele stappen in de moestuin te gebruiken is. Allemaal kort en elkaar versterkend. Alle elementen hebben meerdere functies. Door dit ontwerp wordt het voor ons zeer gemakkelijk om met weinig energie (input) veel voedsel te produceren.

Op de foto: Een stuk van de groentetuin, de kas met daar achter ons huis.

Inputs en outputs verbinden
Om dit goed te doen kun je bij diverse elementen uit je wensenlijstje opschrijven wat de input en outputs zijn. Neem als voorbeeld de kip. Die poept. Die poep is een output van de kip maar een input in je moestuin bijvoorbeeld. De moestuin heeft poep nodig. Hoe meer van dat soort lijntjes je kunt maken, hoe sterker je design gaat worden. Hoe dichter je die elementen bij elkaar kunt brengen, hoe sterker je design gaat worden. Het heeft weer een raakvlak met de volgende stap “plaatsing”.