Fruitruimte – Prepareren – Onderhouden

 

Doorzichtige plastic bak

Gebruik hiervoor een plastic bak waarin je gaten maakt van ongeveer 3-5 centimeter groot.  Aan elke zijde 2 boven en 2 onder op ruime afstand van elkaar. Doe hier vervolgens kussenvulling of watten in om contaminatie te beperken. Deze bak wordt gevuld met een bodem perliet waar boven op de cakes staan.

Onderhoud

Als de bak in een ruimte staat waar veel frisse luchtcirculatie is hoef je nooit de deksel er af te halen om te wapperen of vocht bij te sproeien. Door de passieve luchtstroom wordt veel CO2 ververst met verse zuurstof. Als er in de ruimte geen frisse luchtcirculatie mogelijk is dan zul je dit zelf 4 keer daags moeten toevoegen, zie de shotgun methode hierboven.

Zorg vier keer per dag voor een frisse luchttoevoer (fresh air exchange – FAE). Dit doe je door de deksel van de plastic bak te halen en de deksel als wapper te gebruiken om luchtverplaatsing te creëren. Wapper ongeveer 30 seconden boven je bak. Zorg er voor dat je je handen hebt gewassen en je niet in de bak ademt; dit voorkomt contaminatie. Hierna kan je eventueel meer vocht bijsproeien met een plantenspuit en schoon water als de luchtvochtigheid te laag is.

Filterzakken

Als alternatief kan je zakken kopen met daarin een filter, deze zijn ook bij mij te bestellen. Onderin de zak plaats je een plastic bakje gevuld met perliet, zet daar bovenop de cakes en sluit deze af met een paperclip.

Onderhoud

Haal de paperclip van de zak halen en met je handen de uiteinden van de zak naar elkaar toe bewegen als een soort pomp, doe dit 4 keer per dag. 

Vier keer per dag klinkt veel, maar het vergt niet veel tijd. Wapper als je op staat, voor je naar je werk gaat, wanneer je weer thuis komt en vlak voordat je gaat slapen. Als het een keer wordt vergeten is het geen enorme ramp. Zorg er wel voor dat iemand anders het voor je kan doen als je een paar dagen van huis gaat. 

Na 2 weken ontstaan de eerst paddenstoelen.