Faciliteer het leven
Hoe meer diversiteit aan leven je kunt creëren in een systeem, hoe meer balans er komt. Het ene element houdt namelijk altijd het andere in balans. Het zorgt ervoor dat niets de overhand kan nemen, wat wij als mensen een ‘plaag’ noemen. Een plaag creëren we vaak zelf, omdat veel van onze systemen eentonig zijn en diversiteit missen. Een voorbeeld hiervan is dat er vele hectares van hetzelfde gewas geteeld worden. Dat is onmogelijk zonder pesticides. Een bepaald beestje ziet vele hectares voeding en zal zich snel willen voortplanten. Een natuurlijke vijand kent geen plek in dit systeem.
Wij hebben hier vijvers aangelegd en we hebben op diverse plekken takkenhopen liggen waar dieren in kunnen schuilen. Overal hangen vogelhuisjes. Er liggen omgevallen bomen en ontelbare houtblokken in diverse gradaties van rotting. Daarnaast hebben we bloemen geplant, diverse grondwallen gemaakt en een grote diversiteit aan bomen geplant. Al deze handelingen hebben het doel om leven te creëren en faciliteren. We nodigen de dieren uit in ons systeem. Ze hebben het in het huidige landschap al zo moeilijk en zo helpen we ze een handje. De dieren zorgen op hun beurt ook weer voor ons. Als we een vogelhuisje maken voor een koolmees, eet die graag de rupsen uit onze kool. Zo zullen we nooit een overvloed aan rupsen hebben. Op deze manier dragen de dieren bij aan onze gezonde voeding wat zonder pesticides, kunstmest en ingrijpende handelingen geproduceerd kan worden. Zo werken we mét de natuur in plaats van er tegen. Dat is permacultuur.
Ook grote grazers zoals herten zijn hier welkom. Wanneer het er te veel worden is de balans zoek en kun je er een paar weg sturen;). Daar is de omgeving weer belangrijk. In onze omgeving is er genoeg voeding voor ze te vinden en zijn ze slechts op doortocht in onze tuin. Ze snoeien her en der wat bomen (die dat schijnbaar nodig hebben) en poepen wat in de tuin. En bedankt!
Ik probeer dus ook zo veel mogelijk een landschap te ontwerpen wat dat kan hebben. De moestuin is een mooi voorbeeld. Om onze moestuin staat een hekje. Als een groep damherten daar wat hapjes neemt is de schade groot. Gebeurt dat in een wild voedselbos met heel veel groei dan zal er misschien even aan je fruitboom geknabbeld worden maar is dat niet zo erg. Ik denk dat we het hier hebben over een zoektocht naar de inrichting van ons landschap. Een landschap waarin alle dieren hun plek kennen en we tegelijkertijd voedsel produceren voor de mens. Een hoofdstuk waarin we nog heel veel kunnen leren denk ik. Hoe leven we in harmonie met al die andere wezens op de planeet zonder ze uit te roeien? Dan kom je denk ik ook bij de vraag of we wel of geen vlees moeten eten. Maar goed! Laat je hersens prikkelen en op naar het volgende onderwerp!
Jaarrond voeding
Naast een goede plek voor hun nest en een schuilplaats in de winter hebben die dieren natuurlijk ook jaarrond voeding nodig. Daarom denk ik dat een voedselbos niet slechts kan bestaan uit eetbare planten voor de mens. Je zult die beestjes ook jaarrond moeten voeden. Ook hier geldt weer: hoe meer diversiteit aan planten je in je systeem kwijt kan, hoe meer kans dat iedereen te eten heeft. Inclusief jezelf.
Op de foto: Kalkoenen in ons voedselbos.
Gedomesticeerde dieren
Ook gehouden dieren zijn een toevoeging in die diversiteit, mits goed en op voldoende grond gehouden. Ze vertonen allen hun eigen gedrag en veroorzaken op die manier verschillende manieren van verstoring. Zorg voor een gezonde balans door je dieren te managen. Het is belangrijk om je gedomesticeerde dieren niet de overhand te laten nemen zodat ze een plaag worden. Zorg dat ze niet dominant in je systeem worden.
Op de foto: Mijn zoon met onze loopeenden.