Elixer – recepten

Hieronder deel ik een aantal recepten. Als je De Plant Profielen hebt bestudeerd kun je eventueel direct aan de slag met de eerste twee recepten. Neem verder rustig de tijd om je de kruiden in de andere recepten eigen te maken. 

 

 

Plant Profiel Recept – Rozenelixer

Verkoelend, troostend en verzachtend, zowel voor lichamelijk als emotioneel. Dit kan op eenzelfde manier gebruikt worden als Bach Rescue remedie: een bloesemremedie die zeer kalmerend en troostend werkt op momenten van stress, paniek, angst, shock en stress. Daarnaast smaakt het heerlijk om puur een lepel in te nemen, als ook verwerkt in water, thee of andere drankjes. Zeker in de zomer is het heerlijk om hier een verkoelend, hydraterend drankje mee te maken. Ook bijzonder te verwerken in een zomerse taart! Gebruik geurige maar biologische/onbespoten Rozenblaadjes.

Ingrediënten:
  • 2 el Rozenblaadjes – best gedroogd
  • 100 ml honing (bij voorkeur biologisch en rauw)
  • 100 ml alcohol 40% (wodka of brandewijn) of 100 ml appelciderazijn
Instructies:
  1. Doe de Rozenblaadjes in een gesteriliseerde, schone glazen pot.
  2. Schenk de honing eroverheen en roer door met een schone lepel.
  3. Schenk dan de alcohol of appelciderazijn eroverheen en roer nogmaals goed door.
  4. Doe de deksel er stevig op en label met datum en ingrediënten.
  5. Laat 4 weken trekken en schud om de paar dagen heen en weer. Zorg dat alle rozenblaadjes bedekt zijn met honing en alcohol.
  6. Na 4 weken kun je de Rozenblaadjes eruit zeven en de elixer overgieten in één grote fles of verdelen over kleinere flesjes. Pipetflesjes zijn handig hiervoor.
  7. Label met naam, datum, ingrediënten en bewaar op een koele, donkere plek. De koelkast is de beste plek, maar niet noodzakelijk.

Neem ½ tot 1 theelepel wanneer nodig. Verwerkt in een zomers drankje is 1 theelepel per 250 ml water genoeg.

Plant Profiel Recept – Salie en Roos-elixer

Deze elixer werkt verzachtend, verkoelend en ontstekingsremmend bij keelpijn, hoest en verkoudheidsklachten.

Ingrediënten:
  • ½ cup verse Salie en gedroogde Rozenblaadjes
  • 100 ml alcohol 40% (bijv. wodka, brandewijn)
  • 100 ml appelciderazijn
  • 50 ml honing (bij voorkeur biologisch-dynamisch en rauw)
Instructies:
  1. Knip de Salie fijn en doe het samen met de Rozenblaadjes in een gesteriliseerde glazen pot.
  2. Schenk de alcohol en azijn eroverheen en roer door met een schone lepel.
  3. Doe de deksel er stevig op en label met datum en ingrediënten.
  4. Laat 2 weken trekken en schud om de paar dagen heen en weer, zodat de kruiden bedekt blijven met de alcohol en azijn.
  5. Daarna zeef je de Salie en Rozenblaadjes eruit en vervolgens voeg je de honing toe.
  6. Je kunt elixer overgieten in één grote fles of verdelen over kleinere flesjes. Ik vind hier zelf siroopflessen handig voor.
  7. Label met naam, datum, ingrediënten en bewaar op een koele, donkere plek. In de koelkast blijft dit het langst houdbaar.

Neem 1 tot 3 theelepels per dag bij keelpijn, hoest en klachten aan de luchtwegen.

 

 

Zomerelixer van Woodspell Apothecary

Met toestemming van herborist Val Acorn (eigenaar Woodspell Apothecary) deel ik haar zomerelixer recept met jullie. Ze heeft deze elixer speciaal bedacht voor die periode in het jaar dat je voelt dat de zomer langzaamaan haar einde komt, wat altijd een enigszins melancholisch moment is. Ik vond dit recept daarom zo’n mooi idee; een seizoensritueel om te doen aan het einde van de zomer, een manier om stil te staan bij deze grote overgang. Je kunt met dit recept de zomer te conserveren in een potje.

Deze elixer is vooral een emotioneel kruidenmiddel voor wanneer je diep in de herfst en winter zit. Je kunt het gebruiken als troost op de donkerste dagen, om jezelf eraan te herinneren dat lente en zomer altijd weer terugkomen. Een mooie manier om de zomer af en toe te kunnen proeven wanneer het voelt alsof ze nooit meer terugkomt. Verwerk in water, thee of warme drankjes. Of druppel direct op je tong. In Val’s eigen woorden: “enjoy by the dropper full on a dreary day”.

 

“In my jar I have: peppermint, anise hyssop, chamomile, cornflower, marigold, zinnia, tulsi, and snapdragons. What’s left in your garden that could be made into a summer elixir?”

 

Je kunt hier Val’s (Engelstalige) post lezen over dit recept

 

“It is also a reminder to play. This is not a meticulously measured recipe to be given for medicinal purposes. This is love incarnate.”

 

Instructies:

Dit recept staat volledig open voor eigen invulling en eigen inspiratie. Het is een uitnodiging om op gevoel te werken, je te verbinden met je omgeving of kruidentuin en de veranderende seizoenen. Je kunt alle kruiden en bloemen kiezen die je zelf wil.

 

  1. Steriliseer een glazen pot en vul deze met alle kruiden die nog mooi bloeien om jou heen. Stop alles erin waarvan je voelt dat het de zomer belichaamt, vol met leven. (Neem wel alleen kruiden waarvan je zeker weet dat ze eetbaar en/of medicinaal zijn)
  2. Schenk hier gedestilleerd of bronwater overheen, en laat een dag in de zon infuseren.
  3. Zeef de kruiden eruit en conserveer met een beetje alcohol (boven de 40%) en honing. Let wel op dat hoe minder alcohol en honing je gebruikt, hoe korter de houdbaarheid is. Label met naam, ingrediënten en datum. Bewaar in de koelkast.

Vlierbessenelixer

Een immuunversterkend elixer, te gebruiken als griepseizoen haar intrede doet. Gebruik ter preventie of bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid.

Ingrediënten:
  • Vlierbessen
  • Verse Gember
  • Rozenbottel
  • Kaneel
  • Appelciderazijn (ongepasteuriseerd)
  • Honing (bij voorkeur biologisch en rauw)
  • Voeg eventueel extra Echinaceatinctuur toe.

Maak een decoct van Vlierbessen, Gember, Rozenbottel en Kaneel. Laat afkoelen en voeg een gelijke hoeveelheid azijn toe als de hoeveelheid water, laat 24 uur trekken. Zeef de kruiden eruit en voeg er honing aan toe. Bewaar in de koelkast. De houdbaarheid is afhankelijk van de hoeveelheid azijn en honing die je toevoegt.

Neem een eetlepel per dag ter preventie van griep en verkoudheid, of een eetlepel iedere 2 uur als je voelt dat je ziek wordt.

 

 

Kalmerende/Slaap elixer

Dit elixer werkt kalmerend en ondersteunend bij stress, paniek, angst en spanning. Ook zeer rustgevend voor het slapengaan en ondersteunt de nachtrust.

Ingrediënten:
  • Alcohol 40% (bijv. wodka, brandewijn)
  • Appelciderazijn (ongepasteuriseerd)
  • Honing (bij voorkeur biologisch en rauw)
  • Rozenblaadjes
  • Kamille
  • Citroenmelisse 
  • Hartgespan
  • Haverstro
Instructies:
  1. Vul een gesteriliseerde glazen pot tot 1/3 met gedroogde kruiden.
  2. Schenk daar ¼ van de pot aan honing overheen
  3. Vul de rest aan met gelijke delen azijn en alcohol. Roer goed door totdat alles goed gemengd is. Als je een stevige dop hebt werkt het goed om even heen en weer te schudden.
  4. Label met naam en ingrediënten, zet op een koele, donkere plek en laat 4 weken trekken.
  5. Zeef de kruiden eruit en schenk in een gesteriliseerde fles.
  6. Bewaar koel en donker voor optimale houdbaarheid.

Neem een theelepel wanneer nodig bij emotionele stress, maximaal 3x per dag. Voor een goede nachtrust kun je ’s avonds 1 of 2 keer een theelepel nemen. Direct op de tong of in een rustgevende avondthee.