Rechtstreeks zaaien: Raapsteel, snijbiet, spinazie, pootui (poten), doperwt, kapucijners, meiraap, wortel, bietjes, radijsjes, verschillende soorten sla, tuinbonen, peultjes en supersnaps.
En natuurlijk: Dit is het moment van de tomaten voorzaaien!!
Ook liggen de pootaardappeltjes in de eierdozen in de kelder om voor te kiemen. Je ziet onze methode van aardappels kweken in het hoofdstuk over de methode Ruth Stout.
Voorzaaien:
Koolrabi, palmkool, knolselderij, koolraap, slasoorten, prei en ui. Ook zaai ik voor een extra veiligheid (i.v.m. duiven en eksters) veel bonen voor in de zadenrollades. Ook kruiden zoals peterselie, bieslook, bonenkruid en tijm kun je nu voorzaaien.
En voor de bloemen kun je nu onder andere rechtstreeks zaaien: korenbloem, kamille, klaproos, slangenkruid en slaapmutsje. Ik zaai voor: leeuwenbekjes, cosmea, strobloemen, hazestaartjes en rode zonnehoed. De dahlia’s begin ik deze maand ook voor te trekken in potten binnen voor het raam.
De ultieme tip voor handige zadenboxen
Mocht je het nog niet hebben gedaan n.a.v. de cursus, dan is dit je moment. Deel je zadenbox in per maand. Ik heb drie bakken waarin ik kartonnen kaartjes heb gezet met daarop de maanden: februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober en november. Aan het begin van het seizoen sorteer ik al mijn zaden en stop ze in de maand waar ik ermee kan beginnen. Op die manier hoef ik nooit na te denken of tabellen te raadplegen. Wanneer ik tijd heb om te zaaien of een vak leeg heb geoogst, pak ik simpelweg het bakje van die maand, leg alle zaadjes op tafel en bedenk: waar heb ik nog plek in de moestuin? Wat kan ik nu rechtstreeks zaaien? Wat moet ik voorzaaien?
Als een maand voorbij is, schuif ik de zaadjes door naar de volgende keer dat ik ze weer kan gebruiken. Bijvoorbeeld: ik heb op een paar plekken wortels gezaaid in februari (Nantes 2 kan dan al goed), dan doe ik het zakje na het zaaien in het vakje maart. Als ik dan in maart ergens nog plek en zin in heb in wortels, kom ik het zakje weer tegen. Of: spinazie kan goed in het voorjaar, maar ook in het najaar. Dus na de voorjaarsmaanden verplaats ik het zakje naar de najaarsmaanden.
Aan het eind van het seizoen gooi ik alles op tafel en sorteer ik het op plantenfamilie. Zo kan ik checken of ik nog genoeg soorten heb of dat ik nog iets moet bestellen.
Ik wens je een super mooi seizoen toe en ben heel benieuwd naar je oogst!