Decoct – basisrecept
Het maken van een decoct klinkt moelijker dan het is. Het basis recept is in wezen heel simpel en je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wil.
- Gebruik 1-2 eetlepels kruiden per 250 ml koud water.
- Voeg de plantdelen die je hebt uitgekozen toe aan een steelpannetje met koud water.
- Doe de deksel erop en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat het vervolgens 15-30 minuten heel zachtjes koken.
- Hierna kun je het zeven en opdrinken of gebruiken voor een ander recept!
Meer informatie over dosering en afmeting kun je vinden in deel 4.3
Decoct Infusie – basisrecept
Soms vraagt een theerecept om het klaarmaken van wortels én bladeren of bloemen. Wat doe je dan, want deze plantendelen vragen om verschillende technieken. Daar is het Decoct Infusie basis recept de perfecte methode voor!
- Maak een decoct van de wortels (of andere harde onderdelen) volgens bovenstaand decoct basis recept.
- Doe ondertussen de bladeren of bloemen in mok, theepot of iets anders waar je de thee in wil bewaren, zorg dat het groot genoeg is om ook het decoct ook in te kunnen gieten.
- Nadat het decoct 20-40 minuten heeft gekookt, giet je het afkooksel over de bladeren of bloemen.
- Dek af en laat tenminste 20 minuten trekken. Je kunt het ook 4 tot 8 uur laten trekken voor een sterkere infusie.
- Giet het mengsel door een zeef zodat je een heldere thee over houdt.
- Warm eventueel op voor gebruik en bewaar niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
- Hoe meer kruiden je gebruikt, hoe sterker het wordt en vice versa. Hoeveel water je gebruikt ligt aan hoeveel je wil drinken of nodig hebt.
- Hoe langer je het decoct laat koken, hoe sterker deze wordt. Probeer je een kruid voor het eerst uit met een decoct, maak dan eerst eens een kort decoct voordat je hem gelijk 30 minuten op het vuur laat staan.
- Wortels kun je eventueel meerdere keren een afkooksel van maken, je hoeft ze dus niet direct weg te gooien na 1 keer gebruiken.
- Maal je kruiden voordat je ze gebruikt.
Veel herboristen malen hun kruiden in een vijzel voor een decoct om zo de kruiden de gelegenheid te geven meer inhoudsstoffen vrij te laten. Je helpt ze als het ware een handje door de harde celwanden open te breken. Het is niet essentieel, maar je kunt dit ook doen als je wil! - Gebruik koud water.
Door het langzaam verhitten van het water worden de inhoudsstoffen van de kruiden het beste opgenomen. - Doe de deksel op de pan. Zo verdampt er zo min mogelijk water én voorkom je dat vluchtige inhoudsstoffen ontsnappen. Verdampt er toch teveel water, dan kun je wat water toevoegen.
- Je kunt een decoct ook combineren met thee, infusies of andere recepten.
Dit doe je door je (warme) decoct te gebruiken als opgietwater voor een thee/infusie met nog andere kruiden. Op deze manier kun je aan je thee of andere drankjes/gerechten extra inhoudsstoffen toevoegen. - Afhankelijk van het kruid dat je gebruikt, kun je een beetje honing of andere zoetsstof gebruiken om het wat lekkerder te maken.