Crème recepten

In tegenstelling tot zalf heeft crème geen vast basisrecept. Er bestaan oneindig veel mogelijkheden met crème, met allemaal andere samenstellingen en ingrediënten. In kruidenboeken zul je vele soorten crèmerecepten tegenkomen, de één simpel en de ander bijzonder gecompliceerd. Ik heb het onderstaande basisrecept gecreëerd om het concept van een crème wat simpeler en toegankelijker te maken. Als je het mengen van olie, water en was onder de knie hebt zijn andere recepten direct een stuk minder intimiderend.

 

Simpel basisrecept – crème

Voor +/- 250 ml crème

Ingrediënten:
  • 80 ml basisolie of kruidenolie
  • 100 ml water, hydrosol of kruideninfusie
  • 15 gr bijenwas (1 grote eetlepel)
Benodigdheden:

Werk met schoon keukengerei en steriliseer zoveel mogelijk

  • Staafmixer / blender (+ hoge pot om in te mixen als je een staafmixer gebruikt)
  • Spatel / houten lepel
  • Glazen pot met deksel (of meerdere potjes)
  • Dubbele ketelpot of pannetje waar een hittebestendige schaal of pan in past
Instructies:
  1. Doe de olie en bijenwas in een schaal of pan die in een andere pan past, waardoor het au-bain marie kan verwarmen. Vul de onderste pan met een laagje water en zet de schaal met olie en bijenwas daarbovenop. Belangrijk is dat er geen water in kan komen.
  2. Zet de pan met schaal op zacht vuur en roer zachtjes door totdat de bijenwas en olie goed gemengd is. Zorg dat het mengsel niet te heet wordt, houd het vuur zo zacht mogelijk en laat het niet langer aan dan nodig is.
  3. Doe het vuur uit, haal de schaal uit de pan en laat even afkoelen.
  4. Optioneel: als je vitamine E-olie wilt toevoegen, kan dat nu. Roer goed door.
  5. Als het mengsel wat koeler is, maar nog steeds vloeibaar, kun je de hydrosol of kruideninfusie erdoorheen mengen. Doe dit langzaam en voorzichtig terwijl je roert met een garde, zodat het de mogelijkheid krijgt om te mengen. Het mengsel moet langzaam dikker en romig worden, maar roer niet te lang. Zodra het de gewenste consistentie krijgt, kun je stoppen.
  6. Schenk het mengsel over in (gesteriliseerde) potjes en doe de deksel erop. Label met de naam, de datum en de ingrediënten en bewaar in de koelkast voor optimale houdbaarheid.

 

 

Crème recepten

 

Plant Profiel Recept – Rozencrème

Dagelijkse huidverzorging voor alle huidtypen.

Dit recept kun je als basisrecept gebruiken om allerlei verschillende soorten crème te maken. Je kunt er zelf mee experimenteren, zolang je je houdt aan dezelfde verhoudingen water, olie, was en vet. Zo kun je een ander hydrosol kiezen of deze zelfs vervangen door een kruideninfusie, maar gebruik dan wel dezelfde hoeveelheid. Of gebruik meerdere soorten olie, zolang je maar 100 ml olie aanhoudt. Houd er rekening mee dat het gebruik van water of kruideninfusie in plaats van een hydrosol de houdbaarheid drastisch vermindert.

Onthoud dat om een goede crème te maken, je gelijke delen vet/olie als water/hydrosol nodig hebt. Je kunt talloze ingrediënten gebruiken, zolang je deze verhouding in stand houdt.

 

Ingrediënten:

Voor 250 ml crème 

  • 100 ml rozenwater (of andere hydrosol) / kruideninfusie of gedestilleerd water kan ook
  • 50 ml kruidenolie of basisolie (bijvoorbeeld rozenbottelolie of jojoba-olie)
  • 50 ml gesmolten sheaboter, cacaoboter of tallow
  • 15 gr bijenwas (1 grote eetlepel)
  • Optioneel: 40 druppels vitamine E olie

(Tip: als je geen boter in je crème wilt, kun je deze vervangen door olie – gebruik simpelweg 50 ml extra olie).

Voor 125 ml / ½ cup crème

  • 50 ml hydrosol / kruideninfusie
  • 25 ml olie
  • 25 ml gesmolten cacaoboter of sheaboter
  • 7,5 gr bijenwas (2 theelepels)
  • Optioneel: 20 druppels vitamine E olie
Instructies:
  1. Doe de olie en bijenwas in een schaal of pan die in een andere pan past, waardoor het au-bain marie kan verwarmen. Vul de onderste pan met een laagje water en zet de schaal met olie en bijenwas daarbovenop. Het is belangrijk dat er geen water in kan komen.
  2. Zet de pan met schaal op zacht vuur en roer zachtjes door totdat de bijenwas en olie goed gemengd is. Zorg dat het mengsel niet te heet wordt, houd het vuur zo zacht mogelijk en laat het niet langer aan dan nodig is.
  3. Doe het vuur uit, haal de schaal uit de pan en laat het even afkoelen.
  4. Optioneel: als je vitamine-E olie wil toevoegen, kan dat nu. Roer goed door.
  5. Als het mengsel wat koeler is, maar nog steeds vloeibaar, kun je de hydrosol of kruideninfusie erdoorheen mengen. Doe dit langzaam en voorzichtig terwijl je roert met een garde, zodat het de mogelijkheid krijgt om te mengen. Het mengsel moet langzaam dikker en romig worden, maar roer niet te lang. Zodra het de gewenste consistentie krijgt, kun je stoppen.
  6. Schenk het mengsel over in (gesteriliseerde) potjes, laat volledig afkoelen en doe dan de deksel erop. Label met de naam, de datum en de ingrediënten en bewaar in de koelkast voor optimale houdbaarheid.

 

 

Aftersuncrème

Dit recept is speciaal bedoeld voor die momenten in de zomer dat je te veel in de zon bent geweest en je huid wel wat verzorging kan gebruiken. Deze crème is zeer hydraterend, verkoelend en verzachtend. Gebruik het als een natuurlijke aftersuncrème, bij zonverbranding of ter ondersteuning van je huid tijdens de zomermaanden.

Als keuze voor hydrosol of infusie kun je verzachtende en verkoelende kruiden gebruiken zoals Kamille, Lavendel, Goudsbloem, Weegbree, Heemst, Kaasjeskruid of Pepermunt!

 

Voor +/- 250 ml

Ingrediënten:
  • 100 ml hydrosol óf infusie (of 50 ml hydrosol én 50 ml infusie!)
  • 50 ml Aloe vera gel
  • 100 ml kruidenolie/basisolie (bijvoorbeeld olijfolie, Rozenbottelolie of jojoba-olie)
  • 50 ml gesmolten sheaboter, cacaoboter, kokosolie of tallow
  • 15 gr bijenwas (1 grote eetlepel)
  • Optioneel: 40 druppels vitamine E olie
Instructies:
  • Meng de hydrosol/infusie met de Aloë vera gel, zet apart en volg verder het crème-basisrecept voor instructies.