Creme – basisrecept

In tegenstelling tot zalf heeft crème niet echt een vast soort basis recept. Er bestaan oneindig veel mogelijkheden met crème, met allemaal andere samenstellingen en ingrediënten. In kruidenboeken zul je vele soorten en maten crème tegenkomen, de één enorm simpel en de ander bijzonder gecompliceerd. Ik heb onderstaand basis recept gecreëerd om het concept van een crème wat simpeler en toegankelijker te maken. Als je het mengen van olie, was en water onder de knie hebt zijn andere recepten direct minder intimiderend.

 

Simpel Recept Crème (UITPROBEREN! Check instructies)

 

Voor +/- 250 ml crème?? Hoeveel creme wordt dit?

 

Ingrediënten

¾ cup basis olie

1 cup gekookt water, hydrosol of kruideninfusie

15 gr bijenwas

 

(ik denk dat dit nogal veel is, dus ik heb onderstaand recept bedacht)

 

80 ml olie

100 ml hydrosol of kruideninfusie

15 gr bijenwas (1 grote eetlepel)

 

Benodigdheden

Zorg dat zoveel mogelijk materiaal gesteriliseerd is

 

 • Staafmixer / blender (hoge pot om in te mixen als je een staafmixer gebruikt) of is garde genoeg?
 • Spatel / houten lepel
 • Glazen pot met deksel (of meerdere potjes
 • Dubbele ketel of pannetje waar een hittebestendige schaal of pan in past

 

 

Instructies:

 1. Doe de olie en bijenwas in een schaal of pan die in een andere pan past, waardoor het au-bain marie kan verwarmen. Vul de onderste pan met een laagje water en zet de schaal met olie en bijenwas daar boven op. Belangrijk is dat er geen water in kan komen.
 2. Zet de pan met schaal op zacht vuur en roer zachtjes door totdat de bijenwas en olie goed gemengd is. Zorg dat het mengsel niet te heet wordt, houdt het vuur zo zachtjes mogelijk en laat het niet langer aan dan nodig is.
 3. Doe het vuur uit, haal de schaal uit de pan en laat eventjes afkoelen.
  1. Optioneel: als je vitamine e olie wil toevoegen, kan dat nu. Roer goed door.
 4. Als het mengsel wat koeler is, maar nog steeds vloeibaar, kun je hydrosol of kruideninfusie er door heen mengen. Doe dit langzaam en voorzichtig terwijl je er roert met een garde, zodat het de mogelijkheid krijgt om te mengen. Het mengsel moet langzaam dikker en romig worden, maar roer niet te lang. Zodra het de gewenste consistentie krijgt, kun je stoppen.
 5. Schenk het mengsel over in (gesteriliseerde) potjes en doe de deksel erop. Label met naam, datum en ingrediënten en bewaar in de koelkast voor optimale houdbaarheid.