Comtaminatie

Vroeg of laat ga je in aanraking komen met contaminatie, hoe eerder je dit in jee kweek proces herkent hoe sneller je kuisbesmetting kan voorkomen. Contaminatie is geen uitzondering het is eerder de regel.

Heb je naast witte schimmel ook andere kleuren schimmel in je kweek? Dan heb je last van contaminatie. Contaminatie is waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt; ervaren en onervaren. Hieronder staan een aantal kleuren en hun betekenis.

Blauw

Bij Magische Paddenstoelen kunnen de paddenstoelen en het mycelium blauw kleuren bij kneuzingen, dit is normaal.

Geel / beetje vochtig

Je mycelium heeft er te lang over gedaan en is al geruime tijd klaar om te gaan fruiten. Ook als nog niet de hele substraat overgenomen is door het mycelium is het tijd om naar de fruitperiode te gaan!

 

Let op! Open nooit een cake met contaminatie in de ruimte waar je inoculeert. Open deze cakes buiten en gooi ze op je composthoop of in de groenbak, was jezelf daarna goed. Contaminatie kan je toekomstige project makkelijk verpesten.

 

Zwart

Als je deze aantreft is je substraat helaas mislukt. Het komt vaak voor in substraat dat te vochtig is geweest.

 

De volgende kleuren komen voor als je substraat niet goed is gesteriliseerd, de schimmel in je sporenspuit zit of als je niet schoon genoeg hebt gewerkt

Paars

Dit is waarschijnlijk een bacterie die gebruikt wordt als pesticide beheersing in rijst, genaamd Chromobacterium Subtsugae. Dit cakeje kan je als verloren beschouwen.

Groen

Een van de meest voorkomende contaminatie is de kleur groen. Het gaat hier vaak om Trichoderma schimmel of Rhizopus stolonifer. Je kan dit substraat beter weg doen ook al is een gedeelte overgenomen.

Oranje

Dit is een schimmel soort genaamd Neurospora crassa. Je cake is helaas mislukt.

Wit, maar mistig/pluizig…

Het mycelium van de paddenstoelen moeten duidelijk witte draden zijn. Is het een beetje mistig of pluizig dan kan dit ook mogelijke contaminatie zijn. Uitzondering is de Oesterzwam en Pruikzwam, hiervan zijn de schimmeldraden vaak iets fijnmaziger.

Andere kleur…

Stuur een duidelijke foto naar mij en ik zal beoordelen wat voor contaminatie dit is.