Bewaren

Vers

Na het oogsten zijn je paddenstoelen gelijk klaar voor consumptie. Indien je ze niet gelijk opeet kunnen ze enkele dagen bewaard worden in de koelkast, bij voorkeur in een (papieren) zakje om ze goed vochtig te houden. Wacht niet te lang met consumeren, vooral de Pruikzwam verliest snel zijn lekkere smaak! Je kunt de paddenstoelen in een pan op lage temperatuur bakken zonder boter of olie. Hiermee verwijder je het meeste vocht. Zodra het meeste vocht verdampt is, kun je een klein beetje olie of boter toevoegen.

(Pruikzwam gesneden in 1cm plakken gebakken in plantaardige boter met peper en zout)

Drogen

Dit kan eenvoudig gedaan worden door de paddenstoelen een paar dagen op keukenpapier te leggen bij een raam waar de zon naar binnen schijnt. Of dicht bij de kachel. Het kan enkele dagen duren voordat ze droog genoeg zijn.

(Magische paddenstoelen drogend in de zon op een stuk keuken papier)

Als je een voedseldroger tot je beschikking hebt, kun je ze ook hierin drogen op 70 graden Celsius totdat ze cracker droog zijn. Dit is afhankelijk van hoe dik je paddenstoelen zijn. Door ze op deze temperatuur te drogen, breek je alvast de celwand af voor consumptie. Zodra de paddenstoel goed droog is, zal hij nog maar 10% van zijn oorspronkelijke gewicht hebben. Droog ze niet te lang, anders verliezen ze potentie. Bewaar de gedroogde paddenstoelen in een luchtdichte pot om ze voor langere tijd te bewaren.

Nog een ander alternatief is een zonnedroger. Dit is wel een apparaat die je zelf moet gaan maken je kunt hiervan de bouwtekeningen online vinden. De zonnedroger is ook geschikt voor kruiden.

Poeder

Als je ze hebt gedroogd kan je ze in een keukenmachine of vijzel vermalen tot poeder. Dit poeder zou je aan je thee of koffie kunnen toevoegen als supplement of een builoon van kunnen maken.

 

Vacumeren

Na het drogen kan je de paddenstoelen vacumeren zo blijven ze nog jaren goed.