Plannen zijn van onschatbare waarde voor het communiceren van informatie over een locatie of een ontwerp. Een plan met een grafische weergave van informatie en korte annotaties kan een grote hoeveelheid informatie zeer effectief duidelijk weergeven.
Handige hulpmiddelen:
meetlint (10m – 30m) voor het meten van een locatie
liniaal voor het meten van plannen en schalen, opstellen
grafietpotloden: F voor licht tekenen (F geeft aan dat het tot een fijne punt is verscherpt) en 2B voor schaduwen
zachte gum
permanente fijnmakers fijn: 0,3, medium 0,5, vet 0,8-1,0 – permanente inkt (ik merk dat de Copic-pennen niet uitsmeren als ik de aquarellen over de bovenkant gebruik)
plakband (kan nu composteerbare papieren tape zijn) of gebruik bulldog-clips om papier/overtrekpapier op zijn plaats te houden
Noorden op de kaart
Basisplanfuncties
Zet deze zaken op je kaart:
– adres van de locatie – uw naam – datum – noordpunt of windroos – meestal is de bovenkant van de pagina naar het noorden gericht – schaal – sleutel van symbolen – type plan – grens – bestaande kenmerken – gebouwen, bomen, toegang , services – hoogte en contouren (voor middelgrote tot grotere locaties)
Schaal
U vindt de schaal uitgedrukt in geschreven of visuele vorm:
geschreven : bijvoorbeeld 1:10.000 betekent 1 cm op het plan = 10.000 cm/100 m op de grond – waarschuwing : als u de grootte van het plan vergroot/verkleint, is deze schaal niet langer relevant
visueel : een visuele schaal wordt vergroot/verkleind als je de schaal van het plan verandert en blijft nuttig – het is ook handig om een duidelijker beeld te krijgen van de afstanden op het plan – je kunt ze meten met een liniaal of zelfs met een touwtje
Hoe groter de schaal (bijvoorbeeld: 1:5.000), hoe meer van het plan je ziet en hoe minder details. Goed voor het zien van de bioregio en grote eigendommen.
Hoe kleiner de schaal (bijvoorbeeld: 1:250), hoe kleiner het gebied van de plattegrond dat u ziet en hoe meer details u kunt passen. Goed voor gedetailleerd ontwerp en kleinere eigendommen.
Tempo: bereken hoe lang een meter in uw tempo duurt, en bepaal vervolgens de grenzen en de locatie van de belangrijkste elementen – dit werkt prima voor een voorlopig ontwerp van een kleinschalig project
meet het met een meetlint: meet met behulp van een meetlint van 10 m (bij voorkeur 30 m) de eigenschap en locatie van bestaande elementen
teken of kopieer een contourplan: u kunt dit gebruiken als basis voor uw bestaande elementen
Hier is een voorbeeld van hoe u eenvoudig een plattegrond naar een raam kunt kopiëren. De zon schijnt zo helder door het papier dat het niet nodig is om calqueerpapier te gebruiken; gewoon papier is prima.
Op raam, over tekenen op beamer
Hoe u een digitaal basisplan kunt maken met behulp van topografische kaarten en satellietbeelden/luchtfoto’s
In sommige gevallen moet u mogelijk een landmeter inschakelen om u te helpen een gedetailleerde contourkaart van uw locatie te maken met exacte grensmetingen en uitzettingen op de grond.
Bellendiagrammen worden door ontwerpprofessionals gebruikt om snel en effectief de belangrijkste elementen van een ontwerp samen te brengen. Deze worden vervolgens verder uitgewerkt in concept en detailplanning.
Om het volgende permacultuurconceptontwerpplan te tekenen:
Zorg ervoor dat u uw basisplan gereed heeft
bedek het met calqueerpapier en teken het ontwerp
Kopieer het ontwerp op papier
kleur het plan (zie kort fragment hieronder)
Foto – schets
Er kunnen eenvoudige schetsen worden gemaakt zonder enige perspectieftekenvaardigheid om een geweldig effect te creëren. Deze techniek is een zeer nuttige truc om visuele beelden te creëren die een groot verhaal vertellen en je helpen je ontwerp effectief te communiceren:
maak een foto van het gebied dat u aan het ontwerpen bent
print het uit en vergroot het tot het formaat dat voor u werkt
Een klas leren kaarten lezen en plannen maken kan een leuke en praktische sessie zijn. Verzamel zoveel mogelijk plannen en voorbeelden en vraag de leerlingen om individueel te werken, of in kleine groepjes om kaarten te lezen en een basisplan te maken. Je zou kunnen:
– zoek topografische kaarten en lees deze samen – bergkammen, valleien, toppen, steile hellingen, milde hellingen, riviervlakten enz. – zoek lucht-/satellietfoto’s en onderzoek de informatie die u kunt verzamelen door deze te lezen – verken contouren in een zandbak – laat zien hoe een basisplan maken door het terrein af te lopen (kleine sites) – laten zien hoe u een basisplan kunt maken door topografische kaarten te gebruiken en de grens en contouren te volgen – laten zien hoe u een basisplan kunt maken door online te bouwen met Google Earth Pro met perceelsgrens en contourlijnen
– druk uw basisplan af op een schaal die geschikt is voor uw permacultuurontwerp – vul bij voorkeur minimaal
een A3-pagina in voor bellendiagrammen en een A1-pagina voor gedetailleerd ontwerp
5 sec bomen
Math-o-matt- en cirkelsjabloon voor het opstellen van permacultuurlandschapsontwerpen – deze tools helpen u met gemak bij het plotten en schalen en het vinden van hoeken.
Inloggen
Voor toegang tot deze cursus is inloggen vereist. Voer hieronder je gegevens in!