🛠️ Massa-substraat – emmer

Voor het massa-substraat van de oesterzwam hebben we een container nodig waar veel volume aan substraat in kan worden gedaan. De eenvoudigste manier is om een emmer te gebruiken; vaak kun je deze emmers gratis verkrijgen bij de snackbar, waar ze hebben gediend als mayonaise-emmer.

Voor de plastic emmer zijn er ook goede alternatieven te bedenken, zoals bijvoorbeeld een juten zak. Deze zak hoef je dan geen gaten in te maken. Of een stevige doorzichtige plastic zak kan ook dienen als een container voor je substraat; hier kun je eenvoudig gaatjes in prikken. Wees hierin dus creatief met welke restmaterialen jij voor handen hebt.

Benodigdheden

  • Emmer inhoud 3L of meer met deksel
  • Afbreekmes
  • Boor minimaal 6mm
  • Ademend tape

Stappen

1

Boor gaten in de emmer als je kleine boor hebt 10mm en kleiner dan zal je meer gaten moeten boren dan als je een grote boor hebt. Een aantal voorbeelden:

Voor een emmer van 3 liteen een boor van 20mm kan je in totaal 3-4 gaten waarvan 2-3 gaten in de zijkant en 1 in de deksel. Voor een 5 liter emmer kan je voor 6 gaten kiezen.

Voor een emmer van 3 liter en een boor van 6 – 10 mm kan je 8 gaten maken 6 in de zijkant en 2 in de deksel. Voor een 5 liter emmer zijn 14 gaten meer dan genoeg

De gaten in de zijkant verdeel ik over de verschillende hoogste laag, halverwege en hoog. Meestal op 1 valk waar je ze allemaal kunt zien.

2

Maak de gaten schoon van plastic met een afbreekmes en plak er stukjes ademend tape (Leukopor) over de gaten.

Info! Voor de plastic emmer zijn er ook goede alternatieven te bedenken zoals bijvoorbeeld een jutte zak. Deze zak hoef je dan geen gaten in te maken. Of een stevige doorzichtige plastic zak kan ook dienen als een container voor je substraat, hier kan je eenvoudig gaatjes in prikken. Wees hierin dus creatief met welke rest materialen jij voor handen hebt.