Kruiden scrub recept + weetjes over de huid
26 april 2022 
4 min. leestijd

Kruiden scrub recept + weetjes over de huid

Al eeuwenlang worden kruiden gebruikt als onderdeel van lichaamsverzorging. Van zalven en oliën tot crèmes en lotions, van verzorgende maskers en lichaamspakkingen tot badzout en zeep.

Naast dat kruiden heerlijke geuren met zich mee brengen, hebben veel kruiden krachtige huidverzorgende eigenschappen. Vandaag ga ik je meer vertellen over een van mijn favoriete verzorgingsproducten: een kruiden scrub.

Met een scrub verzorg je de huid en ik zou mezelf niet zijn als ik je niet eerst wat meer zou willen vertellen over de huid!

De huid is namelijk een heel belangrijk en fascinerend onderdeel van het lichaam. En het is altijd leuk om je lichaam wat beter te leren kennen, je hebt er immers maar één. Daarnaast, hoe beter jij je lichaam kent en begrijpt, hoe beter je snapt waarom je iets wel of niet zou willen doen (zoals scrubben bijvoorbeeld).

Wil je direct weten hoe je zelf een scrub maakt? Scroll dan naar beneden!

De huid

Een paar leuke feitjes over de huid:

 • De gemiddelde huid heeft een oppervlakte van zo’n 1,5 à 2 m².
 • De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De meest oppervlakkige laag, ook wel de hoornlaag genoemd, bestaat uit 15 tot 20 lagen platte, dode cellen. Deze laag is stevig, waterafstotend en slijt langzaam af. Deze afslijtende cellen worden vervangen door nieuwe cellen, die in de diepere lagen van de huid ontwikkeld worden.
 • De huid is dus constant druk bezig om zichzelf te vernieuwen. Sterker nog, ongeveer 1x per maand heb je een volledig nieuwe huid!
 • De huid vormt een zeer belangrijke beschermende barrière tussen de buitenwereld en al onze interne weefsels en organen. Stel je voor, zonder de huid zouden al onze inwendige organen en structuren bloot liggen en enorm kwetsbaar zijn. Daarnaast heeft onze huid allemaal trucjes om ervoor te zorgen dat onder andere ziekteverwekkers ons lichaam niet zo makkelijk kunnen binnendringen.
 • Met behulp van zonlicht kan de huid vitamine D aanmaken én opslaan. Vitamine D is belangrijk voor een heleboel lichamelijke processen. Zo is het onder andere belangrijk voor de opbouw van je botten en gebit, remt het ontstekingen in het lichaam en draagt het bij aan een goed functionerend zenuwstelsel.
 • In de onderste lagen van de huid zitten enorm veel zenuwuiteinden. Die zenuwuiteinden sturen informatie naar onze hersenen over de buitenwereld. Denk aan fysieke sensaties zoals warmte, kou, trillingen, pijn, druk, hard of zachte oppervlakten.


Waarom zou je willen scrubben?

Om zoveel redenen! Allereerst is het gewoon erg lekker, een moment van selfcare.

Daarnaast verwijder je door te scrubben de dode huidcellen (je weet wel, die van de hoornlaag) waardoor je direct een zachtere, frisse & fruitige huid krijgt. Je helpt je huid, en dus je lichaam, een handje in het vernieuwingsproces.

Scrubben kan ook bijdragen een betere doorbloeding, helpen om puistjes te voorkomen of er vanaf te komen. En met de juiste geur, a.k.a. de juiste kruiden, kan het ook nog eens heel ontspannend of juist opwekkend werken.

Ook neemt de huid makkelijker verzorgingsproducten op na het scrubben. Het is dus aan te raden om je na het scrubben in te smeren met olie of een goede bodycrème/lotion. Óf je voegt een voedende olie toe aan je scrub...

Hoe maak je een kruidige scrub?

Het is HEEL simpel en zo gedaan, joepie! De verhoudingen die ik gebruik verschillen altijd een beetje, dus hou je daar niet al te veel aan vast. Experimenteer vooral met wat jij een fijne verhouding én fijne ingrediënten vindt!

Wat je (ongeveer) nodig hebt voor zéker 1 à 2 keer scrubben:

 • 4 el fijne kristal suiker of grof zeezout 

◦ Zeezout is heerlijk in een scrub, maar door de structuur wordt niet iedere huid daar blij van. Kristalsuiker is daarentegen veel fijner en meer geschikt voor een droge en/ of gevoelige huid.

 • 2 - 3 el fijngemalen kruiden 

◦ Denk aan rozemarijn, tijm, oregano, salie, sinaasappelschil, gember, kaneel, cacao, koffie, lavendel, rozenblaadjes, pepermunt, korenbloem - wat jou lekker lijkt of wat je in je keukenkastje hebt liggen!

 • 1 - 2 el olie (optioneel)
  ◦ Amandel, olijf, druivenpit of jojoba zijn voorbeelden van fijne oliën voor de huid. Ook hierbij geldt weer, iedere huid reageert anders op olie. Waar het voor de ene heel voedend is en zo intrekt, is het voor de ander net te vet.


Bereiding

Maal de kruiden fijn in een kruidenmaler (zoals deze) of met een vijzel. Meng alle ingrediënten met elkaar in een bakje en klaar!

Neem je zelfgemaakte scrub mee onder de douche. Scrub je natte huid met langzame, ronddraaiende bewegingen, zonder al te veel druk te zetten. Denk eraan je wilt alleen de dode huidcellen verwijderen die sowieso al klaar waren om afgestoten te worden! Als je te hard scrubt kan er irritatie ontstaan en dat wil je juist niet. Dus het is van belang om te scrubben, niet te schrobben...

Zolang er geen water bij de scrub komt en je alleen gedroogde kruiden gebruikt kun je de scrub zeker een paar maanden bewaren. In een mooi potje is het ook een leuk, zelfgemaakt cadeautje!


Een paar persoonlijke favoriete kruiden scrub-combinaties:

 • Rozemarijn, sinaasappelschil → beide een opwekkend effect op het zenuwstelsel, perfect voor ‘s ochtends (een recept uit de online cursus de Kruidige Keuken)
 • Rozemarijn, tijm, oregano & lavendel → allemaal sterk antibacteriële kruiden
 • Lavendel, roos, goudsbloem, korenbloem → heerlijke geur, super vrolijke kleurtjes en allemaal kruiden met huidverzorgende eigenschappen

Laat je het me weten als je zelf een scrub hebt gemaakt en wat je er van vond?

Vind me op Instagram: @pukvanarend of stuur me een mailtje: puk@wildeschool.nl

Vond je dit leuk en wil je meer weten? In mijn cursus de Kruidige Keuken vertel ik je uitgebreid over de werking van 12 verschillende keukenkruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano. Daarnaast bied ik je een stevige basis aan informatie waardoor je (keuken)kruiden beter leert kennen en gebruiken in je dagelijkse leven!

Benieuwd? Neem een kijkje op de cursuspagina.

Over de schrijver
Ongeveer 7 jaar geleden gooide ik het roer om. Na een afgeronde studie eventmanagement besloot ik om met een opleiding te starten waar ik stiekem altijd al van gedroomd had; een opleiding fytotherapie (kruidengeneeskunde). Er ging een wereld voor me open. Ik leerde onder andere over de verwerking en het gebruik van kruiden, over de werking van het menselijk lichaam en over het belang van echte voeding. Langzaam begon ik me te beseffen hoeveel invloed wij eigenlijk hebben op onze gezondheid.Tegenwoordig zijn kruiden niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik vind het superleuk om deze eeuwenoude kennis toe te passen in deze snelle en moderne tijd en en het geeft me een onwijs krachtig gevoel.

Geef jezelf een online cursus cadeau