Geneeskrachtige kruiden oogsten in de lente (mei & juni)

Geneeskrachtige kruiden mei juni

Geneeskrachtige kruiden oogsten in de lente (mei & juni)

Oogstma(a)nd

Het oogstseizoen van de geneeskrachtige kruiden is weer begonnen! Zowel in de tuin als in het wild is er van alles te plukken. In deze blog vertelt Wilde School docent Afke over haar oogst en wat ze hier allemaal van maakt. Wil je meer leren over hoe je geneeskrachtige kruiden zelf kunt wildplukken of oogsten én hoe je deze verwerkt tot allerlei kruidenmiddelen? Volg dan Afke’s online cursus De Wilde Apotheek, waar je in 10 weekmodules leert werken met geneeskrachtige kruiden.. Aan het einde van deze blog lees je hier meer over.

Zodra de Vlierbloesem gaat bloeien weet ik dat het de hoogste tijd is. Ik stof mijn oogstmand af, pak een schaar uit de la en trek mijn schoenen aan; het is tijd om te oogsten! Vandaag laat ik je zien wat ik tegenkwam op mijn wandeling door de kruidentuin én door mijn wildere omgeving. 

Kamille, hondsroos en vrouwenmantel mei juniHondsroos (Rosa canina)

De prachtige wilde Roos, toch wel echt één van mijn favoriete bloemen. Je kunt haar op veel plekken in Nederland tegenkomen en ze bloeit in mei en juni rijkelijk, met name in de wat wildere bermen. Ik verwerk de bloemen graag in een huidolie of zalf, droog ze voor thee en ik heb eigenlijk altijd een wilde Rozentinctuur in mijn kast staan. Voor mij is ze onmisbaar.

(Het is leuk en mooi om de gehele bloem te oogsten, maar over het algemeen raad ik aan om alleen bloemblaadjes te oogsten. Als je de hele bloem meeneemt, ontneem je de plant de mogelijkheid om rozenbottels te maken en dit is belangrijke voedingsbron voor veel dieren. Laat een paar blaadjes zitten, zo kunnen bestuivers de bloem nog vinden.)

Vlierbloesem (Sambucus nigra)

De bloesem van de Vlier kan natuurlijk niet ontbreken in een natuurlijke apotheek. Ik droog iedere lente genoeg Vlierbloesem zodat ik hier in de herfst en winter thee of een tinctuur van kan maken. Dat komt altijd van pas, want ze kan met name goed helpen bij griep, verkoudheid en koorts! Daarnaast kun je er natuurlijk smaakvolle andere recepten en middelen mee maken: siroop, cider, pannenkoekjes, kruidenwater… 

(Wees je ervan bewust dat als je Vlierbloesemschermen plukt, je ook automatisch de mogelijkheid van de plant ontneemt om bessen te vormen. Hierzijn veel dieren van afhankelijk als voedingsbron. Neem niet te veel.)

Kamille (Matricaria chamomilla)

Van Kamille kan ik nooit genoeg oogsten want het is één van mijn favoriete kruidentheeën. Voor ontspanning, voor het slapen gaan en één van mijn go-to kruiden als ik last heb van mijn buik of van stress (alhoewel deze meestal gepaard gaan met elkaar). Ik had vorig jaar niets geoogst door drukte en daar baalde ik van, want de beste Kamille komt altijd uit je eigen tuin 😉 Dus dit jaar probeer ik zoveel mogelijk te verzamelen. Van Kamille kun je trouwens ook een kalmerende  heerlijk geurende huidolie maken!

Kruizemunt, citroenmelisse oogsten in mei en juni

Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris/mollis)

Dit een bijzondere plant voor mij. Ik maak er regelmatig thee van en ook de tinctuur staat in mijn eigen wilde apotheekkast. Ik zet de thee graag in rondom en tijdens mijn menstruatie. Pluk deze plant echter liever niet in het wild, want ze staat op de rode lijst. Ik plant zelf ieder jaar meer Vrouwenmantel in mijn tuin, want ze is naast een enorm medicinale plant, prachtig om te zien en een goede bodembedekker!

Bijvoet (Artemisia vulgaris)

Bijvoet bevat veel bitterstoffen, wat betekent dat ze ons onder andere kan helpen bij de vertering van ons eten! Bitterstoffen stimuleren de spijsvertering en schudden het als het ware wakker. Van oudsher wordt Bijvoet dan ook vaak in de keuken gebruikt! Jonge blaadjes of bloemknoppen in de salade, een paar bladeren in de soep, saus of stoofschotels… Bijvoet geeft smaak én helpt te maaltijd verteren. Een mooi voorbeeld van voeding als medicijn! Je hebt er overigens maar weinig van nodig, het is een plant met een sterke werking. Verder verwerk ik Bijvoet heel graag in huidolie. Het schijnt de werking van andere kruiden te verdiepen en voegt altijd een bijzondere groene gloed en energie aan de olie toe. 

Kruizemunt (Mentha spicata)

Ik kweek en droog allerlei Muntsoorten voor thee, in de zomer voor de verkoelende werking en de rest van het jaar als digestief na de maaltijd. Ik versnipper gedroogde munt ook graag door soep of andere maaltijden, geeft een heerlijke frisse smaak én helpt bij de vertering.

geneeskrachtige kruiden oogsten lenteCitroenmelisse (Melissa officinalis)

Is een kruidentuin compleet zonder Citroenmelisse? Ik denk eigenlijk van niet. Een bijzonder rustgevende plant waar ik graag thee en tinctuur van maak. Of probeer één van mijn favoriete zomerdrankjes: Melissewater. Hiervoor vul je een literpot met koud water, voeg er 2 á 3 takjes Citroenmelisse aan toe en laat een nachtje of een halve dag trekken. En klaar is je verkoelende én kalmerende drankje!

Geneeskracht oogsten in de lente

de Wilde Apotheek cursus

Natuurlijk is er nog veel meer te oogsten in deze tijd van het jaar, wil jij weten wat én wat je er allemaal mee kunt? Volg dan De Wilde Apotheek cursus! In deze cursus leer je in 10 weekmodules hoe je zelf allerlei kruidenmiddelen maakt én hoe je deze in je dagelijkse leven kunt toepassen. Met uitgebreide lessen, prachtige instructievideo’s en talloze sfeervolle foto’s begeef je je in de wondere wereld van het kruidenrijk! 

Je ontdekt de basisprincipes van kruidengeneeskunde en wordt geïnspireerd om een diepere connectie met de natuur om je heen te ontwikkelen, zoals mensen eeuwenlang hebben gedaan. De Wilde Apotheek is een betoverende reis door de wereld van de kruidengeneeskunde. Klik hier voor meer informatie over deze cursus.

Marin Leus
marin@wildeschool.nl

Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds acht jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!