Dit artikel is geschreven voor het Wilde Schoolkrantje die maandelijks verschijnt.
Fire Cider (azijn tinctuur klinkt minder cool toch?) is een ongepasteuriseerde appelazijn en te samen met wilde, lokale en exotische ingrediënten vormt dit een krachtige tonic die weerstand verhogend, antibacterieel, antiviraal, spijsvertering bevorderend en verwarmend werkt. Yeah!
Als je het maakt met azijn en honing heet het een oxymel, zonder de honing is het een azijn tinctuur.
In deze blogpost krijg je uitleg over waarom je Fire Cider zou willen maken en gebruiken, welke wilde- en moestuin ingrediënten je kunt gebruiken en onderaan een recept om je eigen Fire Cider brouwsel te creëren.
Waarom mensen Fire cider gebruiken
- Verbetering van de spijsvertering en de bloedsomloop door het hele lichaam
- Het kan ontstekingen verminderen
- Versterkt het lichaam tijdens het koude- en griepseizoen.
- Je kunt slijm beter ophoesten
Welke ingrediënten gebruik je ervoor?
Eigenlijk is de keuze reuze. Je kiest ingrediënten met veel voedingsstoffen en geneeskrachtige eigenschappen (antiviraal, antibacterieel, ontstekingsremmend etc.) Zelf kies ik het liefste ingrediënten uit eigen moestuin en uit de natuur en koop ik zo min mogelijk in de winkel.
In de meeste Fire Ciders zit als basis: knoflook, mierikswortel, uien, gember en chilipeper. Maar mijn fire cider bevat stiekem geen chilipeper (die hebben we nog niet in de moestuin) en geen mierikswortel (het zijn nog kleine plantjes).
Het mooie is: zo ging het vroeger ook. Het is echt een volksrecept, van familie tot familie en van seizoen tot seizoen verschilde het recept.
Zo zou ik het ook aanraden. Kijk niet naar recepten, maar naar wat het seizoen te bieden heeft.
Wild
- Paardenbloemwortel
- Look zonder look wortel (lijkt een beetje op mierikswortel)
- Hondsdraf
- Waterkers
- Duizendblad (met bloem)
- Guldenroede
- Dennennaalden
- Vlierbessen
- In het voorjaar: kraailook, daslook
- Ga lekker wandelen en oogst wat jou opvalt en geneeskrachtig is
Zelf geteeld / van de bio boer uit de buurt
- Mierikswortel
- Uien
- Knoflook
- Chili peper
- Cayenne peper
- Bieslook
- Kruiden: oregano, salie, tijm, rozemarijn
- 1/2 appeltje
- Gember en kurkuma kun je zelf verbouwen
Eventueel uit de winkel
- Bio citroen in plakjes
- Bio sinaasappel in plakjes
- Gember
- Kurkuma
- Mierikswortel
- Zwarte peper korrels
Mijn Fire Cider van 1 liter bevatte:
- 1 ui, uit eigen moestuin
- 5 teentjes knoflook, uit eigen moestuin
- Hand wilde ingrediënten: hondsdraf, duizendblad + bloem, dennennaalden, 5 rozenbottels, 1 paardenbloemwortel
- Hand ingrediënten uit de moestuin: goudsbloemen, oregano, twee soorten tijm, basilicum, bieslook zaden, rozemarijn, oost-indische kers
- Uit de winkel: 1 bio citroen in plakjes, groot stuk gember en kurkuma in plakjes,
Maar ga vooral zelf experimenteren en kijken wat je qua ingrediënten in het wild, de moestuin en eventueel de winkel kan vinden.
Bereiding
- Was en snijd je geoogste en gekochte ingrediënten, de hoeveelheden bepaal je zelf.
- Vul de (weck)pot met de ingrediënten, zelf vind ik het voor het effect leuk om in laagjes te werken.
- Vul aan met ongepasteuriseerde, ongefilterde appelazijn met de 'Moeder van Azijn' er nog in. (klinkt gek hé)
Dit is de meest geneeskrachtige appelazijn die je kunt kopen.. Deze kun je in de natuurwinkel kopen of bij Rens Kroes haar merk Gucot. - Voordat je de deksel erop doet kun je een stukje bakpapier op de pot leggen, zodat het azijn het metaal niet zal aantasten.
- Laat dit prachtige mengsel een maan(d) trekken.
- Zeef en bewaar de azijn, gooi de kruiden weg en giet de azijn in een mooie fles.
- Van dit brouwsel kun je, als je wilt, een oxymel maken. Om dit te doen, voeg je rauwe honing toe aan je Fire Cider en roer je dit goed door om de ingrediënten te mengen. Je kunt de verhouding 50/50 gebruiken, maar minder rauwe honing is ook prima.
Waarom rauwe honing?
Puk, van de Kruidige Keuken cursus, legt het mooi uit:
"Rauwe Knoflook is een onwijze krachtpatser!
Qua geur & smaak, maar ook qua geneeskrachtige eigenschappen. Het is namelijk een van de krachtigste kruiden voor het immuunsysteem en heeft een antibacteriële werking. Rauwe Honing is honing die niet verhit is. Wanneer honing namelijk verhit wordt boven de 40°C verliest het haar krachtige eigenschappen en is het ‘gewoon’ een zoetstof van dierlijke afkomst."
Toepassing Fire Cider
- Neem elke dag 1-2 eetlepels Fire Cider met water, sap of thee. Het liefst in de ochtend en avond.
- Je kunt er ook saladedressing mee maken, door bottenbouillon mengen of in een gerecht verwerken.