Energieballetjes uit eigen voedselbos of van wildpluk ingredienten
06 september 2023 
1 min. leestijd

Energieballetjes uit eigen voedselbos of van wildpluk ingredienten

Dit recept is geschreven voor het Wilde Schoolkrantje die af en toe verschijnt.

Energieballetjes zijn lekkere tussendoortjes die je even extra energie kunnen geven.
Vaak gemaakt van bijvoorbeeld dadels, amandelen, kokos. Maar veel leuker en groener is het om deze van lokale of wilde ingrediënten te maken. En als je er bijvoorbeeld 
brandnetelzaden aan toevoegt krijg je echt extra energie van het balletje. Meer leren over wildplukken? Zie de online wildplukcursus.

Ik ben een intuïtieve kok, ik werk niet echt met weegschalen, maar ik ontdek door te proeven. Daarom geef ik je in dit recept keuzes, aan jouw de taak om te proeven wat goed bij elkaar combineert.

Ingrediënten

Plakkerige ingrediënten

  • Gedroogd fruit uit eigen tuin/voedselbos of wildpluk (appel, peer, aardbei, pruim, aroniabes, braam, perzik, Amerikaanse vogelkers besjes, nectarine, honingbes, mispel, moerbei, nashipeer, vijg, krentenboom besjes, aalbes, blauwe bes, bosbes etc.)
    Deze droog je met een (zonne) droogoven, op een lage temperatuur in de oven, heel dun gesneden met een mandoline en dan aan touwtjes opgehangen of boven de kachel
  • Verse rozenbottels
  • Verse eetbare bloemen (madeliefjes, kaasjeskruid, wilgenroosje, viooltje, vlierbloesem, teunisbloem, goudsbloem etc.)
  • Rauwe lokale honing, eventueel met raat

Droge ingrediënten

  • Noten (hazelnoten, walnoten, beukenootjes, amandel, pecan)
  • Zaden (eigen zonnebloempitten, pompoenpitten, brandnetelzaadjes)
  • Chagapoeder
  • Gedroogde rozenbottels of rozenbottelpoeder
  • Gedroogde eetbare bloemen (madeliefjes, kaasjeskruid, vlierbloesem, viooltje, wilgenroosje, teunisbloem, goudsbloem etc.)


Kruiden

  • Paardenbloemwortel-poeder
  • Nagelkruidwortel
  • Lipbloemige familie (citroenmelisse, munt, rozemarijn)
  • Citroenverbena / verveine
  • Kamille
  • Rozenblaadjes
  • Veldzuring
  • Zaadjes van de schermbloemenfamilie (wilde wortel, gewone berenklauw, engelwortel etc.)
  • Klein beetje dennen/sparrennaalden poeder


Bereiding

  • Kies een aantal droge en plakkerige ingrediënten en eventueel wat kruiden uit.
  • Plaats alle ingrediënten in de keukenmachine en blend tot één geheel, het mag ietwat plakkerig zijn zodat je er balletjes van kunt draaien.
  • Voeg wat meer droge ingrediënten toe als het té plakkerig is en vice versa.
  • Rol er balletjes van en versier ze eventueel met eetbare bloemen of brandnetelzaadjes.


Over de schrijver
Tien jaar geleden wist ik, Marin, níks over de natuur en kwam ik er nauwelijks. In de afgelopen tien jaar ben ik een gepassioneerd paardenbloemeter geworden.De natuur met al haar toepassingen heeft me kennis laten maken met een heel ander leven.Sinds zeven jaar ben ik wildplukgids, waarin ik zo'n +1000 mensen kennis heb laten maken met wildplukken.Mijn kennis komt uit vele uren zelfstudie, een Permacultuuropleiding, tweejarige Geneeskrachtige kruidenopleiding, orthomoleculaire voeding opleiding en meerdere cursussen.In april 2020 ben ik begonnen met de Wilde School en er zijn nu al meer dan 2000 cursisten. Dankbaar!

Geef jezelf een online cursus cadeau