Ecoprinten met de Geranium
25 mei 2021 
in diy
6 min. leestijd

Ecoprinten met de Geranium

“Achter de geraniums zitten”….. een bekend spreekwoord wat de Geranium een ietwat suffig imago heeft gegeven, maar …. daar gaan we verandering in brengen! Je kunt er namelijk een prachtige ecoprint van maken en gelukkig kun je de Geranium ook in het wild vinden, vooral in Loofbossen.

Het spannende aan ecoprinten is dat je nooit precies weet wat er uit het pakketje tevoorschijn komt. Bij de volgende ecoprint heb ik organisch zijde gebruikt als basis en de zijde voorbehandeld met een natuurlijk beits middel. Dit keer heb ik wijnzuur gebruikt; ongeveer één eetlepel in 2 liter kokend water laten oplossen. De zijdestof moet ongeveer een kwartier in deze oplossing zachtjes pruttelen een lage temperatuur. 


Vervolgens heb ik de Geranium (en Eucalyptus) op de zijde gelegd, ingerold op een houten stok en in het stoombadje gelegd. Ecoprinten is overigens een mooie oefening in geduld; voor een duidelijk resultaat duurt het stoombadje namelijk wel enkele uren!


En dan komt het leukste moment van het hele ecoprint proces: het pakketje zijde en bladeren uitpakken! Wat voor een kleur en afdruk de bladeren hebben afgegeven, het is zeker een verassing en altijd uniek en er is zoveel in te zien. Ook deze afdruk is weer zo anders dan mijn vorige ecoprint met Geranium. 


De werkzame stof in de bladeren voor ecoprinten is tannine, ook wel looizuur genoemd. Sommige planten en bloemen bevatten heel veel tannine en andere weer bijna geen. De kleur die je krijgt is afhankelijk van het soort natuurlijk beitsmiddel wat je gebruikt. Aluin geeft bijvoorbeeld weer een andere kleur bij Eucalyptus dan wijnzuur. Het toverwoord is dus experimenteren! 


Met deze ecoprint van Geraniums heb ik een tas en babylaarsje gemaakt. Ze zijn te zien en te koop via mijn site: Wolves & Welpies.

In mijn volgende blog zal ik ecoprinten met bladeren van bekende bomen, zoals de Esdoorn, onderzoeken. Wordt vervolgd dus!

Over de schrijver
Ik ben Letty, ik woon samen met mijn vriend, twee kinderen, kat Panter en hond Lucy in Groningen. - De mooiste plekjes in en rondom ons huis vind ik ons atelier en de natuurlijke omgeving waarin we wonen. Dat komt goed uit want vanaf kinds af aan heb ik een onbeheersbare drang om eropuit te trekken en dingen te maken. - De laatste jaren gebruik ik bij mijn ontwerpen de natuur als uitgangspunt, daaruit is mijn belangstelling voor ecoprinten ontstaan. Naast het experimenteren met natuurlijke materialen, vind ik het verrassingseffect van ecoprinten erg leuk; het uitpakken van het pakketje nadat het uren heeft gestoomd, en dan afwachten wat voor een kleur en afdruk de bladeren hebben achtergelaten op de stof. - Hoe dan ook, het is altijd een kadootje! Ik heb met ecoprinten ook geleerd de schoonheid in de imperfectie te zien. Bovendien is geen enkele afdruk hetzelfde, dus altijd uniek.