Natuurhanger met ornamentjes van klei maken

Natuurhanger met ornamentjes van klei maken

Tijdens het wildplukken kom je geheid mooie veren, takjes, bladeren of steentjes tegen. In deze DIY laat ik je zien hoe je hier een mooie natuurhanger van maakt met zelfgemaakte ornamentjes van klei.

Nodig:

  • Twee takjes
  • 2-draadsgaren (ik gebruik Cottolin)
  • Mooie natuurvondsten
  • Zelfdrogende klei
  • Sateprikker

2-draadsgaren
2-draadsgaren bestaat uit twee draden die om elkaar gedraaid zijn. Je herkent het als volgt: neem het garen tussen duim en wijsvinger van beide handen. Draai het garen nu uit elkaar door je linker- en rechterhand in tegengestelde richting te draaien. Als er een opening in het garen ontstaat die je ook weer kunt dichtdraaien, heb je het juiste garen te pakken. Dit is ook meteen de reden dat je dit garen nodig hebt, want in de opening kun je veren en takjes steken. Kun je het juiste garen niet vinden? Geen nood, je kunt je vondsten natuurlijk ook gewoon aan het garen vastknopen.

Een handgemaakte hanger van zelfdrogende klei en een stukje schelp

Hangers van klei maken
Maak van een stukje zelfdrogende klei een balletje (voor een ronde hanger) of een ei (voor een ovale hanger) en druk het een beetje plat. Versier de hanger door er een afdruk in te maken, bijvoorbeeld met schelpen of takjes. Of druk er een kleine struinvondst in, zoals zeeglas of een schelp. Prik met een satéprikker een of meer gaatjes om de hanger aan op te hangen. Laat 24 uur drogen.

De hanger maken
Knoop een stukje garen aan een van de takjes om de hanger aan op te hangen en knoop ook twee lange stukken garen in het midden van het takje. Knoop aan deze twee draden mooie (natuur)vondsten, zoals schelpen met een gat en een of meer hangers van klei. Veren, takjes, eikeltjes of bloemen kun je in het garen steken (zie de uitleg bij 2-draadsgaren). Dat laatste kun je ook nog doen als de hanger klaar is.

Hanger van takjes en veren

De hanger afwerken
Knoop de uiteinden van de twee draden aan het tweede takje om de hanger af te maken.

Variaties en voorbeelden
De variaties zijn eindeloos: je kunt de takjes ook in het garen steken in plaats van ze te knopen, in de hangers van klei kun je ook kraaltjes drukken, of maak eens een hele andere vorm van de takjes…

Ik wens je veel DIY-en struinplezier!

Hanger van takjes en mos struinen en wildplukken

Struinkunst
lisette@struinkunst.nl