Ecoprinten met de Geranium

Ecoprinten met de Geranium

“Achter de geraniums zitten”….. een bekend spreekwoord wat de Geranium een ietwat suffig imago heeft gegeven, maar …. daar gaan we verandering in brengen! Je kunt er namelijk een prachtige ecoprint van maken en gelukkig kun je de Geranium ook in het wild vinden, vooral in Loofbossen.

Het spannende aan ecoprinten is dat je nooit precies weet wat er uit het pakketje tevoorschijn komt. Bij de volgende ecoprint heb ik organisch zijde gebruikt als basis en de zijde voorbehandeld met een natuurlijk beits middel. Dit keer heb ik wijnzuur gebruikt; ongeveer één eetlepel in 2 liter kokend water laten oplossen. De zijdestof moet ongeveer een kwartier in deze oplossing zachtjes pruttelen een lage temperatuur.

Vervolgens heb ik de Geranium (en Eucalyptus) op de zijde gelegd, ingerold op een houten stok en in het stoombadje gelegd. Ecoprinten is overigens een mooie oefening in geduld; voor een duidelijk resultaat duurt het stoombadje namelijk wel enkele uren!

En dan komt het leukste moment van het hele ecoprint proces: het pakketje zijde en bladeren uitpakken! Wat voor een kleur en afdruk de bladeren hebben afgegeven, het is zeker een verassing en altijd uniek en er is zoveel in te zien. Ook deze afdruk is weer zo anders dan mijn vorige ecoprint met Geranium.

De werkzame stof in de bladeren voor ecoprinten is tannine, ook wel looizuur genoemd. Sommige planten en bloemen bevatten heel veel tannine en andere weer bijna geen. De kleur die je krijgt is afhankelijk van het soort natuurlijk beitsmiddel wat je gebruikt. Aluin geeft bijvoorbeeld weer een andere kleur bij Eucalyptus dan wijnzuur. Het toverwoord is dus experimenteren!

Met deze ecoprint van Geraniums heb ik een tas en babylaarsje gemaakt. Ze zijn te zien en te koop via mijn site: Wolves & Welpies.

In mijn volgende blog zal ik ecoprinten met bladeren van bekende bomen, zoals de Esdoorn, onderzoeken. Wordt vervolgd dus!

Wolves Welpies