Het mooie aan broodbakken is dat het teruggaat naar de essentie. Er zijn maar weinig ingrediënten nodig, en toch is elk brood elke dag weer uniek.
Heb je altijd al willen weten hoe je een perfect gebakken brood maakt?
Meld je dan aan voor de online cursus Bakken met Desem, georganiseerd door De Wilde School en Kay van desembakkerij Lavett.
In deze online cursus leer je het volledige proces van broodbakken beheersen, zodat je in een handomdraai iedere dag je eigen brood kunt bakken.
Deze cursus leert je hoe je zelfvoorzienend kunt zijn met je dagelijks zelfgebakken brood, zonder ingewikkeld gereedschap.
Je leert hoe je het proces zo efficiënt mogelijk maakt, zodat het voor iedereen haalbaar is.
De cursus bestaat uit 6 online lessen, waarin theorie wordt afgewisseld met recepten. Daarnaast zijn er 3 live Zoom-bijeenkomsten, waarin je samen met andere cursisten en de docent jouw baksels bespreekt.
Door tips en tricks te krijgen die specifiek op jouw situatie zijn afgestemd, weet je zeker dat je nooit meer naar de bakker hoeft!
Na afloop ontvang je ook een replay van de Zoom-bijeenkomst, zodat je altijd kunt terugkijken.
Kay Krijnen is de oprichter van desembakkerij Lavett.
Zijn missie is sinds dag één om van zoveel mogelijk graan van natuurakkers in Nederland de lekkerste broden te bakken.
Kay begon met bakken in een camper tijdens zijn wereldreis, omdat er in Midden-Amerika geen lekker brood te krijgen was.
Na terugkomst volgde hij een vegetarische koksopleiding en liep stage bij bakkerij Broei.
Eind 2021 richtte hij desembakkerij Lavett op. Hier worden wekelijks maar liefst 1500 kilo brood en 800 kaneelbroodjes gebakken.
When I hold a piece of bread, I look at it, and sometimes I smile at it. The piece of bread is an ambassador of the cosmos offering nourishment and support. Looking deeply into the piece of bread, I see the sunshine, the clouds, the great earth. Without the sunshine, no wheat can grow. Without the clouds, there is no rain for the wheat to grow. Without the great earth, nothing can grow. That is why the piece of bread that I hold in my hand is a wonder of life. It is there for all of us. We have to be there for it.
- Thich Nhat Hanh
Tijdens deze cursus leer je de fijne kneepjes van het bakken met desem.
We duiken in zowel de theorie als de praktijk, en je leert stap voor stap hoe je verschillende soorten deeg bereidt. De cursus is perfect voor beginners, maar ook interessant als je al ervaring hebt!
Onder begeleiding van Kay leer je:
✅ Wat desem precies is en hoe het werkt
✅ Hoe je een perfect desembrood bakt
✅ Hoe je een bakschema inpast in jouw agenda
✅ Hoe je je eigen desemstarter maakt en voedt
✅ Hoe je je eigen broodrecept ontwikkelt
De startdatum gaat over deze zoom-bijeenkomst. Kijk dus goed welke startdatum je uitkiest. De week voor deze startdatum bak je al je eerste brood.
Hieronder lees je meer over de zoombijeenkomst en de data.
De cursus bestaat uit 6 online lessen, waarin theorie en receptuur worden gecombineerd.
Daarnaast zijn er 3 live Zoom-bijeenkomsten, waarin je samen met de andere cursisten en de docent jouw baksels bespreekt.
Door van elkaar te leren en tips en tricks te krijgen die specifiek op jouw situatie zijn afgestemd, weet je zeker dat je nooit meer naar de bakker hoeft! Na afloop ontvang je ook een replay van de Zoom-bijeenkomst, zodat je altijd kunt terugkijken.
Let op: De startdatum van de cursus heeft betrekking op de eerste Zoom-bijeenkomst. Kies je startdatum zorgvuldig, want in de week voorafgaand bak je al je eerste brood. Je fotografeert je brood en stuurt daarbij een korte tekst in. Kay gebruikt deze informatie om je persoonlijke verbeterpunten te bepalen, die hij in de Zoom-bijeenkomst bespreekt.
Ook als je niet aanwezig kunt zijn bij de live Zoom-bijeenkomst, kan je brood worden besproken. In de replay zie je vervolgens alle tips en tricks terug.
Van 20:00 – 21:30
Maximaal 16 deelnemers
De cursus gaat op 14 december open.
Zuurdesembrood is niet alleen heerlijk van smaak, maar ook gezonder.
Dankzij het natuurlijke fermentatieproces is desem makkelijker te verteren en voedzamer dan brood gebakken met commerciële gist.
De langzame rijping zorgt voor een rijke, complexe smaak en een heerlijke krokante korst. Het is brood zoals het bedoeld is: puur, ambachtelijk en vol van karakter!
Het cursusbedrag kun je in 1,5 maand terugverdienen!
1 desembrood per dag = +- €4,50 per brood (kan meer zijn) = +- €31,50 per week
Hetzelfde brood maak jij zelf voor +- €2 euro.
Per week bespaar je dan zo €17,50 en geniet je bovendien van het meest verse brood,
met, als je wil, regeneratieve biologische granen.
Regeneratieve biologische granen koopt Kay bij Zonnespelt.
Zij verbouwen hun eigen biologische granen in de Flevopolder.
Je kunt hier onder andere rogge, spelt, tarwe, boekweit en haver kopen.
Als je meedoet met deze cursus krijg je 5% korting bij Zonnespelt.