De veluwe

Eindeloos wandelen door bossen en heides

Wildplukwandeling op de Veluwe

Dit artikel is geschreven door onze wildplukgids Reinier.

De Veluwe, een van de grootste en meest gevarieerde natuurgebieden van Nederland, is een waar paradijs voor wandelaars en liefhebbers van wildplukken. Dit uitgestrekte gebied in Gelderland biedt een uniek landschap van dichte bossen, uitgestrekte heidevelden, betoverende zandverstuivingen en stille vennetjes. Voor iedereen die houdt van wandelen in de natuur en het verzamelen van wilde eetbare planten, is de Veluwe een ideale bestemming.

Wandelen op de Veluwe is een belevenis op zich. Met een uitgebreid netwerk van wandelpaden die door diverse landschappen slingeren, biedt de Veluwe voor elk wat wils. Of je nu kiest voor een korte wandeling of een uitgebreide trektocht, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een van de bekendste wandelroutes is het Veluwe Zwerfpad, een langeafstandswandelpad van ongeveer 375 kilometer dat je door de mooiste delen van de Veluwe leidt. Deze route neemt je mee door dichte bossen, langs glooiende heidevelden en over indrukwekkende zandverstuivingen.

Een andere populaire wandeling is de tocht naar de Posbank, een van de hoogste punten in de Veluwe met een spectaculair uitzicht over het omliggende landschap. Deze route is vooral in de herfst prachtig, wanneer de heide in bloei staat en het landschap een paarse gloed krijgt.

Voor degenen die van historische bezienswaardigheden houden, biedt de Veluwe ook tal van routes langs oude kastelen, landgoederen en musea, zoals het Kröller-Müller Museum, waar je kunstwerken van Vincent van Gogh en andere grote meesters kunt bewonderen.

Begeleide Wildplukwandelingen

Voor beginners of degenen die meer willen leren over wildplukken, worden er op de Veluwe regelmatig begeleide wildplukwandelingen georganiseerd. Tijdens deze wandelingen neemt een ervaren gids je mee op pad en leert je over de eetbare planten en paddenstoelen die je onderweg tegenkomt. Dit is een geweldige manier om veilig te leren wildplukken en meer te weten te komen over de natuur.

Bekijk hier het overzicht van de verschillende wildpluk wandelingen in Gelderland waaronder ook op en rond de Veluwe.

Evenementen

Wildplukken, het verzamelen van eetbare planten, vruchten en paddenstoelen in de natuur, is een activiteit die steeds populairder wordt. De Veluwe, met zijn rijke en gevarieerde flora, is een uitstekende plek voor wildplukken. Tijdens een wildplukwandeling ontdek je niet alleen de eetbare schatten van de natuur, maar leer je ook meer over de verschillende planten en hun toepassingen.

In de bossen van de Veluwe kun je verschillende soorten bessen vinden, zoals bramen, bosbessen en frambozen. Heidevelden bieden wilde kruiden zoals rozemarijnheide en tijm. De diverse paddenstoelen die in de herfst tevoorschijn komen, zoals cantharellen, eekhoorntjesbrood en parasolzwammen, maken wildplukken op de Veluwe tot een culinair avontuur.

Het is belangrijk om tijdens het wildplukken enkele basisregels in acht te nemen: pluk alleen wat je herkent en waarvan je zeker weet dat het eetbaar is, neem niet meer mee dan je nodig hebt en respecteer de natuur door geen planten of dieren te verstoren.