Michiel Busz, een voormalig maatschappijleerleraar en nu een enthousiaste permacultuurondernemer. Na vijftien jaar onderwijs geeft hij nu permacultuur ontwerpcursussen (PDC) in Utrecht.
Zijn reis begon niet met een midlifecrisis, maar met een alledaags probleem: slakken.
Permacultuur kwam op zijn pad en dit heeft zich vervolgens ontwikkeld tot een diepere filosofie die hij integreert in verschillende aspecten van zijn leven.
We hebben het over kleine aanpassingen, verbeteringen en nieuwe ideeën om je leven duurzamer en veerkrachtiger te maken. Denk aan waterbeheer, energiegebruik, afvalvermindering, sociale interacties – alles doordrenkt met de permacultuurprincipes.
Hij deelt zijn ervaring met het toepassen van permacultuur in het huishouden en de uitdagingen die dit met zich meebrengt.
Michiel past permacultuur niet alleen in zijn eigen leven toe, maar is ook actief bezig met het verspreiden van zijn kennis door middel van de permacultuur (PDC) cursussen in Utrecht.
In het gesprek hebben we het over ondernemerschap. Hoe kun je de permacultuurprincipes op je bedrijf toepassen? Ook hebben we het over de uitdagingen van ondernemerschap.
Ook deelt Michiel zijn ervaringen in zijn eigen tuin en bij stadstuinprojecten. Hier kampt hij bijvoorbeeld met uitdagingen zoals trage boomgroei en ongunstige bodemkwaliteit. Om de grond te verbeteren, plant hij onder andere smeerwortel en overweegt hij een kwekerij te starten.
Het gesprek geeft een inkijkje in hoe permacultuur niet alleen een tuiniermethode is, maar ook een bredere filosofie die kan worden toegepast op verschillende aspecten van het dagelijks leven en gemeenschapsprojecten. Zodat het echt een manier van leven kan worden.
Michiel sluit af met een pleidooi om de permacultuurprincipes op de stad toe te passen om zo duurzame en levendige gemeenschappen in de stad te creëren.
Een oproep tot actie voor een groenere, gezondere wereld.
Het begon met het verslaan van slakken en eindigde met het omarmen van permacultuur als een manier van leven.