Martin Slort

Podcast over het wonen in zijn voedselbos en zijn permacultuur lifestyle
Martin Slort - podcast - voedselbossen - permacultuur

Podcast: Martin Slort over het wonen in zijn voedselbos en zijn permacultuur lifestyle

Martin is de docent van de online Wilde School Voedselboscursus.

In deze Wilde podcast aflevering bespreekt hij zijn permacultuur lifestyle, het wonen in een voedselbos en hoe deze permacultuur kijk op het leven en de wereld kan worden toegepast.

Wonen in een voedselbos

Ook wordt er ingegaan op het wonen in een voedselbos – een levend schilderij – en hoe Martin verschillende voedselbossystemen uitprobeert: wat is het verschil in ecologische en economische waarde tussen een natuurgebied, voedselbos en agroforestry systeem?

Emigreren naar Friesland

Martin verruilde zijn stadse leven in de Randstad voor een nieuw leven in Friesland. Ze dachten aanvankelijk aan andere landen, maar kozen vanwege familie en vrienden ervoor om in Nederland te blijven. Ze vonden een stuk grond in Friesland, waarvan ze aanvankelijk dachten dat het koud en winderig was, maar dat bleek een geschikte locatie voor hun project.

Hoe reageerden zijn vrienden en familie op deze verandering? Wat vindt de buurt van zijn activiteiten?

Dieren houden in een voedselbos

Kan je dieren houden in een natuurlijk, gezond systeem. Bijvoorbeeld een voedselbos?
Martin gelooft dat dieren diversiteit en evenwicht in het landschap creëren, en dat hun aanwezigheid essentieel is voor de algehele gezondheid en productiviteit van het ecosysteem. Martin pleit voor een andere ontwerpbenadering die de natuurlijke kracht en diversiteit van dieren omarmt bij het creëren van een bloeiend en duurzaam systeem. Ontdek de voordelen van dieren in je voedselbos en leer meer over de kippentractor in deze podcast.

Permacultuur lifestyle

We bespreken de permacultuur lifestyle, waarin de natuur wordt geobserveerd en je jezelf als onderdeel van de natuur beschouwt. Het gaat om de (permacultuur) manier waarop je jouw leven inricht, van geboorte en educatie van kinderen, tot voedselvoorziening en bouwtechnieken.

Met twee jonge kinderen en een vrouw werkt en woont Martin in het voedselbos. Voor dit gezin is deze omgeving heel gewoon, het voedselbos is hun “snackbar”. Martin vind het belangrijk dat zijn kinderen leren om op de natuur te vertrouwen.

Martin denkt dat een op de natuur gerichte lifestyle kan bijdragen aan het oplossen van mondiale problemen en hoop en inspiratie kan brengen.

Belang van water

Daarnaast hebben we het over het belang van water. Water is een belangrijk element in voedselbossen, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Martin gelooft dat elk voedselbos een waterpartij zou moeten hebben, vooral omdat de zomers steeds droger worden. Veel mensen leggen voedselbossen aan zonder aandacht te besteden aan water. Martin heeft ervaring met het aanleggen van vijvers en het maken van waterplannen en gelooft sterk in het belang van water in voedselbossen.
Zodra er water in het landschap aanwezig is, wordt het gehele systeem in werking gezet.

Het is een inspirerende aflevering vol leven en nieuwe inzichten!

Links

Martin zijn website – instagram – Youtube