Marc siepman

Podcast over het belang van kunst, permacultuur en de fluisteringen van de natuur.
Marc siepman in de podcast, praat over de geefeconomie en permacultuur

Podcast: Marc Siepman over de geefeconomie, holistisch leven en het web van onderlinge afhankelijkheid.

Je zou Marc kunnen kennen van zijn vertalingen van boeken over de bodem (Het bodem voedselweb, Bodem in balans, Mycorrhizale schimmels en hun toepassingen)

Maar ook van zijn lezingen over het cruciale belang van biodiversiteit en de bodem en zijn lezing ‘Voor wat hoort niks’, deze gaat onder andere over de geefeconomie.

marc siepman geefeconomie

Marc en zijn gezin leiden een leven dat gebaseerd is op vrijwillige bijdragen en werken al jaren niet meer voor geld.

Hij benadrukt het belang van onvoorwaardelijk geven en ontvangen in de geefeconomie, waarbij de focus ligt op het opbouwen van sterke relaties in plaats van afhankelijk te zijn van geld.

Leven op basis van giften vereist een web van verbindingen om je heen, en dat is precies waar deze aflevering om draait: het web van onderlinge afhankelijkheid.

Marc pleit voor het doorbreken van het mechanistische wereldbeeld en het omarmen van een holistisch systeem dat de onderliggende patronen van problemen aanpakt.

Hij benoemt ook de problemen van een economie gebaseerd op exponentiële groei en hoopt op een verandering, zelfs als dat economische instabiliteit met zich meebrengt. Marc verteld dat onze maatschappij vaak gericht is op individualisme, wat tot depressie kan leiden.

Hij wijst op het abstracte karakter van economie en stelt voor om lokale productie te bevorderen om de transparantie van de oorsprong van producten te vergroten.

Door te kijken naar verbindingen krijgen we de mogelijkheid om op een andere manier naar gezondheid, gemeenschappen, ecologie, de bodem en eigenlijk naar het gehele leven te kijken. Hierdoor ontstaat er een dieper begrip van de samenhang tussen alle objecten en systemen.

Marc deelt in deze aflevering gedachten over de waarde van een crisis als kansen voor verandering en groei, we praten over het pantheïsme, over de problemen van de economie en ook deelt hij zijn inspiratiebronnen en ontdek je hoe je meer magie in je leven kunt ervaren.

Marc moedigt aan om diepere waarden te vinden dan alleen geld verdienen en individueel overleven, en benadrukt het belang van verbinding en diversiteit in het leven.

Deze aflevering daagt je uit om anders te denken, anders te kijken en misschien zelfs anders te leven. Veel luisterplezier!