Sofie van Rhijn

Over het oprichten van je eigen B3-school en natuuronderwijs

Podcast: Sofie van Rhijn over het oprichten van je eigen B3-school en natuuronderwijs

In deze aflevering praat ik met Sofie, oprichtster van de natuurschool Buitenbasis en het Labyrint, Een kleinschalige B3-school voor inspirerend voortgezet onderwijs.

We hebben het in deze aflevering over het oprichten van je eigen b3 school, staatsvrij onderwijs.

Sofie vind het prachtig om te zien dat er onvoorwaardelijke liefde en steun van de kinderen naar elkaar is, ook als er af en toe conflicten zijn.  Sofie benadrukt ook hoe belangrijk het is om kinderen fouten te laten maken en daarvan te leren. De scholen richten zich op het leren van kinderen om voor zichzelf te denken en deel uit te maken van de samenleving

Sofie noemt het belang van het aanleren van emotionele intelligentie en levensvaardigheden, aangezien ze deze dingen persoonlijk moesten leren nadat ze de school hadden afgerond.

We bespreken hoe belangrijk het is om kinderen de wereld om hen heen te laten ervaren en ontdekken. Kinderen kunnen van nature universele wetten begrijpen en mogen aangemoedigd worden om verantwoordelijkheid en eigenaarschap voor hun daden te nemen.

Ook hebben we het over waarom een reguliere school niet altijd werkt voor kinderen, hoe een dag op een natuurschool eruit ziet, waarom alle leeftijden door elkaar zitten, waarom een kind graag een hond voorleest en waarom je op het Labyrinth geen examen hoeft te doen.

Op de buitenbasis zijn dieren belangrijk. De aanwezigheid van dieren, vooral paarden, helpt kinderen te leren staan ​​en leiding te nemen.

Dit is maar een kleine greep uit de onderwerpen die we behandelen. Het is een eigenwijs en inspirerende aflevering en het laat je anders nadenken over onderwijs.